Kelderzwam

Kelderzwam groeit meestal in hout dat over een langere tijd nat is geworden, bijvoorbeeld door lekkage. Heel slecht nieuws voor de houten constructies van woningen. En qua gezondheid knapt u er zelf ook niet van op. Weten hoe u kelderzwam het beste aanpakt? Lees het in dit artikel!

 

Kelderzwam herkennen

De kelderzwam is een gevaarlijke schimmel die hout van binnenuit aantast. Van buiten blijft het hout er intact uitzien, waardoor de kelderzwam erg moeilijk te herkennen is. Maar ondertussen wordt het dusdanig week dat het zijn draagkracht verliest. In een vergevorderd stadium herkent u de schimmel wel. Aangetast hout vertoont dan bruinrot en krijgt een andere kleur bruin. Kelderzwam komt soms ook voor op muren. Hier een aantal aanwijzingen voor kelderzwam op een rij:

 

 • Scheuren in de keldermuren
 • Een muffe, slootachtige lucht in de kelder
 • Benauwdheid, hoesten of misselijkheid als u even in de kelder bent
 • Bruin verkleurd hout
 • Vochtige muren, wanden of vloeren
 • Condens op ramen of ander glaswerk

 

Kelderzwam overleeft nooit zonder vocht

De aanwezigheid van een kelderzwam in huis betekent meestal dat het vochtniveau van de ruimte te hoog ligt. Met andere woorden: er is een vochtprobleem. De kelderzwam kan zich in donkere, vochtige, warme en slecht geventileerde ruimtes uitstekend ontwikkelen. Een vochtgehalte van 50 tot 60 procent is ideaal en de optimale temperatuur ligt rond de 21 graden Celsius. Dit zijn vaak omstandigheden die we aantreffen in kelders. Mogelijke oorzaken voor het ontstaan van kelderzwam:

 

 • Opstijgend vocht in muren
 • Condensatievocht
 • Kapotte dakbedekking, dakvensters en waterafvoer
 • Lekken van leidingen of kranen
 • Slechte toestand van voegen in muren
 • Grondwater
 • Infiltratie langs schouwen of ramen

 

Is deze schimmelsoort schadelijk?

De kelderzwam veroorzaakt niet alleen schade aan huizen en panden, maar de schimmel is ook erg slecht voor de gezondheid. Zo kunnen deze schimmels onder andere luchtwegeninfecties en ademhalingsproblemen veroorzaken. Mensen die allergisch zijn kunnen te maken krijgen met ontstekingen aan de longblaasjes. Lees meer over gezondheidsklachten door schimmel in ons blog Schimmel in huis & gezondheid.

 

Kelderzwam verwijderen

Kelderzwammen kunnen dus grote schade aan huis en gezondheid aanrichten. De kelderzwam bestrijden is daarom aan te raden. Dit is alleen geen makkelijk klusje. De kelderzwam bestrijden is een vakkundige taak die u beter aan een expert over kunt laten. Het beste is om eventuele problemen voor te zijn, door een omstandigheden te creëren waarin de kelderzwam zich niet kan ontwikkelen. Een schoon, goed geventileerd huis kan de verspreiding van zwammen en schimmels al voorkomen.

De bestrijding van de kelderzwam begint met het opsporen van de oorzaak. Vervolgens moet het aangetaste hout in zijn geheel worden vervangen om zeker te weten dat er geen kelderzwam achterblijft. Ook kan het zo zijn dat muren zijn aangetast en behandeling nodig hebben.

 

Strooming inschakelen bij kelderzwam

Bent u bang dat uw huis is aangetast door kelderzwam? Dan is het belangrijk om meteen in actie te komen. Zowel voor de constructie van uw woning, als uw eigen gezondheid. Met een luchtonderzoek beoordelen onze experts welke gezondheidsrisico’s u loopt en of uw binnenlucht verontreinigd is. Ook helpen wij bij het effectief verwijderen van de kelderzwam, zodat u definitief van dit probleem af bent. Neem voor meer informatie vooral vrijblijvend contact met ons op.

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan