Formaldehyde is een giftige stof die bij veel mensen voor gezondheidsklachten zorgt. De oorzaak blijkt steeds vaker uit onverwachte hoek te komen: MDF. Dit bouwmateriaal bestaat uit fijngemalen houtvezels en hars. In dat laatste zit formaldehyde. Zodra dit als gas in de woning terechtkomt, kan het voor gezondheidsproblemen zorgen zoals hoofdpijn, benauwdheid en geïrriteerde slijmvliezen. Maar ook ernstigere klachten. Bij Strooming komen we dit steeds vaker tegen, dus hebben we de beste tips op een rij gezet om formaldehydevergiftiging door MDF te voorkomen.
Wat is formaldehyde?
Formaldehyde is een prikkelend, vervelend geurend gas. Best sterk ook. Het wordt onder andere gebruikt in materialen zoals MDF, spaanplaat en triplex. Al deze materialen zorgen ervoor dat formaldehyde vrijkomt in het binnenmilieu. In kleine hoeveelheden is dat geen probleem en wordt het vaak niet eens opgemerkt. Maar bij te hoge concentraties kunnen vervelende gezondheidseffecten ontstaan. Een paar voorbeelden daarvan zijn:
- Oog- en luchtwegirritaties
- Hoofdpijn
- Benauwd gevoel
- Misselijkheid
- Slapeloosheid
- Astma
- Diarree
- Menstruatieproblemen
Vooral in MDF formaldehyde damp
MDF blijkt steeds vaker de veroorzaker van teveel formaldehyde in huis. Vooral onbedekte platen kunnen tot verhoogde formaldehydeconcentraties leiden. Dat komt omdat ze worden gemaakt van fijngemalen houtvezels met een bindmiddel (hars). Uit hars kan formaldehyde vrijkomen. Dat hoeft trouwens niet per se te gebeuren. Het vrijkomen ervan hangt af van verschillende factoren zoals het gehalte formaldehyde dat in de platen zit, de temperatuur van de woning en de luchtvochtigheid. Hoe warmer en vochtiger, hoe meer formaldehyde kan vrijkomen in he binnenmilieu .
Tips om formaldehyde uit MDF te verminderen
Niet alle soorten MDF bevatten evenveel formaldehyde. Nieuwe platen bevatten tegenwoordig al veel minder schadelijke stoffen dan vroeger. Er zijn zelfs al formaldehyde-arme of vrije MDF-platen op de markt. Toch komen de experts van Strooming nog regelmatig in woningen waar formaldehyde de veroorzaker van gezondheidsklachten blijkt te zijn.
Hieronder hebben we de belangrijkste tips op een rij gezet. Praktische punten die we de afgelopen jaren hebben verzameld tijdens onze huisbezoeken en luchtonderzoeken:
- Gebruik liever hout dan MDF of andere gelijmde platen
- Koop formaldehyde-arme of vrije spaanplaten
- Zorg voor een luchtvochtigheid van ongeveer 40 tot 60%. Niet hoger
- Ventileer uw huis 24 uur per dag (af en toe luchten is niet ventileren)
- Gebruik een dekkende verf, vernis of folie over onafgewerkt MDF
- Vermijd MDF in warme en vochtige ruimtes zoals de badkamer of keuken
- Zorg voor een kamertemperatuur tussen 18 en 24 °C
- Gebruik niet teveel MDF per vierkante meter in uw woning, maar varieer met andere bouwmaterialen.
Door de bovenstaande tips in acht te nemen, kunt u MDF veilig gebruiken in huis.
Schakel Strooming in bij klachten
Heeft u last van stankoverlast en/of gezondheidsklachten in huis? En heeft u het vermoeden dat formaldehyde de oorzaak kan zijn? Dan is het verstandig om een luchtonderzoek te laten doen en te achterhalen of dit inderdaad het geval is. Op de lange termijn kan formaldehyde uit MDF namelijk voor onomkeerbare gezondheidsproblemen zorgen. Vragen? Twijfels? Neem gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies op maat.