Optrekkend vocht uit kruipruimte

Optrekkend vocht uit de kruipruimte kan knap vervelend zijn. En serieuze schade toebrengen aan uw woning en gezondheid om niet te spreken van overlast van ongedierte en stank. Wacht dus niet met het aanpakken van optrekkend vocht. In dit blog behandelen we mogelijke oorzaken en hoe Strooming kan bijdragen om uw kruipruimte weer vochtvrij te krijgen.

Herkennen optrekkend vocht uit kruipruimte

Een vochtprobleem in huis openbaart zich vaak duidelijk:

 

  • Vochtplekken op de muren (die lelijke bruine kringen)
  • Loskomend pleisterwerk, behang of verf
  • Muurschimmels
  • Muffe huisgeur
  • Opbollende vloeren

 

Als u dit in uw huis aantreft heeft u waarschijnlijk last van optrekkend vocht. Grote kans dat het in uw kruipruimte is. Het is een van de meest voorkomende vochtproblemen. Niet alleen vervelend, maar ook slecht voor uw gezondheid. Vooral voor mensen met reuma en chronische luchtwegaandoeningen als astma.

Waardoor wordt optrekkend vocht in kruipruimte veroorzaakt?

Water is de veroorzaker van het optrekkend vocht. In de meeste gevallen is dat grondwater. Door zuigwerking stijgt grondwater via de kruipruimtemuren naar de huismuren van de begane grond. Op zich een normaal natuurverschijnsel dat ook bij planten voorkomt. Maar voor een huis kan het verstrekkende gevolgen hebben.

Een andere oorzaak kan een waterlekkage in de kruipruimte zijn. Een drinkwaterleiding, afwateringspijp of een rioolafvoer. De gevolgen zijn hetzelfde. Het lekkende water vormt een waterbodem en wordt via de muren omhoog gezogen.

Slechte ventilatie kan ook van invloed zijn op het vochtprobleem. Veel kruipruimtes zijn slecht geventileerd, waardoor aanwezige condens niet afgevoerd kan worden. De vochtige lucht zet zich af op de muren en vloeren van de kruipruimte in de vorm van water.

 

Hoe de kruipruimte watervrij te krijgen?

Het is zaak zowel de oorzaak van het optrekkende vocht en de gevolgen in uw huis te bestrijden. Allereerst het aanpakken van het waterprobleem. Welke oplossing het beste is hangt af van de manier waarop het water in de kruipruimte terecht komt, de hoeveelheid water en de druk van het grondwater. Dit zijn de twee meest gangbare oplossingen:

 

  • Kruipruimte dichtmaken door bekuiping

 

Bij bekuiping worden de muren van de kruipruimte gemetseld met een waterdichte laag. Soms moet ook de vloer worden gedaan.

 

  • Drainage van het grondwater

 

Soms is de druk van het grondwater te hoog en sijpelt er teveel water in de kruipruimte. Dan is drainage van het grondwater de beste oplossing. Het inkomende water wordt opgevangen en afgevoerd naar een afvoerput.

 

Wat te doen aan optrekkend vocht uit de kruipruimte?

Hoe optrekkend vocht uit de kruipruimte aan te pakken hangt af van de staat van de woning. Maar de meest gebruikte oplossing is de muren te injecteren met een speciale vochtwerende gel of vloeistof. Om de 10 centimeter wordt het middel ingespoten, het zet zich uit in het metselwerk en vocht kan zich niet meer verspreiden.

Een meer ingrijpende manier is om de muren te onderkappen.  Op grondniveau wordt dan een vochtkeringslaag aangebracht. Huizen gebouwd vanaf de jaren tachtig zouden zo’n vochtwerende laag van kunststof of dakbedekkingsmateriaal op vloerniveau moeten hebben. Het optrekkende vocht kan dan niet hoger komen dan de eerste rij stenen.

Een innovatieve methode is de carebrick bestrijding. Een koker wordt in muren geplaats waardoor er een luchtstroom ontstaat in de door optrekkend vocht aangetaste muur. De vochtige lucht wordt door de ventilatie naar buiten afgevoerd.

U ziet, optrekkend vocht in uw kruipruimte is zeker aan te pakken, maar het vereist expertise en een professionele uitvoering.

 

Strooming bij optrekkend vocht uit kruipruimte

Optrekkend vocht is een van de meest voorkomende vochtproblemen in huizen. Herkenbaar? Heeft u specifiek last van optrekkend vocht uit de kruipruimte? De experts van Strooming gaan graag voor u aan de slag. Vraag een binnenmilieu-onderzoek aan. Strooming evalueert en adviseert om uw vochtprobleem op te lossen. Neemt u vrijblijvend contact met ons op? U kunt ook een offerte aanvragen.

Ik ben particulier

 

Klik hier

Ik ben zakelijk

 

Vraag een offerte aan