Waterstofsulfide

Waterstofsulfide is een sterk ruikend, zeer giftig gas. Strooming wordt regelmatig ingeschakeld door mensen die bang zijn voor deze stof in huis, herkenbaar door een vieze en overweldigende rotte eierenlucht. In dit blog leest u wat waterstofsulfide is, wat de gevaren en gezondheidsrisico’s zijn en wat u moet doen bij het herkennen ervan. Onderneem direct actie, want in te hoge concentraties is waterstofsulfide een levensgevaarlijk gas.

Wat is waterstofsulfide?

Waterstofsulfide, in de volksmond ook nog steeds wel zwavelwaterstof genoemd, is een giftig gas dat wordt veroorzaakt door een rottingsproces van organische stoffen die zwavelhoudend zijn. Voorbeelden daarvan zijn eiwitten die cysteïne of methionine bevatten. Deze stoffen kunnen voorkomen in de aardbodem en dus ook in aardgas. Ook het rottingsproces van dood ongedierte kan waterstofsulfide (HS2) veroorzaken. Waterstofsulfide kan daarbij ook voorkomen in darmgassen, afvalwaterinstallaties en rioleringen. En op al deze manieren ook in een woning terechtkomen.

Waterstofsulfide

Hoe herkent u waterstofsulfide in huis?

H2S heeft een sterke geur heeft die lijkt op de geur van rotte eieren. Hierdoor herkent vrijwel iedereen de geur onmiddellijk. Maar er is wel iets geks aan de hand. De geur van H2S is namelijk alleen bij zeer lage concentraties door een mens te ruiken. Dat komt omdat waterstofsulfide bij hoge concentraties het reukorgaan verlamt. En ook bij langdurige blootstelling aan lage concentraties gaat de geurgevoeligheid achteruit. En dat terwijl waterstofsulfide juist bij hoge concentraties of langdurige blootstelling aan lage concentraties zo gevaarlijk is. Het wordt daarom ook wel een sluipmoordenaar genoemd. Juist als u de geur niet meer ruikt, neemt het risico sterk toe.

Waterstofsulfide

De waterstofsulfide gevaren en gezondheidsrisico’s van HS2

Blootstelling aan waterstofsulfide in huis of op kantoor is erg gevaarlijk en brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee. In hoge concentraties kan HS2 zelfs dodelijk zijn voor mens in dier. Als er nog weinig waterstofsulfide in de binnenlucht hangt, ontstaan bijvoorbeeld irritaties aan de ogen. Maar naarmate de concentratie stijgt, verergert de schade aan de ogen. Ook ontstaan er dan problemen met het zenuwstelsel, de ademhaling en de longen. In te hoge concentraties wordt uw centrale zenuwstelsel aangetast. U kunt het gas dan niet meer ruiken en kunt uw bewustzijn verliezen. In sommige gevallen loopt dit fataal af. Kom dus onmiddellijk in actie als u een zwavelgeur, rotte eierenlucht of lijkengeur meent te ruiken.

 

Last van waterstofsulfide? Schakel Strooming in.

Ruikt u in uw gebouw een rotte eieren lucht of iets wat hierop lijkt?  Schakel dan direct een binnenmilieu-expert in om luchtonderzoek uit te voeren.  Strooming kan dit voor u doen. Met behulp van monsternames, detectieapparatuur, luchtanalyse en laboratoriumonderzoek stellen wij vast welke gassen in uw ruimte hangen en of waterstofsulfide er daar één van is. Natuurlijk speuren wij ook de bron van het probleem op en geven u advies hoe het probleem zo snel, eenvoudig en voordelig mogelijk kan worden opgelost.

Meer weten? Of wilt u advies of een offerte aanvragen? De medewerkers van Strooming helpen u graag.

 

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan