Geluid in huis opsporen

Niet alle geluiden zijn even aangenaam. Als u in uw woning voortdurend een ongewenst geluid hoort, kan dat erg hinderlijk zijn en kan uw woongenot negatief beïnvloeden. Het kan zelfs slecht zijn voor de gezondheid, bijvoorbeeld als het voor slaapproblemen zorgt. Diverse apparaten in uw woning, zoals de koelkast, wasmachine, ventilator, cv-ketel, afzuiging, kunnen voor ongewenst geluid zorgen.

Maar het lokaliseren van de overlast valt vaak niet mee. Strooming helpt. Lees onze tips.

 

Hinderlijk geluid

Geluidsbronnen produceren trillingen die zich in golfbewegingen verplaatsen. Als de trillingen ons trommelvlies bereiken, horen we het geluid. De geluidsfrequentie is het aantal trillingen per seconde dat uitgedrukt wordt in hertz. Bij lage tonen is sprake van een laag aantal trillingen per seconde, bij hoge tonen van een hoog aantal trillingen per seconde. De best gehoorde frequenties liggen rond de 500 hertz. Er is echter wel een verschil in hoe geluid per persoon geïnterpreteerd wordt. Waar de één een hinderlijk geluid ervaart, hoort de ander helemaal niets.

 

Effect van geluid

Iedereen heeft behoefte aan stilte. Het kan enorm frustrerend zijn als u continu een geluid in uw woning hoort, maar niet weet waar dit vandaan komt. Wanneer een geluid bijvoorbeeld te hard is of langdurig op u inwerkt, kan dat een negatieve invloed hebben op uw gezondheid en welzijn. Ongewenst geluid kan leiden tot hinder, (in)slaapproblemen, stress en concentratieproblemen.

 

Hoe kunt u zelf geluid in uw huis opsporen?

Heeft u continu last van een geluid in uw woning? Een vervelende piep? Of Misschien een irritante lage bromtoon? Om geluid in uw woning op te sporen, moet u op zoek naar de bron. Zet bijvoorbeeld eerst de stroom uit om te bepalen of het geluid dan niet meer hoorbaar is. Nee? Dan is de kans groot dat een apparaat de boosdoener is. Of verlichting. Ook kunt u schakelaars van bijvoorbeeld verlichting aan en uit zetten of stekkers uit apparaten halen om de bron van het geluid te achterhalen.

Als apparaten of lampen niet de boosdoener blijken te zijn, kan het ook leidingwerk, bedrading of afzuiging zijn. Of andere trillingen.

 

Meer tips voor geluid opsporen in huis

Denkt u dat het storende geluid in uw woning van buiten komt? Van de buren misschien? Ga dan na waar de geluidsisolatie te wensen overlaat en isoleer die plek(ken) goed. Vaak “lekt” er geluid rond ramen en deuren, bij kieren, of op plaatsen waar leidingen of kabels zijn weggewerkt of waar contactdozen zitten. Als u van een ongewenst geluid niet kunt slapen, kunt u tijdelijk oordopjes overwegen om de hinder tegen te gaan. Totdat de oorzaak is achterhaald en u het probleem voor eens en altijd kunt oplossen.

 

Strooming bij geluidsmeting

Heeft u te maken met een ongewenst geluid en wordt u er doodmoe van? Wilt u de bron van dit geluid in uw woning opsporen en aanpakken? Strooming kan daarbij helpen. Wij komen graag een geluidsmeting uitvoeren. Daarmee weet u snel wat het probleem is en krijgt u inzicht in mogelijke oplossingen. Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan