Een dakkapel, een open keuken of een spectaculair tuinhuis. Iedereen kan wel iets noemen dat ze graag willen veranderen aan hun huis. Mooi. Maar als we dan volop aan het verbouwen slaan, vergaat het lachen ons vaak snel. Want een verbouwing geeft snel behoorlijk wat geluidsoverlast. Als u zelf verbouwt, heeft u in ieder geval nog profijt van het eindresultaat. Zijn het de buren die verbouwen, dan valt ook dat voordeel weg. Wanneer spreken we van geluidsoverlast in plaats van lawaai en wat kunt u hieraan doen? Met dit blog helpt Strooming u op weg.
Geluidsoverlast door verbouwing
Lawaai of geluidsoverlast
Waar de een op zoek gaat naar oordoppen om de geluiden op een schoolplein tegen te gaan, lijkt de ander het niet eens te horen. Kortom; last hebben van geluid is subjectief. Of er echt geluidshinder is, valt dan ook moeilijk te zeggen. Maar gelukkig is geluid te vangen in decibellen. En die decibellen, die zijn meetbaar. Een paar voorbeelden: Een normaal gesprek, of het draaien van een vaatwasser staat garant voor 60 decibel. Een voorbijrazende trein? 90 decibel. Even onthaasten in de disco? 105 decibel. En als u voorkeur meer richting de heavy metal gaat, dan tikt u tijdens een concert al gauw 120 decibel aan. Het aantal decibellen tijdens een verbouwing verschilt per actie. Boren met een drilboor levert 95 decibel op.
Gevolgen van geluidsoverlast
Zodra u last hebt van geluid, is het hinderlijk. Dat staat buiten kijf. Vanaf 80 decibel kan geluid schadelijk zijn. Geluiden vanaf 120 decibel kunnen het gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen de 80 en 120 decibel zijn, hangt af van hoe vaak en hoe lang u ze hoort.
Hoort u weleens een piep in uw oor nadat u bijvoorbeeld in een drukke omgeving bent geweest? Dan is uw gehoor deels al beschadigd. De trilhaartjes in uw binnenoor zijn overbelast en gaan kapot. Als dat blijft gebeuren, wordt u langzaam slechthorend. Een aantal vormen van gehoorschade:
- Vervorming van geluid
- Andere waarneming van geluid links en rechts
- Overgevoelig voor geluid
- Continu een piep of ruis horen
Goed omgaan met geluid
Een verbouwing maakt nu eenmaal lawaai. Daar kan weinig aan veranderen. Komt de overlast van de buren? In bijna alle gemeenten geldt een verbod om geluidsoverlast te veroorzaken voor buren en andere omwonenden. Probeer dus vooral goede afspraken te maken met elkaar.
In die afspraak kan onder meer aan bod komen:
- Dat er alleen tussen bepaalde tijden geluidsoverlast is
- Dat er tussendoor pauzes zijn waarin de geluidsoverlast wordt beperkt
- Gedurende welke periode er sprake is van geluidsoverlast
Strooming bij geluidsoverlast door verbouwing
Lukt het u niet de geluidsoverlast in toom te houden? Dan is het belangrijk eerst inzicht te krijgen in de ernst van de overlast. Daarmee krijgt u ook zicht op de eventuele schade voor de gezondheid en op mogelijke oplossingen. Strooming helpt u hierbij graag. We voeren een professionele geluidsmeting uit waarmee we testen of de overlast die u ervaart de wettelijke normen overschrijdt. Neem vooral contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.