Geluidsoverlast door warmtepomp buren: onafhankelijk onderzoek en oplossingen

In het streven naar een duurzame toekomst zet Nederland zich in voor milieuvriendelijke oplossingen, waaronder het duurzaam verwarmen van woningen. De overheid stimuleert deze transitie en heeft tot 2021 subsidies verstrekt voor de aanschaf van warmtepompen, waarmee huizen ecologisch verantwoord verwarmd kunnen worden.

De voordelen van warmtepompen zijn duidelijk, maar er is ook een belangrijk aandachtspunt: geluidsoverlast. Warmtepompen genereren geluid, en voor sommige huishoudens kan dit tot ernstige overlast leiden. Heeft u last van het geluid van uw eigen warmtepomp of van die van uw buren? Ontdek hieronder welke stappen u kunt ondernemen.

Geluidsniveaus van warmtepompen en overlast voor buren

Een warmtepomp heeft twee geluidsbronnen: de compressor en de ventilator. Beide werken gelijktijdig, en vooral bij lage temperaturen of bij het opwarmen van tapwater kan dit leiden tot geluidsoverlast. Het geluid van een warmtepomp kan gericht worden uitgestraald via de ventilatoropeningen of zich verspreiden via de metalen constructie. Meestal is het de buitenunit die verantwoordelijk is voor het grootste deel van de overlast. Dit geluid wordt vaak omschreven als een storende bromtoon en kan bij buren voor flinke hinder zorgen.

Geluidsnormen voor warmtepompen en geluidsoverlast buren warmtepomp

Sinds 2021 gelden nieuwe geluidsnormen voor warmtepompen met een buitenunit. Deze normen, vastgelegd in het bouwbesluit, zijn van toepassing op zowel nieuwbouw- als bestaande woningen. Het geluidsniveau aan de perceelgrens mag niet meer dan 40 dB bedragen. Ondanks deze normen kan het geluid van de warmtepomp van de buren nog steeds overlast veroorzaken, vooral als de installatie dicht bij uw slaapkamerraam staat. In dat geval is het verstandig om met uw buren in gesprek te gaan en te vragen of de installatie kan worden verplaatst.

 

Geluidsisolatie van warmtepompen

Bij de aanschaf van een warmtepomp kiezen de meeste mensen voor een variant met een buitenunit. Als uw warmtepomp geluid produceert, kunt u overwegen om de buitenunit verder van de perceelgrens te plaatsen. Als uw warmtepomp veel geluid maakt en u wilt voldoen aan de geluidsnormen, overweeg dan om geluidsisolatie toe te passen. Dit kan door de buitenunit in een geluidswerende behuizing te plaatsen of door de unit op een eigen fundering in de grond te zetten. Geluidsisolatie van de buitenunit kan helpen om de overlast aanzienlijk te verminderen, wat ook de overlast voor buren kan beperken.

 

Onafhankelijk onderzoek naar geluidsoverlast van warmtepomp buren

Heeft u last van het geluid van uw eigen warmtepomp of van die van uw buren? Dan kunt u overwegen om onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren om het geluidsniveau van de warmtepomp bij de perceelgrens te meten. Dit onderzoek kan helder inzicht geven in de situatie en de mate van geluidsoverlast door de warmtepomp in kaart brengen.  Neem contact op via de buttons.

Ik ben particulier

 

Klik hier

Ik ben zakelijk

 

Vraag een offerte aan