Geluidsoverlast meten

Nederland is een dichtbevolkt land. En waar veel mensen wonen, is veel lawaai. Geluidsoverlast is een groeiend fenomeen binnen Nederland omdat we steeds dichter op elkaar gaan wonen. Geluidsoverlast wordt dus een steeds groter probleem en kan de gezondheid en het woongenot schaden. Om die reden zijn wettelijke normen vastgesteld. Strooming kan u helpen bij geluidsoverlast meten en geeft u met dit blog tips en informatie wat u hier tegen kunt doen.

Wat is geluidsoverlast?

Tussen geluidshinder en geluidsoverlast zit een groot verschil. Geluidshinder is een subjectieve ervaring van geluid dat als hinderlijk ervaren wordt. Hinderlijk geluid wordt ook wel lawaai genoemd. Waar de een het geblaf van een hond hinderlijk vind, heeft de ander er totaal geen last van.

Er is pas sprake van geluidsoverlast wanneer het aantal decibellen overschreden wordt. Geluidsoverlast is te meten, geluidshinder niet.

geluidsoverlast meten

Gezondheidseffecten

Geluidshinder is dus niet te meten, geluidsoverlast wel. Degene die echter zeggen vaak geluidshinder te ondervinden, melden ook vaker gezondheidsklachten.

Wanneer iemand dagelijks blootgesteld wordt aan een geluidsniveau van meer dan 80 decibel, kan dat schadelijk voor de gezondheid zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen het gehoor zelfs direct beschadigen. Geluidsoverlast schaadt niet alleen het woongenot, het kan ook de volgende nadelige gezondheidsgevolgen hebben:

 

  • Verstoring van de slaap
  • Gehoorbeschadiging
  • Stress

 

Geluidsmeting bij geluidsoverlast

Voor geluidsoverlast zijn door de overheid normen vastgesteld. Mensen die dagelijks met geluidsoverlast te maken krijgen kunnen uiteindelijk ten einde raad zijn. Geluidsoverlast is dan iets op aan te pakken. Het is belangrijk eerst inzicht te krijgen in de ernst van de overlast. Een geluidsmeting geeft inzicht op de eventuele schade voor de gezondheid en mogelijke oplossingen.

 

Geluidsmeting door Strooming

Lukt het u niet om overlast door geluid aan te pakken? Strooming kan voor u een geluidsmeting uitvoeren. Strooming maakt gebruik van speciale apparatuur voor verschillende soorten geluidsoverlast. Op die manier kan geluid goed gemeten worden. Aan de hand van deze metingen worden conclusies getrokken betreffende de waardes van het geluid. Wij adviseren u over mogelijke oplossingen. Wilt u meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan