Meting laagfrequent geluid

Laagfrequent geluid is een steeds groter probleem. Tegenwoordig zijn veel huizen en gebouwen goed geïsoleerd, waardoor hinderlijke lage tonen meer en meer op de voorgrond treden. Met een meting laagfrequent geluid kan Strooming voor u vaststellen wat de oorzaak is en mogelijke oplossingen aanreiken. In dit blog vertellen we u daar meer over.

 

Wat is laagfrequent geluid?

Laagfrequent geluid bestaat uit lage tonen, tot ongeveer 100 Hertz. Het zijn de laagste geluiden die we kunnen waarnemen. Mensen ervaren het als brommende, dreunende of zoemende geluiden. Laagfrequente geluiden zijn niet alleen hoorbaar, maar ook voelbaar als trillingen. Ze hebben een lange golflengte, waardoor ze bijna niet worden gedempt door de omgeving. Dat heeft als gevolg dat ze op kilometers afstand te horen en te voelen kunnen zijn. De oorzaak is daardoor vaak lastig te achterhalen. Een meting laagfrequent geluid is dan een uitkomst.

 

Mogelijke oorzaken van laagfrequent geluid

Zoals hierboven al aangegeven, kunnen laagfrequente geluiden van kilometers afstand komen. Er zijn dan ook tal van oorzaken aan te wijzen:

 

  • Pompen van zware industrie
  • Weg- en vliegverkeer
  • Hoge druk in leidingen
  • Zware installaties, zoals van koelingen
  • Compressoren

 

Maar laagfrequent geluid komt niet alleen van buiten. Ook binnenshuis zijn er verscheidene apparaten die dit soort lage bromtonen kunnen veroorzaken. Denk dan bijvoorbeeld aan de cv-ketel of warmtepomp, koelkast, ventilatoren en wandcontactdozen. Wilt u achterhalen of de hinderlijke tonen van binnen of buiten komen? Schakel dan de elektriciteit uit en ga na of u de geluiden nog steeds ervaart. Als u ze niet meer hoort, dan bevindt de bron zich binnenshuis. Met een meting laagfrequent geluid kan Strooming voor u vaststellen waar het geluid exact vandaan komt.

 

Gevolgen van laagfrequent geluid voor uw gezondheid

Behalve dat laagfrequent geluid heel vervelend is, heeft langdurige blootstelling ook nadelige gevolgen voor uw gezondheid. De volgende klachten kunnen optreden:

 

  • Hoofdpijn
  • Slaapproblemen
  • Stressgerelateerde klachten
  • Verminderde concentratie
  • Vermoeidheid en uitputting

 

Vaak blijft het niet bij deze lichamelijke klachten. Ook op psychisch vlak kunnen er problemen ontstaan. Niet iedereen hoort hele lage tonen, waardoor u misschien de enige in uw omgeving bent die een bepaald geluid steeds hoort. Als gevolg daarvan kunt u zich gefrustreerd, boos en machteloos voelen. Bovendien bederft het uw woongenot. Het is dus van groot belang om naar oplossingen te zoeken, zodat de klachten verminderen of verdwijnen. Een goede eerste stap is een meting laagfrequent geluid, zodat in ieder geval de bron van het geluid bekend wordt.

 

Strooming helpt met een meting laagfrequent geluid

Hoort u continu laagfrequent geluid in de vorm van bijvoorbeeld zoem- of bromtonen? Belemmert het uw dagelijks leven en ondervindt u negatieve gevolgen voor uw gezondheid? Aarzel dan niet om Strooming in te schakelen voor een meting laagfrequent geluid. Bij deze geluidsmeting maken we gebruik van speciale apparatuur, waarmee we heel precies geluiden opmeten. U ontvangt vervolgens een schriftelijk rapport met de uitslag en bijbehorende adviezen. We helpen u graag met het vinden van een passende oplossing. Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten of op zoek bent naar een andere meting zoals een luchtvochtigheid meting.