Zoemtoon in het oor

Zoemtoon in oor? Vrijwel iedereen heeft weleens last van een piep- of zoemtoon in de oren, zoals bijvoorbeeld na een avondje stappen. Bij de meeste mensen zijn deze klachten na een nachtje slapen weer verdwenen. Maar wat als het geluid blijft? En als u vermoedt dat het niet tussen de oren zit, maar in uw woning? In dit blog geeft Strooming u tips over hoe u kunt omgaan met een hinderlijke zoemtoon en wat u ertegen kunt doen.

Oorzaken zoemtonen

Het horen van een zoemtoon kan een medische oorzaak hebben (zoals oorsuizen), maar kan ook komen door externe bronnen. Binnenshuis kunt u bijvoorbeeld denken aan apparaten zoals de koelkast, cv-ketel, ventilatoren, wasmachine, etc. Ook elektra zoals bedrading, wandcontactdozen of adapters kunnen voor een irritante zoemtoon zorgen die maar niet verdwijnt.

Negatief gezondheidseffect

Sommige mensen worden voortdurend gehinderd door een zoemtoon in de oren. Zij melden vaak diverse gezondheidsklachten, waaronder slecht slapen en concentratieverlies. Zeker als anderen het geluid niet horen, voelen deze mensen zich vaak onbegrepen. Het kan dan leiden tot een groot gevoel van onmacht.

 

Een aantal klachten op een rij:

  • Vermoeidheid/uitputting
  • Slaapproblemen
  • Stress-gerelateerde klachten
  • Concentratieverlies
  • Hoofdpijn

 

Zoemtoon die anderen niet horen

Wat men hoort, voelt of hinderlijk vindt, is voor iedereen verschillend. Maar als anderen het zoemgeluid niet horen, het geluid waarvan u dag en nacht last heeft, kan dit ook een gevoel van boosheid en machteloosheid teweegbrengen. U voelt zich niet serieus genomen. Als anderen het geluid niet horen, is verstandig om te achterhalen of u inderdaad last heeft van een zoemtoon in huis, of van een gezondheidsaandoening zoals oorsuizen.

 

Zoemtoon in het oor door gehoorschade voorkomen

Denk allereerst aan preventieve oplossingen, want voorkomen is beter dan genezen! Om een zoemtoon door gehoorschade te voorkomen, is het slim om beschermende oordoppen te dragen als u naar een concert of ander evenement gaat. Ga ook niet in de buurt van een geluidsbox zitten en zoek een rustigere plek op waar u niet tegen mensen hoeft te schreeuwen. Zet het volume van een koptelefoon nooit te hoog en denk ook aan het volume van uw telefoon terwijl u belt.

 

Geluidsmeting door Strooming

Kunt u een hinderlijke zoemtoon in de oren niet meer ontwijken en kunt u deze niet meer verdragen? Strooming kan voor u een geluidsmeting uitvoeren. We gebruiken speciale apparatuur voor verschillende soorten geluidshinder. Op die manier kan het geluid goed worden gemeten. U weet snel of u inderdaad last heeft van een zoemtoon in huis. Wij adviseren u dan uiteraard over mogelijke oplossingen. Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op voor een persoonlijk advies.