Lekker slaapverwekkende blog: de gezonde slaapkamer

De slaapkamer is dé plek waar u goed moet kunnen uitrusten en herstellen van drukke dagen. Daarom is het erg belangrijk dat juist deze ruimte een gezonde is. Zo voorkomt u gebroken nachten, gezondheidsklachten en meer ellende. In deze blogpost van Strooming leest u hoe u een gezonde slaapkamer realiseert. Van voldoende ventilatie tot fijne planten en duurzame producten.

 

Zuivere lucht in de slaapkamer

Een goede en simpele manier van luchtzuivering in een ruimte is planten neerzetten. Naast dat het een mooie aanvulling is op uw interieur in de slaapkamer, is het ook erg goed voor de gezondheid van de ruimte – en dus die van u. Vooral de sanseveria is een aanrader. Deze plant zet in de nacht koolstofdioxide om in zuurstof. Houd ook rekening met de schoonmaakmiddelen die u gebruikt en welke verf u op de muur smeert. Sommige producten stoten giftige stoffen uit en dat is precies wat u niet wilt.

 

Goed vochtpeil

Als u streeft naar een goed binnenklimaat, is een goede luchtvochtigheid belangrijk. Het vochtpeil heeft invloed op uw gezondheid en op de temperatuur in de ruimte. Denk maar eens aan een sauna: hoe vochtiger, hoe heter het aanvoelt. Is het vochtpeil niet op orde, dan kunt u gebruik maken van een luchtbevochtiger of juist -ontvochtiger.

 

Duurzame producten

De luchtkwaliteit in uw slaapkamer kan ook worden beïnvloed door de producten en meubels die u gebruikt. Heeft u wel eens nagedacht over wat voor matras u heeft en of daar schadelijke stoffen uit vrijkomen? Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld uw gordijnen en meubels. Bijvoorbeeld formaldehyde is een stof die vrijkomt uit spaanplaat, mdf, lijm en andere materialen in huis en zo een zure lucht en gezondheidsproblemen kan zorgen.

 

Voorkom schimmels en bacteriën

Schimmels en bacteriën zijn boosdoeners van veel geur- en gezondheidsproblemen. Die wilt u zeker niet in uw slaapkamer. Komt u sporen van schimmels tegen? Verwijder deze dan zo snel mogelijk. Schimmels worden veroorzaakt door slechte ventilatie, condens, een te hoog vochtpeil of door broeierige temperaturen. Pak vochtproblemen zoals optrekkend vocht of doorslaand vocht zo snel mogelijk aan, zodat u schimmels voorkomt. Met name zwarte schimmels zorgen voor gezondheidsklachten als geïrriteerde ogen en slijmvliezen, ademhalingsproblemen, vermoeidheid en migraine. Reden genoeg om ze te voorkomen door de ruimte goed te ventileren en goed schoon te houden.

 

Goed ventileren

In het hele huis is het belangrijk om goed te ventileren, maar de slaapkamer is extra belangrijk. Met name omdat u er zoveel tijd doorbrengt. Om bacteriën tegen te gaan, maar ook om de ruimte aangenaam te houden, raden we u aan de slaapkamer elke dag goed te luchten. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen altijd met het raam open te slapen. Als de lucht in een ruimte constant ververst wordt, krijgen geurtjes en schadelijke stoffen de kans uit de ruimte te ontsnappen. Tien minuutjes per dag luchten is niet voldoende voor een gezonde slaapkamer. Wilt u goed ventileren, dan investeert u het beste in bijvoorbeeld ventilatieroosters die 24/7 voor frisse lucht en voldoende zuurstof zorgen.

 

Wilt u ook een gezonde slaapkamer?

Wilt u zeker weten dat u in een gezonde slaapkamer slaapt? Of heeft u problemen met slapen? Specialisten van Strooming komen graag bij u thuis om een binnenmilieu onderzoek uit te voeren. Tijdens zo’n onderzoek worden alle mogelijke risico’s en gevaren onderzocht. De luchtkwaliteit wordt bepaald door te onderzoeken hoeveel fijnstof er is en of er schimmels of chemische stoffen aanwezig zijn. Neem gerust gratis en vrijblijvend contact met ons op, dan helpen we u verder!

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.