Zitten er giftige stoffen in matrassen?

Gezondheidsklachten kunnen ontstaan door giftige stoffen in matrassen. Sinds twee jaar is het in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië verplicht om brandvertragers te verwerken in het matras. Hierdoor zijn helaas veel gezondheidsklachten ontstaan. In deze blog van Strooming leest u alles over giftige stoffen in matrassen en wat u hier het beste tegen kunt doen.

 

Brandvertragers in matrassen

Het is zorgwekkend dat brandvertragers in een aantal landen verplicht zijn voor matrassen. Het is immers bewezen dat deze giftig zijn. In Nederland worden vlamvertragers ook heel vaak aan het schuim toegevoegd. Evenals chemische stoffen tegen huisstofmijt en bed bugs. Bij medische matrassen zijn brandvertragers zelfs al vereist in Nederland.

 

Gezondheidsklachten

In Nederland komt het steeds vaker voor dat mensen gezondheidsklachten krijgen door hun nieuwe matras. De klachten variëren van tranende ogen, hoofdpijn, huidirritatie, jeuk en een brandend gevoel over het lichaam tot een gezwollen keel en ogen.

 

Giftige stoffen matrassen

In matrassen worden vaak benzeen, fenolen en formaldehyde verwerkt. Deze giftige stoffen zijn slecht voor uw gezondheid. Ook synthetische lijmen en geïmpregneerde textielen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken. Daarnaast worden er regelmatig speciale stoffen in matrassen toegevoegd die klachten kunnen veroorzaken zoals bepaalde vlamvertragers (PBDEs) en middelen tegen mijten, bacteriën en schimmels. Matrassen worden vaak uit verre landen geïmporteerd. Tijdens het vervoeren van de matrassen kunnen er ook giftige stoffen in matrassen terecht komen.

 

Zorg voor een veilig matras

Matrassen moeten voldoen aan bepaalde veiligheidsregels. In deze veiligheidsregels staat de norm voor het gehalte aan giftige stoffen vastgesteld. Echter worden producten die op de markt komen niet gecontroleerd op veiligheid. Maar hoe weet u dan of u een matras kiest dat niet schadelijk is voor uw gezondheid? Controleer hiervoor het certificaat of een milieukeurmerk. Dit geeft u enige indicatie over eventuele giftige stoffen in uw matras. Daarnaast is het verstandig om uw matras vóór gebruik in een goed geventileerde ruimte te laten uitdampen. Er kunnen namelijk vluchtige stoffen vrijkomen de eerste dagen na het verwijderen van de verpakking. Ook bij gebruik is het belangrijk een matras regelmatig te blijven luchten en de ruimte waarin uw matras ligt goed te ventileren.

 

Strooming onderzoekt uw matras op giftige stoffen

Wilt u weten of er giftige stoffen in uw matras aanwezig zijn? Strooming kan u goed helpen met alle soorten luchtmetingen naar gevaarlijke stoffen. Interesse in een gevaarlijke stoffen meting? Neem vrijblijvend contact op via de groene button.

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.