Purschuim kom je in praktisch elke woning tegen. Het wordt al jaren gebruikt als afdichting van naden en kieren, tussen kozijnen of als isolatie van scheidingswanden. De bouwwereld kan bijna niet meer zonder Polyurethaanschuim, zoals Purschuim voluit heet. Een veelzijdig en veelgebruikt goedje, maar er is ook een keerzijde. In purschuim zitten namelijk bepaalde chemische stoffen die allerlei gezondheidsklachten kunnen veroorzaken.
In dit blog geven we antwoord op de vraag in hoeverre purschuim giftig is, gaan we dieper in op de verschillende gezondheidsklachten en leggen we uit hoe Strooming u kan helpen bij purschuim gerelateerde klachten.
Wat is purschuim
Voordat we in kunnen gaan op de vraag welke gezondheidsklachten purschuim op kan leveren, is het belangrijk om te weten wat het is en waar het voor gebruikt wordt. Purschuim is een materiaal dat veel wordt gebruikt om woningen en panden te isoleren. Het wordt ook wel bouwschuim genoemd en wordt vooral aangebracht in kruipruimtes, spouwmuren en vloeren. Daarnaast bestaat er purschuim in spuitbus variant wat veelal gebruikt wordt om naden en kieren af te dichten.
Purschuim ontstaat door een chemische reactie van twee componenten: PMDI en polyol. Deze twee vloeistoffen reageren op elkaar en door vervolgens een blaasmiddel toe te voegen, ontstaat er een schuim dat langzaam uithardt. Gespoten purschuim wordt vlak voor gebruik gemengd, bij gebruik in huis gebeurt dit in de woning.
De voordelen van purschuim
Door de goede isolatiewaarde van purschuim besparen mensen elke maand op hun energierekening. Daarnaast is een lager energieverbruik beter voor het klimaat. Er zijn alternatieven voor purschuim, maar door de makkelijke naadloze verwerking van het materiaal wordt er toch vaak voor dit product gekozen. Toch kleven er ook nadelen aan pur.
Is purschuim schadelijk?
Gespoten purschuim staat vaak negatief in het nieuws. Purschuim zou namelijk giftige stoffen bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid.
Tijdens het aanbrengen van purschuim kunnen schadelijke stoffen vrijkomen in de woning. Deze stoffen worden isocyanaten genoemd. Wanneer u gevoelig bent voor deze stoffen, kunt u behoorlijk last krijgen van bepaalde gezondheidsklachten. In hoeverre purschuim schadelijk is voor uw gezondheid, hangt mede af van de mate van blootstelling.
Wat maakt purschuim giftig?
Bij het mengen, aanbrengen en uitharden van purschuim komen verschillende chemische stoffen vrij. De belangrijkste en daarmee de gevaarlijkste stof die daarbij vrijkomt is isocyanaat. Het is al langer bekend dat er bij het aanmaken van purschuim giftige stoffen vrijkomen. Het probleem is dat dit proces vaak binnenshuis plaatsvindt doordat purschuim op locatie wordt vervaardigd. Veilig en verantwoord omgaan met purschuim is dus zeker aan te raden.
Over de vraag of eerder aangebrachte pur nog steeds gezondheidsklachten kan veroorzaken zijn de meningen verdeeld. Zo gaf het ECEM (Expertise Centre Environmental Medicine) in het Arnhemse Rijnstate Ziekenhuis eerder aan een verbod te willen op pur als woningisolatie. Jan Bakker, werkzaam bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten AMC en de poli dermato-allergologie van het VU medisch centrum, verbaast zich hierover.
Waar men het in ieder geval wel over een is, is dat het werken met purschuim zorgvuldig gedaan moet worden omdat er chemische stoffen vrij komen. Daarnaast kunnen mensen die in aanraking komen met isocyanaten een blijvende overgevoeligheid ontwikkelen, zowel bij het verwerken van pur als reeds verwerkte purschuim.
De schadelijke stof isocyanaat in purschuim
Bij isoleren met purschuim komen schadelijke stoffen vrij die schadelijk zijn bij frequente of te veel blootstelling. Isocyanaat is de belangrijkste stof waarvan al langer bekend is dat deze schadelijk voor de gezondheid is. Inmiddels wordt ook steeds duidelijker wat de impact van deze stof is.
Isocyanaat wordt in het lichaam opgenomen via de huid of door inademing. Het maakt de luchtwegen en de huid gevoeliger. Mensen die worden blootgesteld aan isocyanaten maken antilichamen aan. Dit kan al na een eenmalige, relatief hoge blootstelling met als gevolg dat deze persoon vanaf dat moment gevoeliger wordt voor deze stof. Bij een volgende blootstelling reageert het lichaam dan ook met een allergische reactie. Deze reactie kan al optreden bij lage concentraties, omdat de persoon al overgevoelig is.
Er zijn verschillende grenswaarden voor isocyanaten, maar deze zijn niet meer van toepassing voor mensen die er eenmaal gevoelig voor zijn geworden. De enige oplossing is dan om inademing en huidcontact te voorkomen. Na blootstelling aan pur zullen er bij gevoelige mensen sowieso gezondheidsklachten optreden.
Krijgt iedereen klachten door Pur?
De gezondheidsklachten die ontstaan door het gebruik van pur isolatie verschillen van persoon tot persoon. Zo zijn de risico’s bij beroepsmatige blootstelling van arbeiders die woningen isoleren doorgaans ernstiger dan bij bewoners van datzelfde huis.
Feit is dat er steeds meer gevallen bekend worden van mensen die zich melden na blootstelling aan purschuim. De genoemde klachten variëren van astmatische klachten tot eczeem, maar ook geïrriteerde ogen zijn een veelgehoorde klacht.
De meest voorkomende purschuim gezondheidsklachten
Er is een breed scala aan gezondheidsklachten bekend die in verband worden gebracht met purschuim. De effecten kunnen bij iedereen voorkomen, maar nemen toe naarmate de blootstelling aan isocyanaat langer, meer of vaker is. Beroepsmatig gebruik van purschuim vraagt dus om de nodige voorzorgsmaatregelen die in de regel ook wel getroffen worden. Echter, bij mensen thuis ontbreekt het aan deze beschermende maatregelen en dan vindt er vaak blootstelling plaats die in uiteenlopende klachten resulteren. Benauwdheid, longziekten, oog- en luchtwegirritaties, huidafwijkingen, maag- en darmklachten en zelfs beroepsastma komen vaak voor. Ook in de medische wereld wordt de zorg omtrent purschuim geuit.
Wanneer u net uw huis heeft laten isoleren en last krijgt van de volgende symptomen dan is het raadzaam om een luchtonderzoek door Strooming uit te laten voeren:
- Duizeligheid
- Misselijkheid
- Desoriëntatie
- Hoofdpijn
- Vermoeidheid
- Kortademigheid
- Huidirritatie
- Geïrriteerde slijmvliezen
Wilt u meer weten over de gezondheidsrisico’s en de gevolgen van isocyanaat? In ons artikel isocyanaat meten vertellen we meer over de gevolgen en risico’s. Ook delen we verschillende preventieve tips om blootstelling zoveel mogelijk te voorkomen. Werkt u beroepsmatig met purschuim of andere isocyanaathoudende materialen zoals kit, lak of verf? Dan is het zeker aan te raden dit artikel te lezen.
Fabrikanten over schadelijke effecten purschuim
Volgens fabrikanten van purschuim vormt pur isolatie hooguit de eerste dagen een acuut probleem voor de gezondheid. Alleen bij het aanbrengen van purschuim adviseren zij goed te ventileren en contact met de huid te vermijden. Het wordt aangeraden om uw huid te bedekken met lange mouwen en handschoenen aan te trekken. Ook het dragen van een mondkapje wordt door fabrikanten geadviseerd. Door het dragen van een goed mondkapje wordt direct inademen van het giftige purschuim voorkomen. Volgens verschillende onderzoeken zijn deze maatregelen echter niet voldoende. In deze onderzoeken wordt aangegeven dat, nog lang na het aanbrengen van purschuim, schadelijke stoffen vrij kunnen komen in woningen.
Purschuim gezondheidsklachten voorkomen?
Wilt u het risico op gezondheidsklachten door pur isolatie voorkomen? Dan is het verstandig om een gecertificeerd bedrijf in te schakelen voor het aanbrengen van purschuim. Zo weet u zeker dat de aanbreng van het isolatiemateriaal zorgvuldig en veilig gebeurd. Daarnaast is het verstandig om op de volgende punten te letten:
- Maak vooraf gaten en naden in de vloer dicht met kit. Zo voorkomt u dat schadelijke dampen uw huis binnenkomen.
- Zorg voor een sterke afzuiging tijdens het aanbrengen van PUR-schuim.
- Zorg ervoor dat u niet thuis bent tijdens het aanbrengen van de PUR-isolatie.
- Ventileer uw woning goed tot 2 dagen na aanbreng van het PUR-schuim goed, zodat de giftige stoffen uw huis uit kunnen.
- Ga uw woning niet in als u na het aanbrengen van PUR een scherpe of vieze geur ruikt.
Verwerkt of gebruikt u bedrijfsmatig veel purschuim of isolatie? Let dan op dat u de grenswaarden niet overschrijdt. Zo zorgt u ervoor dat er zo min mogelijk blootstelling aan ziekmakende stoffen plaatsvindt.
Schep duidelijkheid door luchtonderzoek
Heeft u onlangs uw huis geïsoleerd, of laten isoleren, met purschuim? Ervaart u sindsdien gezondheidsklachten? Vermoedt u dat een van uw kinderen of uzelf mogelijk allergisch reageert op isocyanaten? De kans is aanwezig dat u in uw woning wordt blootgesteld aan giftige stoffen uit purschuim.
Schakel Strooming in om snel duidelijkheid te verschaffen over de luchtkwaliteit in uw woning. Met luchtonderzoek door middel van speciale apparatuur meten we isocyanaten en andere stoffen.