Is zwarte schimmel schadelijk voor uw gezondheid? En andere vragen over zwarte schimmel

Schimmels bestaan in vele soorten, kleuren en vormen. Eén daarvan – en een vrij bekende – is de zwarte schimmel. Dat deze schimmel slecht is voor uw gezondheid staat buiten kijf. Maar is hoe schadelijk is zwarte schimmel voor uw gezondheid? En wat kunt u doen om zwarte schimmel te voorkomen en te verhelpen? In deze blog van Strooming leest u het antwoord op een aantal vragen die we regelmatig krijgen.

Waar groeit zwarte schimmel?

Als er een hoge mate van vocht in huis is, kan schimmel overal groeien. De meeste mensen ontdekken schimmels in de badkamer. Maar er zijn veel meer plekken waar de adviseurs van Strooming deze zwarte puntjes hebben aangetroffen. Een paar plekken waar men zwarte schimmel in huis kan verwachten:

 

  • Ramen/kozijnen
  • Hout
  • Gordijnen
  • Kitranden en andere voegen
  • Muren, zowel binnenmuren als buitenmuren
  • Plafond
  • Rondom een aquarium
  • Bij de leidingen van een wasmachine, vaatwasmachine of toilet
  • Matras
  • Textiel

Is zwarte schimmel gevaarlijk?

De zwarte schimmel is een veelvoorkomende schimmel. Zwarte schimmel kan mycotoxinen in uw huis brengen. Dit zijn giftige stoffen die uw gezondheid kunnen aantasten. Wanneer u langdurig blootgesteld wordt aan mycotoxinen en deze met regelmaat inademt, kunt u last krijgen van gezondheidsklachten. En het kan in sommige gevallen zelfs dodelijk zijn. Veel voorkomende symptomen van ziekte door zwarte schimmel zijn:

 

  • Stress
  • Pijn aan zenuwen en gewrichten
  • Allergische reacties
  • Keelpijn
  • Last van de luchtwegen of ademhalingsproblemen
  • Vermoeidheid
  • Misselijkheid en zelfs braken
  • Irritaties aan de slijmvliezen

Wat is zwarte schimmel eigenlijk precies?

Schimmels bestaan in duizenden soorten, maten en kleuren. Van geel en rood, tot groen en zwart. Veel schimmelsoorten zijn donker van kleur en worden zwarte schimmel genoemd. Maar in feite is deze term alleen van toepassing op een giftige schimmelsoort genaamd Stachybotrys Chartarum of Aspergillus niger.

De schimmel is, zoals u vermoedt, zwart of zeer donker van kleur. Zwarte schimmel huist vooral in gipsplaten, hout en vochtige ruimtes zoals de sanitaire voorziening of de keuken. Ook plekken met lekkages of waar water heeft gestaan, zoals een ondergelopen kelder, zijn ideaal voor schimmel.

 

Hoe ontstaat het?

Schimmel ontstaat door:

 

Slechte ventilatie: het goed ventileren van uw woning is heel belangrijk. Schimmels houden van vocht en door goed te ventileren, voorkomt de opbouw van schimmelsporen in de lucht. Zorg voor een constante toestroom van verse lucht. Bijvoorbeeld met behulp van ventilatieroosters, mechanische ventilatie of klapramen.

Een hoge luchtvochtigheid: zoals gezegd hebben schimmels vocht nodig om te groeien. Daarom zijn de vochtige ruimtes zoals: het toilet, de badkamer en de keuken extra vatbaar voor schimmels. Een te hoge luchtvochtigheid werkt schimmelvorming in de hand. Een ideale luchtvochtigheid voor uw woning ligt tussen de 40% en 60%.

Vochtproblemen: lekkage gehad of heeft u last van optrekkend of doorslaand vocht? Laat vochtproblemen zo snel mogelijk verhelpen, want hoewel het er soms enorm lokaal uitziet, hebben vochtproblemen invloed op uw gehele woning. Let er ook op dat de temperatuur in uw woning niet te hoog oploopt. De combinatie van warmte en vocht zorgt geheid voor schimmels.

Slechte hygiëne: schimmels nestelen zich ook op een vuile ondergrond. Houdt de woning goed schoon en geef extra aandacht aan de vochtige ruimtes in uw woning.

 

Hoe voorkomt u zwarte schimmel in huis?

Schimmels, en dus ook zwarte schimmels, treden op als er een disbalans in het binnenmilieu zit. Zo zijn ruimtes vaak te vochtig en onvoldoende geventileerd, wordt er te weinig afzuiging gebruikt tijdens het koken of heeft u een vochtige kelder.

U kunt schimmel dan ook goed voorkomen. In principe zien schimmels geen kans te groeien in een gezond binnenklimaat. Door goed te ventileren, een goed vochtpeil te hebben en het huis goed schoon, verkleint u de kans op schimmelvorming aanzienlijk.

Onze tips om schimmelvorming te voorkomen:

 

  • Goed ventileren van met name de vochtige ruimtes zoals de badkamer en het toilet.
  • Pak optrekkend vocht, doorslaand vocht in uw muren of vochtige kelders zo snel mogelijk aan, om schimmelvorming te voorkomen.
  • Zorg voor goede hygiëne in huis om schimmels geen voedingsbodem te geven.
  • Voorzie het stucwerk of de gipsplaten in de badkamer als deze niet betegeld zijn van een schimmelwerende verf.
  • Droog na het gebruik van de douche de vloer.

 

Zwarte schimmel verwijderen?

Is het al te laat om de zwarte schimmel te voorkomen, dan is het zaak om de schimmel te verwijderen. Doe dit het liefst zo snel mogelijk, want de kolonies nemen snel toe in omvang en hoeveelheid. Zit de schimmel op een gladde ondergrond? Ga dan de schimmel te lijf met borax, dikke bleek, azijn, soda of waterstofperoxide. U heeft dan een goede kans dat de schimmel definitief is verwijderd.

Als de zwarte puntjes op een poreuze ondergrond zitten, wat bijvoorbeeld het geval is bij zwarte schimmel op hout, dan is het beter een speciale schimmelverwijderaar te gebruiken. U kunt deze aanschaffen bij een supermarkt of bouwmarkt. Let wel op bij het gebruik: deze middelen zijn vaak erg chemisch en ongezond. Houd de gebruiksaanwijzing dus bij de hand en zorg ervoor dat u het spul niet inademt.

 

Schakel Strooming in om zwarte schimmel te verhelpen

Heeft u gezondheidsklachten in huis? Door middel van onderzoek bij u thuis kunnen we de lucht bemonsteren en analyseren en u aangeven welke schimmels bij u in de woning zweven en wat de gezondheidsrisico’s voor u zijn. Uiteraard geven wij u advies welke stappen te nemen om het binnenmilieu weer optimaal te krijgen.

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.