Belangrijke om te weten over isocyanaat-astma

Werkt u veel met polyurethaanproducten, zoals lakken, (isolatie)schuimen en kitten? Dan is het belangrijk hier zorgvuldig mee om te gaan. Blootstelling aan isocyanaten in deze materialen is namelijk slecht voor de gezondheid. In dit blog van Strooming leest u alles over isocyanaat-astma en wat u kunt doen om het te voorkomen.

 

Wat is isocyanaat-astma?

Eigenlijk zegt het woord het al: isocyanaat-astma is astma die ontstaat door isocyanaten. De ziekte ontwikkelt zich door blootstelling aan isocyanaten. Meestal gebeurt dit in de eerste jaren na de blootstelling, maar het kan ook jaren later tot uiting komen. Isocyanaat-astma is een vervelende beroepsziekte die soms zelfs niet te genezen is.

 

Isocyanaat-astma: een beroepsziekte

Blootstelling aan isocyanaten is een van de meest voorkomende oorzaken van beroepsastma. Het wordt veroorzaakt door isocyanaten die in polyurethaan vernissen en lakken, polyurethaanschuim en kleefmiddelen op basis van polyurethaan zitten. Als u oppervlakten bewerkt (zoals schuren, slijpen, lassen en zagen) die afgewerkt zijn met isocyanaat, dan kan wat loskomt isocyanaat-astma veroorzaken. Voornamelijk isolatiespecialisten, medewerkers van bijvoorbeeld autoschadeherstelbedrijven en verfspuiters lopen het risico isocyanaat-astma te krijgen.

 

Welke gezondheidsklachten treden op?

Werkt u met isocyanaten en heeft u last van onderstaande symptomen? Dan is de kans groot dat u isocyanaat-astma heeft. We raden u aan een arts te bezoeken en u te laten onderzoeken.

 

 • U heeft last van benauwdheid of kortademigheid, hoesten en piepen op de borst.
 • De luchtwegen vernauwen door overgevoeligheid voor prikkels.
 • Isocyanaat-astma kan chronisch worden, waarbij u op allerlei prikkels reageert, als koude, stof en rook. De klachten zullen dan niet verdwijnen als u zich er niet meer aan blootstelt.
 • Uw huid, slijmvliezen, ogen en luchtwegen kunnen enorm geïrriteerd raken. Bij hoge blootstelling kunt u zelfs vochtophoping in de longen krijgen (longoedeem) met vernauwing van de luchtwegen (bronchoconstrictie) en ernstige ontsteking van de kleinere luchtwegen.
 • Uiteindelijk kunt u ook allergische longontsteking krijgen.

 

Tips om gezond en veilig te werken

We kunnen u niet met zekerheid beloven dat u met de onderstaande tips isocyanaat-astma voorkomt. Wel maakt u de kans op deze manier zo kleiner om bovenstaande gezondheidsklachten te krijgen.

 

 • Zorg voor een zo klein mogelijke blootstelling aan isocyanaten of voorkom blootstelling aan de stof helemaal.
 • Arbeidshygiënisch werken door eerst de bron te bestrijden en uzelf te beschermen met onder andere beschermende kleding.
 • Verzeker uzelf ervan dat er voldoende afzuiging is, net als ventilatie en toevoer van verse lucht.
 • Zorg voor adembescherming.
 • Vermijd iedere vorm van huidcontact, omdat de allergie zich ook via de huid kan ontwikkelen.
 • Bescherm altijd uw ogen.

 

Laat een luchtonderzoek uitvoeren ter voorkoming van isocyanaat-astma

Wilt u weten hoe ongezond uw lucht is of hoe (on)gezond uw werkplek is? Strooming kan u helpen. Door een luchtonderzoek uit te voeren, weten wij precies hoeveel schadelijke stoffen (en welke precies) er in de lucht hangen. We zien of het binnen de norm is. Is dit niet het geval, dan helpen we u met passende tips en handvatten om de werkplek veilig en gezond te maken. Heeft u behoefte aan meer informatie? Dan kunt u contact met ons opnemen.

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.