Muffe geur in uw caravan: oorzaak en oplossingen

U gaat binnenkort heerlijk op vakantie met de caravan. Voordat u weggaat maakt u de caravan nog even grondig schoon, maar toch blijft die muffe geur in uw caravan hangen. Waar komt die geur vandaan? En hoe verwijdert u deze geur? In dit artikel leest u de mogelijke oorzaken van de muffe geur in uw caravan en hoe u deze het beste kunt verwijderen.

 

Oorzaak van muffe geur in caravan

De kern van het probleem van een muffe geur in uw caravan is vocht. Door vochtproblemen ontstaat er schimmelgroei en bacteriën en dit veroorzaakt een muffe geur.

 

Hoe herkent u vochtproblemen?

U herkent vochtproblemen gemakkelijk aan de wanden en vloeren die zacht en vochtig aanvoelen. Daarnaast zijn er meestal vochtkringen en schimmelvorming te zien, en heerst er een muffe lucht in uw caravan. Vochtproblemen kunnen leiden tot (onherstelbare) vochtschade.

 

Veelvoorkomende oorzaken vocht in caravan

Er zijn meerdere oorzaken of een combinatie van oorzaken die voor vochtproblemen in uw caravan kunnen zorgen. De meest veelvoorkomende oorzaken hebben we voor u op een rijtje gezet.

 

1. Onverwarmde stalling

Het grootste deel van het jaar heeft u uw caravan ergens gestald. Wanneer uw caravan niet in een verwarmde binnenruimte wordt gestald, zal na een tijdje het vocht uw caravan binnendringen en uw gehele caravan aantasten. Het vocht dringt door kieren en naden naar binnen en de condens laat de schimmel snel groeien. Vloeren, wanden, banken en kastjes, niets blijft ongedeerd in uw caravan.

 

2. Onvoldoende ventilatie

Hoe warmer de lucht, hoe meer deze in staat is om vocht op te nemen. Wanneer u geen ramen, deuren en kieren openzet kan de vochtige lucht in uw caravan niet vervangen worden voor verse droge lucht. Daarnaast ontstaan er bij onvoldoende ventilatie schadelijke stoffen in uw caravan waardoor een muffe geur zich gemakkelijk en snel ontwikkeld.

 

3. Slecht onderhouden kitnaden

Het is van essentieel belang dat u uw kitnaden goed onderhoudt. Bij slecht onderhouden kitnaden kan vocht namelijk gemakkelijk van buitenaf in de caravan komen. Veroudering en uitdroging maken kit brokkelig, en door het veelvuldig krimpen en uitzetten kan de kit geheel naar buiten zijn gekomen. In de afdichting van uw caravan is dan bijna geen kit meer aanwezig. Hierdoor krijgt het vocht gemakkelijk de kans om binnen in de caravan te dringen.

 

Muffe geur slecht voor uw gezondheid

In een vochtige ruimtes groeien schimmels en huisstofmijten snel. Te lang leven in een vochtige ruimte kan leiden tot het ontstaan van luchtwegklachten als astma. Ook ontstaan allergieën gemakkelijker in vochtige ruimtes, omdat er meer schimmels of huisstofmijten zijn. Het is dus van belang dat u snel iets doet aan de muffe geur in uw caravan.

 

Een muffe geur in uw caravan voorkomen of verwijderen

Ten eerste is het dus belangrijk dat u uw caravan in een verwarmde omgeving stalt. Wanneer u caravan eenmaal in de stalling staat, is het belangrijk om de relatieve luchtvochtigheid in de ruimte in de gaten te houden met een hygrometer. Houdt uw caravan ook goed schoon en ventileer de caravan regelmatig, zodat schadelijke stoffen geen kans maken.

 

Een muffe geur tegengaan met luchtontvochtiger

Een ander goed middel om de muffe geur effectief uit de caravan te verwijderen is een luchtontvochtiger. Dit is als het ware een elektrische vochtvanger. Een kleine luchtontvochtiger kan dagelijks enkele liters vocht uit de caravan verwijderen, waardoor een muffe geur voorkomen wordt.

 

Strooming helpt

Wilt u een professioneel bedrijf inschakelen om de oorzaak van de muffe lucht in uw caravan op te sporen? Dan kan Strooming  voor u een geuronderzoek uitvoeren. Zodra onze binnenmilieu-experts weten waar de onaangename lucht vandaan komt, krijgt u natuurlijk ook praktisch advies om het probleem te verhelpen.

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.