Overlast houtkachel

Overlast houtkachel? Een houtkachel wordt meestal geassocieerd met warmte, gezelligheid en welbevinden. Echter de rook afkomstig van houtkachels is een groeiend probleem. Steeds meer mensen hebben een houtkachel en daarmee neemt ook de overlast toe. Het gebruik van open haarden en gewone houtkachels is door de uitstoot van fijnstof om gezondheidsredenen niet wenselijk. Nu auto’s schoner en schoner worden, is houtrook een van de belangrijkste bronnen van fijnstof. Lees wat u kunt doen als u hier last van heeft of lijkt te hebben.

Oorzaak overlast houtkachel

Bij de verbranding van hout komen restproducten vrij, waarvan een belangrijk onderdeel de uitstoot van fijnstof is. Deze rook en fijnstof zijn hinderlijk en zelfs schadelijk voor de gezondheid. Niet alleen in de huiskamer maar ook in de buurt en omgeving waar houtkachels gestookt worden, zijn hogere concentraties fijnstof aanwezig. Er is nog te weinig bewustwording dat houtrook in ons land is uitgegroeid tot een belangrijke bron van luchtvervuiling.

Overlast houtkachel

Hoe slecht is fijnstof voor onze gezondheid?

Houtkachels zijn enorm populair, maar slecht voor het milieu en de longen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft een kwart van de Nederlandse huishoudens een open haard of houtkachel en heeft tien procent van de Nederlanders wel eens last van de stank of rook van houtvuur. Houtrook draagt substantieel bij aan de uitstoot van fijnstof, een verzamelnaam voor allerlei deeltjes in de lucht die zo klein zijn dat u ze in kunt ademen. Het inademen van deze fijnstof is schadelijk voor de gezondheid, ook in hele kleine concentraties. Fijnstof in de lucht kan leiden tot problemen als stoflongen, ademhalingsproblemen, hoesten, benauwdheid en verergering van astma en COPD. Stoflongen kunnen zelfs de kans op longkanker vergroten. Het is dus van belang om overlast door een houtkachel in uw omgeving aan te pakken.

 

Overlast aanpakken

Het punt met houtrook is dat de samenstelling ervan, en daarmee de schadelijkheid en de stank, varieert met het soort kachel, het gebruikte hout en de manier van stoken. Hoe veel schadelijk fijnstof er vrijkomt hangt af van de manier waarop gestookt wordt.

Er bestaan allerlei stookadviezen, maar goed stoken is erg lastig te handhaven. Als u iets ruikt in een wijk is het heel lastig om aan te wijzen wie de schuldige is. Wanneer u zelf een houtkachel hebt zijn er wel een aantal tips om overlast te beperken:

 

  • Het aansteken van de houtkachel lijkt heel simpel. U stopt hout in de kachel en steekt het aan. Veel mensen hebben geleerd een grote stapel hout met kranten in de kachel of haard te doen. Op deze manier verstookt u echter heel veel hout en het geeft vieze rook via de schoorsteen. Er bestaan tegenwoordig betere en nieuwe methoden voor het aansteken van de houtkachel. Raadpleeg deze eerst. Op die manier komt de houtkachel en het rookkanaal rustiger op temperatuur, wordt er geen onnodig hout verstookt en beperkt u de overlast voor de buren.
  • Stook nooit geverfd of geïmpregneerd hout, spaanplaat of andere bewerkte houtsoorten. Dit is slecht voor het rookkanaal, maar veroorzaakt ook stankoverlast in uw omgeving.
  • Stook met droog hout. Te vochtig brandhout zorgt voor een onvolledige verbranding waardoor er schadelijke stoffen vrij komen.
  • Stook geen papier en karton. Het geeft veel rook en vliegas en is daarom zelfs verboden als brandstof.
  • Stook niet bij windstil of mistig weer. De rook blijft dan lang hangen en kan plaatselijk voor veel luchtvervuiling zorgen.
  • Zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open. Ook de klep in de schoorsteen. Dit zorgt voor een betere verbranding en minder schadelijke stoffen.
  • Zet het ventilatierooster tijdens het stoken open. Het vuur kan dan zuurstof aantrekken en de rook kan via de schoorsteen afgevoerd worden.
  • Controleer of u goed stookt. Een goed vuurtje heeft gele en gelijkmatige vlammen. Daarnaast ziet u bijna geen rook uit de schoorsteen komen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is. Zorg dan voor voldoende luchtaanvoer.
  • Laat de schoorsteen minstens een keer per jaar goed vegen.

 

Fijnstofmeting en luchtonderzoek door Strooming

Twijfelt u of de houtkachel in uw woning te veel fijnstof produceert? Heeft u bijvoorbeeld last van brandende ogen of benauwdheid? Of ervaart u overlast door de houtkachel van buren in uw omgeving? Dan kunt u kiezen voor een fijnstofmeting en luchtonderzoek door Strooming. Dit geeft inzicht in de luchtkwaliteit in uw woning of omgeving. Ook krijgt u advies over hoe u de kwaliteit eventueel kunt verbeteren. Wilt u meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.