Rode schimmel in huis? Gevaarlijk!

In elk huis zweven wel schimmelsporen. Bij een vochtig binnenmilieu kunnen deze sporen uitgroeien tot heuse schimmels. Schimmel bestaat in wel honderdduizend soorten en hebben allerlei kleuren. Van groen tot bruin, grijs en zwart en zeker ook rood. Vooral die rode schimmel is een gevaarlijke. Deze schimmel zorgt voor gezondheidsrisico’s en moet zo snel mogelijk uw huis uit. Lees in dit blog van Strooming alles wat u moet weten over het voorkomen en verhelpen van deze schimmel in huis.

 

Wat is rode schimmel?

Veel mensen kennen schimmels als die vervelende zwarte plekjes in de douchecabine of op kitranden in de keuken. Maar er bestaan nog veel en veel meer soorten. De rode schimmel is de zogeheten Serratia Marescens. Deze schimmel is gevaarlijk en veroorzaakt heftige gezondheidsproblemen. Zodra u deze schimmel in huis aantreft, raden we u aan direct maatregelen te treffen. Stel uzelf niet te lang bloot aan de rode schimmel, maar zorg voor effectieve en vakkundige verwijdering.

Kan iedereen last krijgen van rode schimmel in huis?

Eigenlijk kan iedereen last krijgen van schimmel in huis. Zwarte schimmel komt het meest voor, maar ook bruine en rode schimmels kunnen zich opeens in uw woning nestelen. Schimmels groeien graag in vochtige ruimtes. Als het vochtpeil in uw woning goed is en als het binnenmilieu niet verstoord is, is de kans klein dat u last krijgt van schimmel. Wanneer u vochtproblemen opmerkt, laat deze dan zo snel mogelijk verhelpen om rode schimmel te voorkomen. De rode schimmel komt vooral voor in de badkamer, dus zorg er in ieder geval voor dat deze ruimte altijd goed schoon en zo droog mogelijk is. Zo verkleint u de kans op schimmel.

Wat zijn de risico’s van rode schimmel?

Zoals eerder aangegeven, is de rode schimmel gevaarlijk en kunt u last krijgen van gezondheidsproblemen. Een aantal van de klachten deze schimmel veroorzaakt:

 

 • Hooikoortsachtige problemen
 • Verkoudheidsklachten
 • Huiduitslag
 • Problemen met longen en ademhaling
 • Hoofdpijn (en zelfs migraine)
 • (Verergering van) allergieën
 • Vermoeidheid

 

Hoe voorkomt of verhelpt u rode schimmel?

Om gevaarlijke schimmels in huis te voorkomen, kunt u een aantal dingen doen:

 

 • Doordat schimmels houden van vocht, is het belangrijk dat u goed ventileert. Frisse lucht zorgt ervoor dat het vocht zich niet ophoopt en de schimmel minder kans heeft te groeien. Vaak is het een paar minuten openzetten van een raampje niet voldoende. Om ervoor te zorgen dat de luchtvochtigheid niet te hoog wordt, heeft u ventilatieroosters of zelfs mechanische ventilatie nodig.
  De vochtigste ruimtes in huis zijn de keuken, het toilet en de badkamer. Een goed afzuigsysteem doet wonderen en kan schimmel helpen voorkomen.
 • Let op de temperatuur. Hoge luchtvochtigheid in een warmte ruimte is funest. Dat zijn de ideale omstandigheden voor een schimmel om te groeien. Houd ruimtes wat koeler; dat is ook nog eens gunstig voor de energierekening.
 • Schimmels groeien gestaag op vuile ondergronden. Houd kitranden en muren schoon, breng uw afval op tijd weg en zorg ervoor dat de schimmel geen voedingsbodem heeft.
 • Wilt u de schimmel verhelpen? Dan kunt u aan de slag met bijvoorbeeld azijn of soda en de schimmel wegschrobben. U kunt ook een speciale schimmelverdelger aanschaffen bij een bouwmarkt of supermarkt. Lees de gebruiksaanwijzing goed: deze producten zijn vaak érg chemisch en ongezond.

 

Hulp nodig?

Heeft u de rode schimmel aangetroffen in uw woning of vermoedt u de aanwezigheid van schimmels, door bijvoorbeeld een muffe geur die in de woning hangt? Tijd om aan de bel te trekken! De specialisten van Strooming kunnen met apparatuur en monsternames onderzoeken of er gevaarlijke schimmels in uw woning aanwezig zijn. Met een luchtonderzoek zoeken we voor u uit of het binnenmilieu verontreinigd is. Aan de hand van de uitslagen kunnen we effectief advies geven om uw woning de schimmel te ontdoen. Vraag een vrijblijvende offerte aan via de offerte button.

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.