Rotte eieren lucht in huis

Als u in uw woning een rotte eieren lucht ruikt, kan dit niet alleen vervelend zijn maar kan ook gezondheidsproblemen veroorzaken! Een rotte eierenlucht van buiten kunnen namelijk wijzen op de vorming van mogelijk giftige gassen. Lees er alles over in deze blog.

 

Wat is een rotte eieren lucht?

De geur van rotte eieren in uw woning is heel vervelend. Het is een sterke zwavelgeur, die door sommige ook wordt omschreven als bloemkoolgeur. Bloemkool haalt (net als veel andere koolsoorten) tijdens de groei zwavel uit de grond. Dit komt weer vrij als de groente wordt gekookt. Zwavel is dus de stof die veel mensen omschrijven als bloemkoolgeur.

De geur ontstaat door waterstofsulfide dat H2S wordt genoemd. Het is belangrijk dat de geur van rotte eieren en vooral de oorzaak hiervan zo spoedig mogelijk op te sporen. De geur komt door rotting van zwavelhoudende en organische stoffen. Denk bijvoorbeeld aan een ontbindende muis. Ook kan het gas ontstaan door problemen met het riool.

 

Wat is waterstofsulfide (H2S)?

Waterstofsulfide is een sterk ruikend giftig gas. In zeer lage concentraties kan de geur worden waargenomen. In zeer hoge concentraties en bij langdurige blootstelling van de geur kan de geurgevoeligheid afnemen.

Normale lucht bevat ongeveer 20,7% zuurstof, 78% stikstof en een aantal overige gassen. In situaties waarbij weinig ventilatie is en zwavelhoudende stoffen rotten (bijvoorbeeld in een riool of in een put) raakt de natuurlijke samenstelling van gassen verstoord en komt waterstofsulfide in te hoge concentraties terecht in de lucht. Dit kan bijvoorbeeld zorgen voor een rotte eieren lucht uit de afvoer. H2S werd vroeger ook wel zwavelwaterstof genoemd. Het is een kleurloos gas dat levensgevaarlijk is!

Waarom is rotte eieren lucht gevaarlijk?

Blootstelling aan waterstofsulfide is gevaarlijk! In hoge concentraties kan het dodelijk zijn. In lage concentraties ontstaan irritaties aan de ogen, maar dit kan snel omslaan naar ernstige schade aan de ogen. Worden de concentraties nog hoger, dan ontstaan er problemen met het centrale zenuwstelsel, de ademhaling en de longen. In sommige gevallen loopt dit fataal af.

Zwavelwaterstof prikkelt de zenuwuiteinden waardoor u klachten krijgt als misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn en tranende ogen. Zodra u niet meer in contact bent met het giftige gas nemen de klachten direct af. Wanneer u te lang bent blootgesteld aan waterstofsulfide kan dit blijvende schade aan uw gezondheid veroorzaken.

 

  • 0,0005 ppm: is de drempel van geur
  • Minder dan 1,6 ppm: indien niet langer dan 8 uur blootstelling is het geen gevaar voor de gezondheid.
  • 10–20 ppm: hierbij kunnen oogirritaties ontstaan
  • 50–100 ppm: zeer schadelijk voor de ogen
  • 100–150 ppm: bij deze waarde wordt het reukorgaan verlamd en kun je het niet meer ruiken.
  • 320–530 ppm: hierbij treedt longembolie op met mogelijk fatale consequenties
  • 530–1000 ppm: beïnvloedt het centraal zenuwstelsel, men krijgt een vlugge ademhaling
  • 800 ppm: is dodelijk voor de helft van de mensen bij een blootstelling van 5 minuten
  • Meer dan 1000 ppm: onmiddellijke bewusteloosheid en uitval van het ademhalingsapparaat

 

H2S ofwel waterstofsulfide onderzoek

Doormiddel van onderzoek kan worden vastgesteld of u zich wel of geen zorgen moet maken. Met behulp van ons geuronderzoek sporen wij de bron van het gas op en geven wij advies hoe het probleem opgelost kan worden.

Wilt u de geur van rottende eieren verwijderen? Strooming kan u daarbij helpen! Indien u een rotte eierenlucht, zwavelgeur, bloemkoolgeur of lijkenlucht in uw woning ruikt, kan dit namelijk een gevaar voor uw gezondheid zijn! Zorg daarom dat u goed ventileert en actie onderneemt.

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.