Rotte Eierenlucht in Huis: Oorzaken, Gevolgen en Oplossingen

Niets is zo onaangenaam als de penetrante geur van rotte eieren in je eigen huis. Deze geur, die doet denken aan waterstofsulfide (H2S), kan wijzen op problemen in het binnenmilieu van je woning. In deze blog gaan we dieper in op de mogelijke oorzaken van de rotte eierenlucht in huis, de gevolgen voor de gezondheid, en wat je kunt doen als je deze geur waarneemt. Daarnaast bekijken we wat Strooming als professioneel onderzoeksbureau kan betekenen om het probleem op te lossen.

 

De Oorzaken van Rotte Eierenlucht in Huis

De rotte eierenlucht wordt vaak geassocieerd met waterstofsulfide (H2S), een gas dat van nature voorkomt in het milieu. Het kan ontstaan door verschillende factoren in en rondom je woning, zoals:

 

 • Rioolproblemen: Verstopte of beschadigde rioolleidingen kunnen rioolgassen, waaronder H2S, in je huis laten komen via afvoeren en sanitair.
 • Biologische Afbraakprocessen: Soms kan de rotte eierenlucht ontstaan door biologische afbraakprocessen in riolen, septic tanks, of de grond rondom je woning. Dit gebeurt doordat bacteriën organische materialen afbreken en daarbij waterstofsulfide vrijkomt.
 • Waterbronnen: Bepaalde waterbronnen, zoals grondwater rijk aan mineralen of stilstaand water in leidingen, kunnen ook H2S bevatten. Bij gebruik verspreidt de geur zich door het hele huis.
 • Gaslekken: Een zeldzame maar gevaarlijke oorzaak van de rotte eierenlucht is een gaslek, vooral bij aardgas. Aardgas is van nature geurloos, maar een geurstof (ethylmercaptan) wordt toegevoegd om lekkages op te sporen. Deze geurstof heeft een rotte eierenlucht.

 

 

1. Wat veroorzaakt de rotte eierenlucht in huis?

De rotte eierenlucht wordt vaak geassocieerd met waterstofsulfide (H2S), een kleurloos en giftig gas dat van nature voorkomt in het milieu. Het kan ontstaan door verschillende factoren in en rondom je woning, waaronder:

 

 • Rioolproblemen: Rioolproblemen, zoals verstopte of beschadigde leidingen, kunnen ervoor zorgen dat het rioolgas, met daarin H2S, in je huis terechtkomt. Deze gassen kunnen zich verspreiden via afvoeren en sanitair, waardoor de kenmerkende geur van rotte eieren wordt waargenomen.
 • Biologische afbraakprocessen: In sommige gevallen kan de rotte eierenlucht worden veroorzaakt door biologische afbraakprocessen in bijvoorbeeld riolen, septic tanks of in de grond rondom je woning. Dit komt doordat bacteriën organische materialen afbreken en daarbij waterstofsulfide vrijkomt.
 • Waterbronnen: Bepaalde waterbronnen, zoals grondwater dat rijk is aan mineralen of stilstaand water in leidingen, kunnen ook H2S bevatten. Wanneer dit water wordt gebruikt in je huishouden, kan de rotte eierenlucht zich verspreiden door het hele huis.
 • Gaslekken: Een zeldzame maar gevaarlijke oorzaak van de rotte eierenlucht is een gaslek, met name als het gaat om aardgas. Aardgas heeft van nature een geurloze samenstelling, maar er wordt een geurstof (ethylmercaptan) toegevoegd om lekkages op te sporen. Deze geurstof heeft een rotte eierenlucht, waardoor gaslekken worden herkend.

 

Gevolgen voor de Gezondheid

Hoewel de geur van rotte eieren op zichzelf niet schadelijk is, duidt het vaak op potentieel schadelijke stoffen in je binnenmilieu. H2S is een gas dat bij hoge concentraties gezondheidsproblemen kan veroorzaken, zoals hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en ademhalingsproblemen. Andere schadelijke stoffen met dezelfde geur kunnen ook aanwezig zijn.

 

Wat te Doen als je een Rotte Eierenlucht Ruikt

Als je de geur van rotte eieren in huis ruikt, is snel handelen belangrijk:

 

 • Controleer op Gaslekken: Als je denkt dat de geur van aardgas afkomstig is, zorg dan voor ventilatie door ramen en deuren te openen en sluit de gastoevoer af bij de hoofdgaskraan. Verlaat het huis en waarschuw de hulpdiensten en je gasleverancier.
 • Inspecteer Riool en Sanitair: Controleer op mogelijke verstoppingen of lekkages in het riool en sanitair. Als je geen oorzaak kunt vinden, schakel dan professionele hulp in.
 • Schakel een Specialist In: Als je de oorzaak van de rotte eierenlucht niet kunt achterhalen of als de geur aanhoudt, overweeg dan een specialist in geuronderzoek in te schakelen. Deze experts kunnen de bron van de geur identificeren.

 

Strooming en Haar Expertise

Strooming is een professioneel onderzoeksbureau gespecialiseerd in geuronderzoek en binnenmilieuproblemen. Ze beschikken over ervaren experts en geavanceerde apparatuur om de oorzaken van de rotte eierenlucht in je huis te achterhalen.

 

Conclusie

De geur van rotte eieren in huis kan duiden op serieuze binnenmilieuproblemen. Het is belangrijk om snel actie te ondernemen en de oorzaak van de geur te achterhalen. Overweeg professionele hulp om je huis weer fris en veilig te maken en neem geen risico met je gezondheid.

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.