Is schimmel in hout gevaarlijk?

Hout is een fantastisch bouwmateriaal. Oersterk en het kan vele jaren en zelfs eeuwen mee. Maar soms wordt het hout aangetast door schimmels. Naast de schade die dit oplevert aan uw woning, vormen deze schimmels ook een risico voor uw gezondheid. Daarom besteden we in dit blog van Strooming aandacht aan de vraag: is schimmel in hout gevaarlijk?

Wat zijn schimmels?

Schimmels vormen naast het planten- en dierenrijk een apart rijk. Schimmels kunnen eencellig zijn (gisten) en meercellig zijn (lange draden, meestal onder de grond). Een voorbeeld van een meercellige schimmel is de paddenstoel. De paddenstoel zelf is de vrucht en onder de grond zit een netwerk van lange, vertakte draden.

Schimmels planten zich voort door middel van sporen. Deze sporen zijn microscopisch klein en zweven door de lucht. Wanneer ze een goede plek hebben gevonden, nestelen ze zich en gaan ze groeien. Schimmels gedijen goed in een vochtige omgeving met hoge temperaturen. Hoe hoger het vochtgehalte, hoe harder de schimmels groeien. Schimmel op hout gedijt helaas erg goed.

Cellulose en lignine

Schimmels in huis nestelen zich graag in hout, omdat het een goede voedingsbodem bevat. Helemaal wanneer het hout vochtig is. Schimmels in hout leven van de bouwstoffen van hout: cellulose en lignine. Doormiddel van enzymen breken ze deze stoffen af en nemen deze op om te groeien. Het hout wordt aangetast en verliest zo zijn massa en sterkte. Dit wordt houtrot genoemd. Houtrot door schimmel is een veelvoorkomend probleem.

 

Soorten schimmels in hout

Er zijn veel verschillende soorten hout-schimmel. De twee meest voorkomende schimmels in hout zijn bruinrot en witrot.

 

  • Bruinrot is te herkennen aan de donkere kleur die de schimmel heeft. De schimmels breken de cellulose in hout af wat het hout aantast en het hout laat scheuren. Deze scheuren kenmerken zich door hun typische kubusvormige patroon. Het hout wordt zeer droog en is gemakkelijk tussen de vingers tot poeder te wrijven.
  • Bij witrot breken de schimmels naast de cellulose ook de lignine af. Deze schimmel is lichter van kleur en laat zich het beste omschrijven als witte schimmel op hout. Het geeft het hout een vezelachtige structuur. Bij aanraking valt het hout in vezels uiteen, maar het laat zich niet tot poeder fijnwrijven.
  • Ook groene schimmel op hout komt voor, al zien we dit vaker bij hout dat buiten staat, bijvoorbeeld op de schutting of op tuinmeubelen.

 

Is schimmel in hout gevaarlijk?

Schimmel in hout is gevaarlijk omdat het de constructie kan aantasten. Veel oudere huizen hebben een houten constructie. Wanneer de schimmels jarenlang vrij spel krijgen om te groeien en het hout aan te tasten brengt dit flinke risico’s met zich mee. Van forse schade en vervangen van (een deel van) de houten constructie tot de mogelijkheid van instortingsgevaar.

Om zeker te zijn of er schimmels aanwezig zijn in het hout en om welke schimmel het gaat, kunnen wij een onderzoek uitvoeren.

 

Hout, schimmel en gezondheidsklachten

Schimmels in hout tasten niet alleen de bouwconstructie aan, maar kunnen ook gezondheidsklachten veroorzaken. De sporen van de schimmels zijn de boosdoeners. Schimmelsporen komen in de lucht terecht en dringen zo uw lichaam binnen. Dit is schadelijk voor uw gezondheid en kan leiden tot ziekte, allergische reacties en irritaties.

De meest voorkomende klachten en ziekteverschijnselen van schimmel op hout zijn:

 

  • Het ontstaan van allergieën door schimmels en schimmelsporen, maar ook diverse andere irritaties kunnen ontstaan.
  • Aandoeningen aan de luchtwegen. De sporen die u inademt kunnen zorgen voor keelpijn, ernstige ademhalingsproblemen en benauwdheid. Zeker wanneer u last heeft van astma of een lage weerstand heeft. Sterker nog: astma kan ontstaan door schimmels.
  • Huidaandoeningen als eczeem of netelroos kunnen ontstaan wanneer er veel schimmels in uw woning aanwezig zijn.

 

Strooming bij schimmels in hout

Schimmel in hout is gevaarlijk. Niet alleen tast het uw woning aan maar het is ook slecht voor uw gezondheid. Kampt u met schimmel in hout of vermoedt u dat er schimmel aanwezig is neem dan contact met ons op. Een specialist komt bij u langs en kijkt naar de schimmelproblemen in het hout. Door middel van lucht monsterafname weet u precies met welke schimmels u te maken heeft. U ontvangt passend advies en handvatten welke stappen te nemen. Neem voor meer informatie contact met ons op via de groene button en vraag een gratis offerte aan.

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.