Ventilatie bestaande bouw en nieuwbouw

Waar een ouder huis zichzelf goed ventileert met kieren en naden, doet een nieuw huis dit niet. Nieuwbouwwoningen zijn goed geïsoleerd en zitten potdicht. Daarom is extra ventilatie nodig bij nieuwbouwwoningen. Ook voor sommige bestaande woningen kan extra ventilatie soms geen kwaad. In dit blog van Strooming leest u alles over ventilatie in bestaande bouw en nieuwbouw.

Waarom is ventilatie belangrijk?

Voor een gezond binnenklimaat is ventilatie erg belangrijk. De lucht moet schoon zijn en dus voor een goede luchtkwaliteit zorgen. De luchtkwaliteit is namelijk van groot belang voor uw gezondheid. Als u een slechte luchtkwaliteit in huis heeft, kunt u hier vervelende gezondheidsklachten door krijgen. Om gezonde lucht in huis te hebben, heeft u twee dingen nodig: de aanvoer van gezonde, verse lucht en de afvoer van vervuilde lucht en vocht. Goed om te weten:

 

  • In ieder huis ontstaat elke dag zo’n 10 tot 15 liter vocht door uitademing, zweten, douchen, koken, planten water geven en zulks en dat vocht moet worden afgevoerd, omdat u anders last kunt krijgen van schimmel, mijten en ander ongemak – ventileer goed en mik op een luchtvochtigheid van 40 tot 60 procent
  • Door slechte ventilatie kan de CO2-concentratie in huis veel te hoog worden, wat leidt tot hoofdpijn, concentratieproblemen en vermoeidheid
  • Bouwmaterialen, maar ook meubels en verf, kunnen schadelijke stoffen in de lucht brengen die kunnen leiden tot irritaties, allergieën, ademhalingsproblemen, hoofdpijn en vermoeidheid; door te ventileren voorkomt u dat deze stoffen zich ophopen

 

De laatste jaren zijn woningen beter geïsoleerd, wat natuurlijk goed is voor het milieu en de energierekening. Helaas is het minder goed voor de ventilatie en zult u daar zelf echt iets aan moeten doen.

Ventilatie bestaande bouw

Manieren om te ventileren

Bestaande bouw en dan vooral de wat oudere huizen, hebben geen mechanisch ventilatiesysteem. U moet het doen met luchtroosters, kiepraampjes en de eerdergenoemde naden en kieren. Is dit voor u onvoldoende ventilatie, dan kunt u ook zonder mechanisch ventilatiesysteem voldoende ventileren. In principe zijn er dus twee manieren van ventileren: mechanische ventilatie en natuurlijke ventilatie.

 

Natuurlijke ventilatie

Natuurlijke ventilatie is van belang om de luchtkwaliteit in orde te houden. Ventileren is niet hetzelfde als luchten, want ventileren doet u in principe altijd. Hoe? Dit zijn tips voor natuurlijke ventilatie:

 

  • zet de luchtroosters open en laat ze in principe ook altijd open
  • ventileer extra goed in keuken en badkamer
  • vervang de kozijnen door kozijnen met ventilatieroosters, bij voorkeur winddrukgeregelde
  • rook niet binnen
  • maak ventilatieroosters eens per jaar goed schoon met een sopje

 

Bij bestaande bouw is vaak al sprake van natuurlijke ventilatie, door kieren, ouderwetse roosters boven de ramen en minder geïsoleerde wanden, muren, daken en vloeren.

 

Mechanische ventilatie

Vooral bij nieuwbouwwoningen, waar alles veel beter is gesoleerd, is actieve ventilatie nodig om het huis gezond te houden. Ook als u niet thuis bent. Daarvoor is mechanische ventilatie geschikt. Mechanische ventilatie bestaat in verschillende uitvoeringen, zoals apparaten die vervuilde binnenlucht afvoeren, terwijl frisse lucht naar binnen komt. Er zijn ook ventilatiesystemen die de frisse lucht van buiten aanzuigen. Daarnaast is het mogelijk om voor centrale ventilatie te zorgen of voor decentrale ventilatie.

 

Ventilatie in zowel bestaande bouw als nieuwbouw in orde met Strooming

Twijfelt u aan de ventilatie in uw bestaande woning of nieuwbouwwoning? Heeft u misschien last van nare geurtjes, gezondheidsklachten of wilt u gewoon het zekere voor het onzekere nemen? Strooming kan u helpen met uw ventilatie. Door bijvoorbeeld een luchtonderzoek of een geuronderzoek uit te voeren, ontdekken we precies hoe het met uw binnenklimaat gesteld is en of er afdoende ventilatie aanwezig is. Wilt u hier meer over weten? Neem dan gerust contact met ons op. Wilt u eigenlijk dat we gewoon bij u aan de slag gaan? Dan kunt geheel gratis en vrijblijvend een offerte aanvragen.

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.