Vieze geur uit afvoer verwijderen? 7 tips!

Last van een hardnekkige vieze geur in de afvoer van uw keuken of badkamer? Een gootsteen die stinkt naar rottende etensresten, kan de zin in kokkerellen danig bederven. Ook is het nemen van een heerlijke warme douche opeens minder aantrekkelijk als er een rioollucht uit het doucheputje komt. Geen paniek. Met de 8 tips uit deze blog van Strooming krijgt u iedere stinkende afvoer weer fris. Lees snel verder!

Afvoerputjes schoonmaken

Doucheputjes en de afvoer van uw gootsteen krijgen dagelijks veel te verduren. De oorzaak van een stinkende afvoer kan zitten in etensresten, zeepresten, haren en ander opgehoopt vuil. Het regelmatig schoonmaken, helpt om een verstopping van uw afvoer te voorkomen. Ga voor het schoonmaken van een stinkend doucheputje of stinkend afvoerputje als volgt te werk:

 

 • Doe een schoonmaakhandschoen aan en verwijder alle haren, eten- en zeepresten uit het afvoerputje. De restjes en de haren zijn namelijk een van de oorzaken van een stinkende afvoer.
 • Kijk of water goed wegloopt en of het nodig is om het putje te ontstoppen met een ontstopper of pomp.
 • Neem een klein kopje en vul dat met soda (bicarbonaat). Het poeder giet u daarna met
 • warm water in de verstopte afvoer.
 • Vul een ander kopje met azijn. Giet ook dat kopje in de afvoer.
 • Laat het mengsel een halfuur weken in het afvoerputje. Spoel de afvoer daarna goed door met kokend water.
 • Herhaal dit stappenplan elke maand en u zult zien dat de vieze geurtjes uit de afvoer na een tijdje niet meer terugkomen.

 

Tip: spoel uw koffieprut in de gootsteen of wastafel weg met een scheut heet water. Koffie ontvet én absorbeert vieze luchtjes. Zo slaat u twee vliegen in een klap.

 

Op vakantie? Laagje olie voorkomt vieze geur in afvoer

Als een afvoer een tijd buiten gebruik is, komt de sifon ofwel stankafsluiter droog te staan. Dat kan een afvoer die stinkt als gevolg hebben. Er is niets zo vervelend als thuiskomen en een vieze geur in huis aan te treffen.

Giet voor u op reis gaat een laagje slaolie of olijfolie in gootsteen, wastafel en doucheputje. Dit voorkomt dat water in uw sifon verdampt.

 

Gooi niets in uw afvoer

Misschien een cliché, maar daarom niet minder waar: voorkomen is beter dan genezen. Gooi daarom niets in de gootsteen of de wc wat daar niet hoort. Als het niet anders kan is het toilet een betere optie.

 

Ook bij een afvoer die stinkt: wondermiddel soda

Blijft het water in het doucheputje staan en loopt het vuile water ook na het afwassen niet gemakkelijk weg? Als daarnaast het doucheputje stinkt, is er een grote kans dat de afvoer (gedeeltelijk) verstopt is.

Soda is een fantastisch product een stinkend douchepuntje weer fris te laten ruiken. Het lost hardnekkig vet, haren en etensresten op en bestrijdt tegelijkertijd nare luchtjes. Omdat het bovendien een natuurproduct is, kunt u het zo vaak gebruiken als u wilt. Gooi een kop soda leeg in uw afvoer en spoel na met heet water. Herhaal dit enkele malen.

 

Verstopping te lijf met plopper: zo doet u dat

Blijft de afvoer verstopt? Om de afvoerbuizen te ontgeuren, dient de verstopping eerst te worden opgelost. Dit kunt u doen met een ontstopper (ofwel plopper), pomp of trekveer. Met een ontstopper of pomp haalt u de prop vuil naar boven. Door een trekveer te gebruiken kunt u de prop losmaken in de afvoerbuizen, maar u kunt hem er ook verder in duwen. Daarom raden wij u aan om een pomp of (rubberen) ontstopper te gebruiken. U kunt het beste als volgt te werk gaan:

 

 • Vul het bad, de gootsteen of de douchebak met water.
 • Plaats de ontstopper zo dat deze de afvoer helemaal afsluit.
 • Beweeg de plopper snel op en neer. Door de extra druk van het water komt de verstopping los.
 • Gebruik de haak van een kleerhanger om de verstopping uit de afvoer te trekken.
 • Spoel na met heet water en herhaal zo nodig.

 

Sifon dat stinkt demonteren

Een verstopping – de meest voorkomende reden dat de afvoer stinkt – ontstaat vaak in een bocht. Grote kans dat vuil zich heeft opgehoopt in de sifon, ook wel zwanenhals of stankafsluiter genoemd. In dit geval dient u, om de verstopping te verwijderen en de vieze geur uit de afvoer aan te pakken, de zwanenhals te demonteren.

Doorloop volgende stappen om de sifon schoon te maken:

 

 • Plaats een emmer onder de sifon
 • Draai de schroefdoppen aan beide kanten los
 • Schuif de doppen opzij en verwijder de sifon
 • Maak de sifon schoon met een oude afwasborstel
 • Zet de sifon weer in elkaar. Vergeet daarbij de rubberen ringen niet!

 

Ontstoppingsmiddel tegen stinkende afvoer

U kunt ook een chemische ontstopper gebruiken. Het gebruik van chemische producten raden we echter af, omdat dit belastend voor het milieu is. Wij raden aan om alleen chemische ontstopper te gebruiken als azijn, soda en de plopper niet tegen de stinkende afvoer opgewassen blijken.

Gebruik nooit een chemische ontstopper en een pomp of ontstopper tegelijk in uw gevecht tegen een stinkend afvoerputje. Als er water omhoogschiet, bevat dit chemische reiniger dat zo in uw gezicht terecht kan komen. Chemische reinigers zijn doorgaans zeer agressief en kunnen bijtende brandwonden veroorzaken.

Let op: de combinatie van soda en/of azijn met chemische ontstoppers veroorzaakt gevaarlijke dampen. Spoel de afvoer flink door met heet water en doe een mondkapje voor.

Gaat de vieze geur uit afvoer niet weg?

Heeft u alles geprobeerd, maar blijft u last houden van de hardnekkige stank uit de gootsteen of het doucheputje? Vraag een vrijblijvende offerte aan via de button. U kunt binnen 24 uur een reactie van ons verwachten.

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.