Een vieze geur op uw toilet? 5 oorzaken

U wilt natuurlijk een fris en schoon toilet. Een stinkende toilet is onsmakelijk, voor uzelf, maar ook voor bezoekers. In deze blog gaan wij in op de mogelijke oorzaak van een vieze geur uit het toilet. De 5 meest voorkomende oorzaken worden beschreven en aangevuld met tips en adviezen om de veroorzaker van de geur aan te pakken.

 

Vieze geur toilet ongezond?

Een geur op het toilet is vervelend maar het kan ook op den duur schadelijk zijn voor uw gezondheid. Doet de geur die u waarneemt denken aan rotte eieren? Dan kan dit een rioolgas zijn dat via een lekkage uw woning binnenkomt. Veel voorkomende klachten zijn:

 

  • Hoofdpijn
  • Oogirritatie
  • Duizeligheid
  • Misselijkheid
  • Irritatie van de luchtwegen

 

De meest voorkomende oorzaken van een stinkende toilet

Is de vieze lucht op uw toilet hardnekkig en blijft het stinken? Dan is er wellicht iets aan de hand. Wij zetten de meest voorkomende oorzaken van een stank uit het toilet op een rijtje.

 

1. Slechte ontluchting

Borrelt de afvoer van uw toiletpot, maar heeft u geen last van verstopping? Dan heeft u waarschijnlijk een probleem met de ontluchting van het riool.

 

2. Problemen met (mechanische) ventilatie

Vooral nieuwe woningen en flatgebouwen zijn uitgerust met een mechanische ventilatie of afzuigsysteem. Het is belangrijk dat u de afzuigventielen regelmatig schoonmaakt om verstopping te voorkomen. De stank kan dan langer in het toilet blijven hangen en zich daarna verder verspreiden in de woning.

U kan de werking van uw mechanische ventilatie simpel testen door een velletje toiletpapier tegen de afzuigopening te houden. Gebeurt er niets? Dan zit het systeem verstopt. Meestal kunt u het afzuigventiel er met de hand uit halen en schoonmaken.

 

3. Droogstaand sifon

Bent u net teruggekomen van vakantie? En staat er te weinig of geen water in uw toiletpot? Dan is een droogstaand sifon mogelijk debet aan de vieze geur in het toilet. In een sifon, ook wel zwanenhals, waterslot of stankslot genoemd, blijft water staan. Bedoeld om te voorkomen dat de rioollucht terug uw woning instroomt. Als het stankslot droog staat, gaat het ruiken in uw woning.

 

4. Verstopte afvoer

Stinkt het niet alleen ondraaglijk, maar spoelt de wc bovendien slecht door? Dan is een verstopte afvoer de oorzaak. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: maandverband, babydoekjes, tampons enzovoort horen in de wc gedeponeerd te worden. De afvoer van uw toilet is daar simpelweg niet op berekend.

Als de wc verstopt is kunt u proberen met zuiveringszout of heet water de toiletpot te spoelen. Na ongeveer 10 minuten het zuiveringszout te laten inwerken kunt u spoelen met warm water om de verstopping te verhelpen.

 

5. Rioleringsproblemen

Tot slot kunnen vieze luchtjes op uw wc ontstaan door lekkage of verzakking in het rioleringsnetwerk. Misschien zijn er werkzaamheden geweest in de straat. Het zou niet voor het eerst zijn dat een graafmachine te diep de grond in gaat en een leiding raakt.

Let op of u kleine, grijze rioolvliegjes ziet. Deze insecten wonen in de rioolbuis. Vliegen ze bij u in de badkamer of wc? Dan zitten er scheuren in de buis. Informeer dat de gemeente, het kan zijn dat de verzakking of breuk te maken heeft met een probleem van het hoofdriool van de gemeente.

Een stinkende wc kan ook komen door een defecte afvoerbuis of pijpsluiting. Een penetrante rioollucht is het gevolg. Sluit de rubberen manchet, het tussenstuk tussen de toiletpotuitlaat en de afvoerafleiding, luchtdicht aan? Mogelijk lekt de afvoerbuis die is weggewerkt onder de toiletvloer.

Heeft u meer last van een rioollucht op het toilet na een flinke regenbui? Dan is er wellicht een verstoppingsprobleem of erger, een verzakking in het rioleringsnetwerk. U kunt bij de gemeente navragen wanneer de riolering en rioolputten voor het laatst zijn gereinigd.

 

Strooming helpt vieze geur toilet op te lossen

We zeiden het al: rioollucht in uw woning is ongezond. Ventileer goed terwijl u speurt naar de oorzaak van de slechte geur in het toilet. Vindt u niets? Schakel ons in voor deskundig advies. Druk op de button om een vrijblijvende offerte aan te vragen. We helpen u graag.

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.