Witte schimmel in huis

Is in uw huis een witte pluizige aanslag op de muur zichtbaar? Dan heeft u waarschijnlijk te maken met salpeterzuur, in de volksmond witte schimmel. Dit is schadelijk voor uw huis, maar ook voor uw gezondheid. Het is noodzakelijk dit zo snel mogelijk te verwijderen. In deze blog van ons leest u alles wat u moet weten om dit probleem op te lossen.

 

Dit is salpeterzuur

Salpeter staat voor ‘zout van de stenen’. Vroeger werd dit zout geschraapt van oude mesthopen of gewonnen uit nitraathoudende grond. Dit was bijvoorbeeld te vinden in oude stallen van boerderijen. Na een filtratieproces – het zout oplossen in water en inkoken – blijft er een zuiver zoutkristal over. Kaliumnitraat. Dit werd onder andere gebruikt voor het maken van buskruit en het pekelen van vlees. Vandaag de dag wordt nog steeds kaliumnitraat gewonnen uit salpeterzuur.

 

Oorzaken van salpeterzuur in huis

De oorzaak van salpeterzuur in huis wordt veroorzaakt door een combinatie van vochtproblemen en chemische elementen in het grondwater. Het is een witte, pluizige muuraanslag die veelal veroorzaakt wordt door optrekkend vocht van grondwater. Het wordt gevormd doordat chemische elementen in het grondwater (waaronder ammoniak tezamen met nitraatbacteriën) reageren op het kaliumcarbonaat in het metselwerk. Onder invloed van zuurstof vormt zich kaliumnitraat wat op de muur zichtbaar is als een witte, pluizige uitslag. Het kan zowel aan de binnenkant als de buitenkant van uw woning voorkomen.

 

Negatieve gevolgen salpeterzuur in huis

Witte schimmel in huis is niet alleen lelijk, maar zorgt er ook voor dat het vochtprobleem in huis in stand gehouden wordt. Salpeterzuur is namelijk een zout met als eigenschap het aantrekken van vocht. Vocht, dat zich als waterdamp in de lucht in huis bevindt, wordt door het salpeterzuur weer aangetrokken, waardoor de muur nog vochtiger wordt. Een vicieuze cirkel, welke doorbroken dient te worden.

Een ander belangrijk negatief gevolg van salpeterzuur in huis is dat het schadelijk voor de gezondheid is. Een aantal belangrijke gezondheidsproblemen zijn:

 

  • Brandwonden
  • Weefselbeschadiging
  • Hoesten
  • Ademhalingsproblemen

 

Salpeterzuur in huis verwijderen

Om het probleem bij de bron aan te pakken moet de luchtvochtigheid in huis aangepakt worden om te voorkomen dat de schimmel snel terugkeert. Vervolgens is het belangrijk de witte schimmel in huis te verwijderen. De eerste stap is het verwijderen van muurbekleding zoals behang of verf. Vervolgens is het belangrijk om aanwezige witte schimmel zoveel mogelijk van de muur af te borstelen of af te steken. Vervolgens kan met kant-en-klare vloeistoffen de muur gereinigd worden. Deze middelen zijn in verschillende winkels of bouwmarkten verkrijgbaar. Draag bij het reinigen altijd handschoenen en een veiligheidsbril.

 

Strooming adviseert

Blijft u last houden van salpeterzuur in huis of iets wat erop lijkt? Wij doen onderzoek naar wat het kan zijn en vertellen u of dit een gevaar voor uw gezondheid is. Interesse? Vraag vrijblijvend een offerte aan via de offertebutton.

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.