Ziek worden door vocht in huis, is dat mogelijk?

U voelt zich al een tijdje niet zo lekker in uw eigen huis. Vermoedt u een teveel aan vocht in huis en voelt u (letterlijk en figuurlijk) nattigheid? In dit blog van Strooming geven we antwoord op een veel gestelde vraag… Ziek worden door vocht in huis, is dat mogelijk?’

 

Oorzaken van vocht in huis

Te veel vocht in huis kan komen door ontzettend veel dingen. Bijvoorbeeld als u lekkage heeft of als er een overstroming is geweest. Soms zijn vochtproblemen structureel en is het risico ziek te worden door vocht in huis groot. Een aantal oorzaken van vocht in huis sommen we hieronder voor u op.

Vocht in bouwmaterialen: dit komt veel voor bij nieuwbouwhuizen of woningen die net gerenoveerd zijn. Na het (ver)bouwen moet u de woning altijd even flink opstoken, maximaal ventileren en zuinig zijn met watergebruik tijdens schoonmaken. Wist u dat een gemiddelde nieuwbouwwoning zo’n duizend liter vocht bevat?

Een lek in huis: het regent weer eens en ineens staat uw hele zolder blank of komt het hemelwater via een zijraam naar binnen. Een lek kan meestal snel verholpen worden, maar het is ook slim de woning altijd goed te onderhouden.

Condens: in een huis waar geleefd wordt, wordt ook gedoucht en gekookt. Tijdens deze bezigheden komt er een hoop vocht vrij. Dat vocht moet ergens heen, anders hoopt het zich op en kan het zorgen voor vochtproblemen als schimmels. Ventileer goed en maak geen broeinest van uw woning door te temperatuur te hoog op te laten lopen.

Doorslaand vocht: als regenwater door de buitenmuur heen komt, wordt het vocht opgenomen door de muren. Er ontstaan lelijke vochtplekken, schimmelplekken of witte aanslag door salpeterzuur. U kunt de buitenleven laten impregneren of nieuwe gevelbekleding aan laten brengen om dit probleem te verhelpen of te voorkomen.

Optrekkend vocht: woningen die geen vochtwerende laag hebben tussen de fundering en de muren, kunnen te maken krijgen met optrekkend vocht. Door de muren te injecteren met een vochtwereld middel bent u af van de ongemakken van optrekkend vocht.

 

Wat zijn de gevolgen van te veel vocht in huis?

Zowel uw gezondheid als de staat van uw woning worden aangetast. Uw woning kan te maken krijgen met houtrot, stucwerk dat loslaat, uw behang dat loslaat, bruine kringen op muren, witte uitslag, afbrokkelend voegwerk en zelfs vloeren die bol komen te staan.

Daarnaast ontstaan vaak schimmels in huis. Meestal begint dat klein, bijvoorbeeld wat zwarte puntjes her en der, maar al snel kan het uitgroeien tot enorme plekken. Ook de geur in huis wordt er niet beter op. U kunt constant een muffe, bedompte geur ruiken.

Insecten voelen zich ook enorm thuis in een vochtige woning. Ziet u dus geregeld een zilvervisje of pissebed voorbij schieten, dan is de kans groot dat de luchtvochtigheid in huis veel te hoog is. Als we kijken naar de lichamelijke gevolgen, is het ziek worden door vocht in huis zeker een mogelijkheid. Te veel vocht zorgt onder andere voor de volgende gezondheidsklachten:

 

 • Allergieën
 • Hoofdpijn
 • Geïrriteerde huid
 • Hoesten
 • Drukkend, benauwd gevoel
 • Vaker verkouden
 • Long- en ademhalingsproblemen

 

Hoe kunt u het ziek worden door vocht in huis voorkomen?

Een vochtig huis is dus een risicovol huis. Om het ziek worden door vocht in huis te voorkomen, kunt u een aantal dingen doen. Bijvoorbeeld:

 

 • Zorg 24 uur per dag voor verse lucht door raampjes open te zetten of met ventilatieroosters of mechanische ventilatie
 • Lucht de woning af en toe eens goed door, door alle ramen en deuren tegenover elkaar open te zetten
 • Hang uw natte wasgoed niet binnen, maar lekker buiten te drogen
 • Kies voor een goede temperatuur; niet te warm en niet te koud
 • Voorkom lekkages door goed onderhoud te plegen als het legen van de dakgoten en het controleren van de afvoeren
 • Verzeker uzelf van goede afzuiging van vochtige ruimtes, zoals uw badkamer en uw keuken

 

Laat vocht in huis verhelpen. Schakel Strooming in!

Heeft u al gezondheidsklachten door te veel vocht in huis of bent u bang dat die u te wachten staan? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan via de button.

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.