Geluidsisolatie in gebouwen: NEN5077

Heeft u last van loopgeluiden en/of praatgeluiden dan kan een NEN5077 onderzoek wellicht uitkomst bieden. Wij kunnen voor u testen conform de NEN5077 norm en daarmee zien of deze aan de wet- en regelgeving voldoet. Lees er alles over in deze blog.

NEN 5077 norm

De NEN 5077 is een voorbeeld van een geluidsnorm. In de NEN 5077 norm staan de bepalingsmethoden om de geluidseisen van gebouwen te toetsen. Dit zijn de onderdelen die tijdens een meting op het programma staan:

 

  1. Geluidwering van uitwendige scheidingsconstructies van een gebouw of ruimte
  2. Luchtgeluidisolatie tussen meerdere ruimtes in een gebouw of tussen meerdere ruimtes van twee gebouwen
  3. Contactgeluidisolatie tussen meerdere ruimtes in een gebouw of tussen meerdere ruimtes van twee gebouwen
  4. Geluidsniveaus in ruimtes van een gebouw die werkende installaties veroorzaken
  5. Nagalmtijd in een ruimte in een gebouw

 

Maximale geluidsniveaus

In de NEN 5077 staan regels voor het uitvoeren van de geluidsmeting. De maximale geluidsniveaus staan beschreven in het Bouwbesluit 2012. Hieronder vindt u een aantal voorbeelden.

 

Installatiegeluid

In het gebied van de woning waarin u verblijft mag installatiegeluid maximaal 30 dB zijn. Het Bouwbesluit 2012 noemt de volgende voorbeelden voor installatiegeluid: een toilet met waterspoeling, een kraan, een mechanisch ventilatiesysteem, een warmwatertoestel, een installatie voor verhoging van waterdruk en een lift.

 

Luchtgeluid tussen twee woningen

Tussen de woonruimten van twee woningen moet de luchtgeluidsisolatie minimaal 52 dB zijn.

 

Contactgeluid

Wanneer u met hakken/hielen over de vloer loopt of u een bank verschuift, ontstaan trillingen die via de vloer en de wanden bij andere huiskamers binnen komen. Dit noemen we contactgeluid. Het contactgeluid mag in een andere woning niet meer dan 54 of 59 dB zijn afhankelijk van de ruimte waar gemeten is.

 

Hulp nodig? Schakel Strooming in voor een NEN 5077 meting

Bij Strooming maken we gebruik van speciale meet en testapparatuur die geschikt zijn en voldoen aan de richtlijnen die gesteld zijn vanuit de NEN 5077 normering. Aan de hand van deze metingen trekken we een conclusie over de mate van isolatie. Daarna adviseren wij u uiteraard over mogelijke oplossingen. Bent u geïnteresseerd? Vraag dan via de offertebutton een vrijblijvende offerte op. Wij helpen u graag verder.

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.