Geluidsoverlast Buren: Effecten, Regels en Oplossingen

Heeft u last van geluidsoverlast veroorzaakt door uw buren? U bent niet alleen. Buren zijn na wegverkeer de grootste bron van geluidsoverlast. In dit artikel verkennen we wat u kunt doen om geluidsoverlast van buren aan te pakken en uw woongenot te herstellen.

 

Regels Over Geluidsoverlast Buren

In Nederland, een dichtbevolkt land waar we allemaal dicht op elkaar wonen, is het vrijwel onmogelijk om de geluiden van uw buren volledig te vermijden. Geluidshinder is bovendien subjectief; de mate waarin iemand zich eraan stoort, varieert. Daarom zijn er regels opgesteld met betrekking tot geluidsoverlast van buren. Deze regels omvatten de volgende geluidsgrenzen voor particuliere woningen:

  • Overdag (07.00 – 18.00 uur): 50 dB(A) binnen en 70 dB(A) buiten.
  • ’s Avonds (18.00 – 23.00 uur): 45 dB(A) binnen en 65 dB(A) buiten.
  • ’s Nachts (23.00 – 07.00 uur): 40 dB(A) binnen en 60 dB(A) buiten.

Er wordt gesproken van overlast als het geluid zich herhaalt en langdurig aanhoudt. Af en toe een buurman die piano speelt, kan vervelend zijn, maar valt doorgaans niet onder overlast. Overlast treedt op als het geluid vaak of langdurig is, vooral op ongepaste tijdstippen.

 

 

Is Geluidsoverlast van Buren Schadelijk voor Mijn Gezondheid?

Of geluidsoverlast van buren schadelijk is voor uw gezondheid, hangt af van de mate van de overlast. Bij dagelijkse blootstelling aan geluidsniveaus van meer dan 80 decibel kan schade optreden. Geluiden boven 120 decibel kunnen zelfs direct gehoorschade veroorzaken. De schadelijkheid van geluid hangt ook af van de duur van de blootstelling. Geluid van 80 decibel is veilig gedurende 8 uur per dag, terwijl 83 decibel slechts 4 uur per dag veilig is. Geluiden zoals een voorbijrazende trein of een drukke kroeg kunnen al snel 90 decibel of meer bereiken.

Geluidsoverlast vormt een serieus gezondheidsrisico. Mensen die er last van hebben, ervaren vaak slaapproblemen en kunnen te maken krijgen met stress, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Helaas leidt geluidsoverlast elk jaar zelfs tot enkele honderden sterfgevallen als gevolg van gezondheidsklachten die hierdoor worden veroorzaakt.

 

Beperk Geluidsoverlast van de Buren

Heeft u herhaaldelijk bij uw buren aangegeven dat hun geluid hinderlijk is, maar heeft dit geen effect gehad? In extreme gevallen kunt u contact opnemen met de politie. Een goed geïsoleerde woning kan echter al een groot verschil maken. Het is belangrijk dat ramen en deuren niet hermetisch gesloten blijven om geluid buiten te houden. Een slecht geventileerde woning is namelijk ook ongezond.

 

Strooming Helpt bij Geluidsoverlast

Als u er niet in slaagt om de geluidsoverlast van uw buren aan te pakken, is het cruciaal om inzicht te krijgen in de ernst van de situatie. Dit geeft u niet alleen zicht op eventuele gezondheidsschade, maar ook op mogelijke oplossingen. Strooming staat klaar om u hierbij te helpen. We voeren professionele geluidsmetingen uit om te beoordelen of de overlast de wettelijke normen overschrijdt. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.