Geluid warmtepomp

Geluidsoverlast van warmtepomp? Nederland werkt in hard tempo aan een duurzaam land. Op een duurzame manier het huis verwarmen, is hier een belangrijk onderdeel van en wordt vanuit de overheid gestimuleerd. Tot 2021 geeft de overheid zelfs subsidies bij aankoop van een warmtepomp, waarmee het huis op een milieuvriendelijke manier verwarmd wordt.

Dat heeft voordelen, maar ook een nadeel: een warmtepomp maakt geluid en zorgt bij sommige huishoudens zelfs voor overlast. Heeft u last van het geluid van uw eigen warmtepomp of misschien die van uw buren? Lees snel verder en ontdek wat u kunt doen.

Geluidsniveau warmtepomp

Een warmtepomp heeft twee geluidsbronnen: de compressor en de ventilator. Die werken tegelijk. Naarmate het kouder wordt of warm tapwater wordt geproduceerd, slaat de pomp vaker aan. Waardoor vaak ook geluidsoverlast begint. Het geluid van de warmtepomp kan gericht via de ventilatoropening worden uitgestraald of rondom via de metalen constructie. Het is vaak ook de buitenunit die zorgt voor geluidsoverlast. Het ‘warmtepomp-geluid’ wordt vaak omschreven als een irritant bromgeluid.

Geluideisen waterpomp

Vanaf 2021 gelden nieuwe eisen voor het maximale geluid van warmtepompen met een buitenunit. De nieuwe geluidsnorm voor dit type warmtepomp staat in het Bouwbesluit. Ze gelden niet alleen voor nieuwbouw, maar ook voor bestaande woningen. De geluideisen voor de warmtepomp hebben betrekking op de hoeveelheid geluid op de erfgrens. Dit mag maximaal 40 dB zijn. Ook met de nieuwe eisen omtrent het geluidsniveau, kan het geluid van de warmtepomp van de buren nog steeds overlast veroorzaken. Zeker als de installatie zich vlak naast uw slaapkamerraam bevindt. Ga in dat geval het gesprek aan en vraag of de installatie kan worden verplaatst.

 

Geluidsisolatie warmtepomp

De meeste mensen kiezen bij het aanschaffen van een elektrische waterpomp voor een variant met een buiteninstallatie. Als uw waterpomp lawaai maakt, kunt u ervoor kiezen om de buitenunit verder van de erfgrens te plaatsen. Maakt uw eigen waterpomp veel geluid? Als u last hebt van het geluid van uw eigen installatie – en om zeker te zijn dat u aan de nieuwe norm voldoet – is het raadzaam om de waterpomp te isoleren. Dit kan door de buitenunit in een geluidswerende kast te plaatsen. Of deze unit op een eigen fundering in de grond te plaatsen.

Er zijn tegenwoordig ook leveranciers van warmtepompen die al standaard zo’n omkasting meeleveren. Die bestaat uit meerdere lagen geluidsisolerend materiaal, waaronder een stalen buitenschil. Deze zorgt naast geluidsreductie ook voor bescherming van de warmtepomp. Speciale geluiddempende lamellen in de omkasting zorgen voor de benodigde ventilatie.

 

Strooming bij geluidsoverlast door warmtepomp

Ervaart u geluidsoverlast door uw eigen warmtepomp of die van uw buren? Dan kan Strooming helpen met het uitvoeren van een geluidsmeting. Hiermee krijgt u inzicht in de hoeveelheid dB’s die een wamtepomp aan uw erfgrens maakt. Heeft u interesse? Vraag dan via de offertebutton een vrijblijvende offerte aan.

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.