Een buurjongen die saxofoon speelt, een moeder die de tv graag net te hard zet, werkzaamheden in de straat, een festival in de buurt, overkomende vliegtuigen; we hebben allemaal weleens last van hard geluid in de omgeving. Sterker nog; geluidsoverlast wordt een steeds groter probleem. Aanhoudende geluidshinder in uw woonomgeving is gekmakend. Met deze blog geven wij u meer informatie over uw mogelijkheden hoe hier mee om te gaan.
Stappenplan voor geluidsoverlast
Geluidshinder of overlast
Wanneer is er sprake van geluidsoverlast? Tussen geluidshinder en geluidoverlast zit een groot verschil. Geluidshinder is subjectief. De een vindt het geluid van een voorbijrazende motorfiets hinderlijk, de ander heeft er geen last van. Wanneer is er geen sprake van hinder maar echt overlast? Dat hangt samen met het aantal decibellen en de frequentie waarin dit voorkomt.
Zodra u dagelijks bloot staat aan een geluidsniveau van meer dan 80 decibel, kan dat schadelijk voor uw gehoor zijn. Geluiden van 120 decibel en meer kunnen uw gehoor zelfs direct beschadigen. Hoe schadelijk geluid is, hangt ervan af hoe lang u ernaar luistert. Geluid van 80 decibel kunt u 8 uur per dag horen, 83 decibel nog maar 4 uur per dag. Een voorbijrazende trein of een drukke kroeg haalt al snel 90 decibel.
De gevaren van geluidsoverlast
Geluidsoverlast schaadt niet alleen het woongenot. Het kan ook nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid. Hard geluid maakt echt gehoorschade. Hoort u al weleens een piep in uw oor als u bijvoorbeeld in een drukke omgeving hebt gestaan? Dan is uw gehoor deels al beschadigd. De trilhaartjes in uw binnenoor zijn dan overbelast en gaan kapot. Deze haartjes geven dan een verkeerd signaal door aan de hersenen waardoor de piep ontstaat. Blijven de trilhaartjes kapot gaan? Dan wordt u langzaam slechthorend.
Geluidsoverlast buren
Wat het meeste voorkomt in Nederland is geluidsoverlast wat niet zo hard is in decibellen, maar wel in een frequentie aanwezig is wat heel irritant is en stress veroorzaakt en daarmee uitputtend kan zijn. Voorbeelden die mensen ervaren zijn een vervelende bromtoon die niet weggaat, een pieptoon of burenoverlast zoals lucht- en/of contactgeluiden.
Strooming bij geluidsoverlast
Lukt het u niet de geluidsoverlast aan te pakken? Wij kunnen u helpen met het beoordelen of er sprake is van overlast en u advies geven wat ermee te doen. Het kan ook zijn dat u last heeft van geluid dat door anderen wordt veroorzaakt. Heeft u last van geluid van de buren? Probeer daar dan onderlinge afspraken over te maken. En wordt dit niet begrepen dan is het mogelijk om een onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren waarbij klasse 1 meetapparatuur word geplaatst welke 1 week bij u zal blijven staan. Deze apparatuur houdt ook stand bij een eventuele rechtszaak. Na analyse van de geluidsbestanden door de geluidsadviseur kan worden vastgesteld hoe vaak het voorkomt en of dit in de categorie overlast valt. Neem vooral contact met ons op om de mogelijkheden vrijblijvend te bespreken.
Strooming: Binnengewoon goed!
Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.