Een ideale kantooromgeving is een papieren werkelijkheid. Neem het binnenklimaat van kantoren. De optimale omstandigheden voor de werknemers zijn vastgelegd in wettelijke regels en normen van de ARBOwet en Bouwbesluit. Maar vaak schiet de praktijk tekort. Onwetendheid en kostenbesparend denken, ondermijnen de kantoornormen voor binnenklimaat maar al te vaak. Terwijl een goed en gezond binnenklimaat gunstig is voor de werknemer en daarmee ook voor de werkgever. Wat zijn precies de normen voor binnenklimaat op kantoren?
Bekend van:
Te koud, te warm, muffe en droge lucht, tocht, droge ogen, droge keel, huidklachten, suffigheid, hoofdpijn, steeds langere pauzes nemen, overmatig zweten, concentratieproblemen. Een niet-gebalanceerd binnenklimaat levert een eindeloze stoet aan klachten op. Er bestaat zelfs een officiële term voor: sick building syndroom. Niet dat de klachten altijd terug te voeren zijn op een falend binnenklimaat van een kantoor. Maar veel klachtuitingen van verschillende werknemers doen wel alarmbellen rinkelen.
De grootste risico’s van een slecht binnenklimaat zijn, naast verslechtering van de sfeer, lagere productiviteit en hoger ziekteverzuim. In Nederland wordt 90% van de zakelijke operationele kostenverdeling besteed aan personeelskosten. Het loont dus als een werkgever een gezond binnenklimaat nastreeft. Tevreden en gezonde werknemers hebben een positieve invloed op de kostenstructuur van de organisatie. Dat is echte winst.
Binnenklimaat is een breed begrip. In grote lijnen beslaat het:
Al deze omgevingsfactoren optimaliseren, is een uitdaging. De juiste akoestiek, fijne verlichting, een ventilatiesysteem dat zorgt voor de juiste luchtcirculatie, een aangename temperatuur of acceptabele luchtvochtigheid. Iedere beleving is subjectief. Elke werknemer kan het anders ervaren. Normen uit de ARBOwetgeving voor een gezond binnenklimaat van kantoren zijn er niet om iedere werknemer 100% tevreden te stellen. De insteek is dat schade aan de gezondheid van werknemers voorkomen moet worden. Dat is een duidelijk uitgangspunt. Om in werkgeverstermen te blijven: het bedrijfsresultaat mag niet negatief zijn.
(Bepaling van de noodzakelijke ventilatievoorzieningen van gebouwen en bepalingsmethoden voor nieuwbouw).
Deze norm is een richtlijn voor de luchtkwaliteit in kantoorruimtes. Hij wordt bepaald door de mate van luchtverversing, hoeveel personen in een ruimte werken, luchtvervuiling van verkeer buiten (fijnstof) en de aanwezigheid van apparatuur als printers. Een belangrijke graadmeter is de CO2-concentratie: hoe meer CO2, hoe slechter de luchtkwaliteit. Een minimale verse luchttoevoer van 35 m3 per uur per persoon is nodig.
(Klimaatomstandigheden – analytische bepaling en interpretatie van thermische behaaglijkheid door berekeningen van de PMV- en PPD-waarden en lokale thermische behaaglijkheid, NEN, Delft).
Thermisch comfort is een belangrijk onderdeel van het binnenklimaat. Een slecht geregelde temperatuur heeft een sterke, negatieve, impact op de arbeidsproductiviteit. Bij een temperatuur tussen de 20 en 25 graden Celcius wordt optimaal gepresteerd. Belangrijk is het klimaatsysteem regelmatig te onderhouden en apparatuur en verlichting aan te schaffen die een positieve bijdrage leveren aan het thermisch comfort.
(Licht en verlichting – werkplekverlichting)
Onvoldoende licht geeft een grotere kans op vermoeidheid en comfortklachten. Uitgangspunt is een goede balans van daglicht, kunstlicht en uitzicht op natuurlijke elementen. Hinderlijk licht als spiegeling moet voorkomen worden. Aanbevolen is (individuele) beïnvloeding van de hoeveelheid licht.
Alleen met de juiste inzichten is het mogelijk klachten aan te pakken. Binnenklimaatproblemen zijn vaak vaag, verkeerd ingeschat of overschat. Het is een zoektocht om klachten te analyseren en het binnenklimaat goed te laten functioneren. Strooming is gespecialiseerd in dit proces met professionele werknemers, hoogwaardige apparatuur, servicegerichtheid en toegespitste ervaring. Vastgestelde normen voor het binnenklimaat van kantoren zijn ons startpunt voor een binnenmilieu-onderzoek op maat.
Strooming
010 - 220 34 99
[email protected]
KvK: 24161918
BTW: NL007153697B01
IBAN: NL33RABO0151526168
Gratis e-book bij hinder in huis
Dit e-book is al 5.391x gedownload!
Gratis e-book gezonde werkplek
© [year] Strooming BV
Voorkom dat de hinder blijft voortzetten en download nu het e-book met gratis tips!
Download mijn gratis e-bookMaak van uw werkplek een werkplek die werkt en download nu het e-book met gratis tips!
Download mijn gratis e-book30 veelvoorkomende problemen inclusief te ondernemen stappen.
U ontvangt daarnaast maandelijks per e-mail een tip over een gezonde leefomgeving.
20 tips om veilig, gezond en prettig te werken.
U ontvangt daarnaast maandelijks per e-mail een tip over een gezonde werkomgeving.