Gezellig en knus zo’n haardvuur in de woonkamer. Zeker voor de stokende buren, maar u kunt zo wel in de rook zitten. Overlast uit de schoorsteen van de buren is vervelend. Het kan uw woongenot wegnemen, ruzie met de buren veroorzaken en serieuze gezondheidsklachten opleveren. In dit blog van Strooming gaan we dieper in op overlast afkomstig uit de schoorsteen van de buren. Om te voorkomen dat u de rokende sigaar blijft.
Bekend van:
De schoorsteen van de buren kan een flinke frustratiebron zijn. Naast vieze geurtjes is vooral houtrook een beruchte overlastveroorzaker. Volgens cijfers van het CBS ondervindt tien procent van alle Nederlanders hinder van houtrook.
Het stoken van hout kan overlast opleveren in de vorm van geurhinder, roetneerslag en gezondheidseffecten. Al deze klachten vallen onder de noemer ‘stookoverlast’.
Overlast veroorzaakt door de schoorsteen van de buren is altijd een lastige en frustrerende kwestie. Stookoverlast is nog lastiger omdat er ook een gezondheidsaspect bij komt kijken. Houtrook is een van de grootste fijnstofveroorzakers in Nederland. Fijnstof komt diep in je longen en vergroot de kans op allerlei ziekten, waaronder kanker, long- en hartaandoeningen. Vooral mensen met gevoelige luchtwegen als long- en astmapatiënten kunnen veel last hebben van de rook. Niemand wil in een ongezonde leefomgeving wonen. Maar hoe pak je de overlast van die rokende schoorsteen van de buren toch aan?
‘It takes two to tango’ luidt een bekend gezegde. Zonder begrip en medewerking van de buren kan het lastig worden. Vaak draait overlast met niet-coöperatieve buren uit op escalatie. Daarom een stappenplan hoe stookoverlast aan te pakken:
Dicht kieren, isoleer uw woning, ventileer uw huis niet meer in de avond, schaf een luchtreiniger aan.
Weten uw buren van de overlast? Zijn ze bereid de situatie aan te pakken en samen op te lossen? Probeer een bouwkundige oplossing te vinden. Een oplossing kan zijn dat de schoorsteen verhoogd wordt door een pijp.
U kunt wel vinden dat u overlast heeft van de schoorsteen van de buren, maar onderzoeksdata maken uw klacht sterker. Schakel een expertisebureau als Strooming in voor een luchtkwaliteitsonderzoek of een binnenmilieu-onderzoek.
Met onderzoeksrapporten in uw hand zijn uw buren misschien wel geneigd te luisteren naar uw probleem. Als er nog steeds geen openheid komt van hun kant is het wellicht verstandig buurtbemiddeling in te schakelen.
De laatste stap is het inschakelen van de gemeente. Door een handhavingsverzoek in te dienen is de gemeente verplicht een onderzoek in te stellen. Afhankelijk van de uitkomst kunt u besluiten een gerechtelijke procedure aan te spannen.
In het landelijk Bouwbesluit is wettelijk vastgelegd waaraan woningen in Nederland moeten voldoen. Ook voor schoorstenen is bepaald welke lengte ze mogen hebben en waar ze geplaatst mogen worden. Helaas verschilt het per gemeente en is het voornamelijk bouwkundig vastgelegd. Overlast uit de praktijk, binnenwaaiende rook door ramen en ventilatieroosters, valt niet altijd binnen het wetboek.
Een schoorsteen van de buren die overlast veroorzaakt? Buren die weigeren mee te werken en u zit thuis te kuchen en proesten in de rook? Een ongezonde overlast die u graag wilt aanpakken. Strooming is u van dienst met een vakkundig luchtonderzoek dan wel een binnenmilieu-onderzoek. De onderzoeksresultaten kunnen uw klacht over de ernst van de vervuiling bevestigen. Onze experts staan voor u klaar. Vraagt u gratis en vrijblijvend een offerte aan.
Strooming
010 - 220 34 99
[email protected]
KvK: 24161918
BTW: NL007153697B01
IBAN: NL33RABO0151526168
Gratis e-book bij hinder in huis
Dit e-book is al 5.391x gedownload!
Gratis e-book gezonde werkplek
© [year] Strooming BV
Voorkom dat de hinder blijft voortzetten en download nu het e-book met gratis tips!
Download mijn gratis e-bookMaak van uw werkplek een werkplek die werkt en download nu het e-book met gratis tips!
Download mijn gratis e-book30 veelvoorkomende problemen inclusief te ondernemen stappen.
U ontvangt daarnaast maandelijks per e-mail een tip over een gezonde leefomgeving.
20 tips om veilig, gezond en prettig te werken.
U ontvangt daarnaast maandelijks per e-mail een tip over een gezonde werkomgeving.