Bij stof denken we meestal aan het al dan niet dunne laagje op de tv-kast of bovenop de boekenkast waar we toch nooit kijken. Toch is stof zoveel meer dan dat. Zeker als u werkt met stof, kunt u er aardig ziek van worden. Sterker nog: u kunt stofallergie door het werk oplopen. In dit blog van Strooming ontdekt u alles over stofallergie als beroepsziekte.
Bekend van:
Stof is eigenlijk niets anders dan minuscule deeltjes van uit elkaar gevallen materie. Dit kan gaan om huidcellen, haar, houtschilfers, maar ook bijvoorbeeld schadelijke stoffen als fijnstof. Stof ontstaat overal en het kan dus eigenlijk ook alles zijn. Meestal kan dit geen kwaad, onze longen kunnen best wat stof verwerken. Daarnaast houden de haartjes in onze neus en luchtpijp al een groot deel tegen. Komt u beroepsmatig en dus veelvuldig in contact met stof? Dan kunt u daar wel last van krijgen. Een stofallergie ligt dan op de loer en het is extra gevaarlijk als de stof bestaat uit schadelijke stoffen.
Stofallergie is een sterke reactie van uw afweersysteem op het stof. Uw immuunsysteem probeert het onschadelijk te maken: dit is de allergische reactie. Het kan leiden tot allergie (overgevoeligheid), maar ook tot ziektes als astma, een longontsteking, eczeem en zelfs galbulten. Zodra u eenmaal allergisch bent voor stof, is er nog maar een klein beetje nodig om de allergische reactie te bewerkstelligen. U kunt last krijgen van een loopneus, rode en jeukende ogen, benauwdheid en u moet vaak niezen. Werkgevers moeten maatregelen nemen om gezondheidsschade te voorkomen.
Mensen die in de bouw werken, hebben te maken met een hoop stof. Maar ook bijvoorbeeld asbestspecialisten, mijnwerkers, metaalarbeiders, vloerenleggers, houtbewerkers, timmerlieden en interieurbouwers lopen het risico stofallergie te krijgen. Ze ademen langdurig bepaalde stofdeeltjes in en dat is zeer zeker niet bevorderlijk voor de gezondheid. Vooral fijnstof, kwartsstof en houtstof zijn boosdoeners die stofallergie op hun geweten kunnen hebben.
U kunt een aantal dingen doen. Natuurlijk is niet met volle zekerheid te zeggen dat u geen last krijgt van de allergie, maar het helpt u in ieder geval het risico zo klein mogelijk te maken en te houden. Om stofallergie te voorkomen, houdt u rekening met in ieder geval de volgende dingen:
Heeft u het idee dat er in uw werkomgeving onveilig of niet veilig genoeg met stof wordt gewerkt? Wilt u weten hoe veel stof er in de lucht hangt? Of heeft u of een van uw collega’s last van benauwdheid en andere allergische reacties? Strooming kan voor u een luchtonderzoek uitvoeren. Zo ontdekken we precies hoeveel stof er op uw werkplek aanwezig is. Onder andere met een datalogger kunnen we behulp van de laser stofdeeltjes in de lucht tellen. Een computer leest de data uit en zo weten we of de grenswaarden overschreden worden. Uiteraard geven we u, indien nodig, tips om de hoeveelheid stof te verminderen en een gezonde werkplek te creëren.
Met ons luchtonderzoek helpen wij bedrijven door ervoor te zorgen dat medewerkers niet of zo min mogelijk worden blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. En dat de werkgever voldoet aan wetten en regels zoals de ARBO-regelgeving en NEN-normen.
Een gezond binnenklimaat bestaat uit lucht die goed in balans is. Een gezonde lucht bestaat uit ongeveer 80% stikstof en 20% zuurstof. De lucht bevalt ook sporen van andere edelgassen. Daarnaast is het belangrijk dat het vochtpeil op orde is en dat er geen giftige stoffen in de lucht hangen. Om voor een goede luchtkwaliteit te zorgen, raden we u aan het volgende te doen:
Een ongezond binnenklimaat kan enorm veel gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Gaat het om een ongezond lucht op kantoor, dan kunt u er als werkgever vanuit gaan dat u duizenden euro’s per jaar verliest. Uw medewerkers zullen zich vaker ziek melden. Een klimaatonderzoek op kantoor kan u helpen het ziekteverzuim omlaag te brengen. Een ongezond binnenklimaat kan zorgen voor de volgende gezondheidsproblemen:
Op veel kantoren is de hoeveelheid fijnstof hoog en daar komt steeds meer aandacht voor. Zo is er de afgelopen jaren veel discussie over printers en tonerstof die voor fijnstof en zelfs kanker zouden zorgen. Er zijn geen richtlijnen voor fijnstof op kantoor, alleen voor fijnstof in de buitenlucht. Toch zijn er een aantal dingen die u kunt doen om de lucht op kantoor gezond te houden.
1. Printers veroorzaken fijnstof op kantoor
De printer is een beruchte veroorzaker van fijnstof op kantoor: De stof uit de toner die vrijkomt bij het veelvuldig printen van papier, kan voor verschillende gezondheidsproblemen zorgen. Plaats printers daarom in een aparte ruimte zoals een hal of klein kamertje. Het liefst een goed geventileerde ruimte of een plek met afzuiging.
2. Bedrijvige gebieden veroorzaken fijnstof op kantoor
Veel fijnstof wordt veroorzaakt door bedrijven. Daardoor is het gehalte fijnstof vaak hoger in bijvoorbeeld landbouwgebieden of op industrieterreinen. Ligt uw kantoor in zo’n gebied? Dan kan het lonen om de hoeveelheid fijnstof in uw kantoor te meten met behulp van een luchtonderzoek en vervolgens met advies op maat voor aanpassingen te zorgen. Strooming kan daarbij helpen.
3. Drukke wegen veroorzaken fijnstof op kantoor
Ook veelgebruikte wegen staan bekend om de uitstoot van fijnstof. Onder meer deslijtage van rubber en uitlaatgassen zorgen voor een verhoging van de waardes. Als uw kantoor aan een drukke weg ligt, is het verstandig om tijdens spitstijden te letten op geopende ramen (liever niet aan de kant van de weg) en eventueel extra maatregelen te treffen.
4. Chemische middelen kunnen fijnstof op kantoor veroorzaken
Ook bij het gebruik van chemische middelen kan fijnstof vrijkomen. Misschien werkt uw bedrijf hiermee of worden veel chemische middelen gebruikt voor schoonmaak. Ook dan is het verstandig om uw binnenmilieu te laten onderzoeken.
Fijnstof is een chemische samenstelling die onder andere bestaat uit:
Fijnstof brengt niet alleen een groter risico op astma met zich mee, maar kan ook voor andere gezondheidsklachten zorgen. Fijnstof kan tijdelijk klachten veroorzaken zoals droge ogen, hoesten, een droge keel of kortademigheid. Ouderen, zieke mensen en kinderen zijn extra gevoelig voor fijnstof. Mensen die al astma hebben, kunnen door luchtvervuiling meer klachten krijgen of zelfs eerder overlijden. Maar ook gezonde mensen kunnen door overmatig fijnstof astma ontwikkelen.
Uw organisatie is verplicht om werknemers te beschermen tegen overmatige blootstelling aan fijnstof. Dit houdt in elk geval in dat u dit risico moet opnemen in uw risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E). Hierin geeft u aan hoe u uw werknemers beschermt. U kunt uw werknemers bijvoorbeeld beschermen tegen fijnstof door werkplekken stofvrij te houden en te zorgen voor voldoende ventilatie op kantoor.
Een ionisator is een luchtreiniger die wordt gebruikt om de lucht in huizen of kantoren te reinigen. Het aantal schadelijke deeltjes in de lucht vermindert hierdoor, waardoor de lucht die de aanwezige mensen inademen, beter is voor de gezondheid. Maar heeft een lucht ionisator ook daadwerkelijk zin? Verschillende onderzoeken in binnen- en buitenland hebben uitgewezen dat de lucht in ruimtes met een lucht-ionisator inderdaad schoner is. Verontreinigende deeltjes uit de lucht slaan neer. Zelfs de kleinste deeltjes zoals fijnstof. En ook het aantal bacteriën in de lucht neemt af. Ten slotte zijn er ook theorieën dat de negatieve ionen in de lucht ervoor zorgen dat het menselijk lichaam zuurstof makkelijker kan opnemen.
Het zelf doen van een fijnstof-onderzoek is praktisch onmogelijk. U moet beschikken over de juiste, geavanceerde apparatuur en u moet in staat zijn de stof te ‘karakteriseren’ in het laboratorium om te bekijken waar de fijnstof precies uit bestaat. In principe kunnen alleen experts een fijnstof-onderzoek uitvoeren.
Meestal voeren wij een luchtonderzoek op kantoor uit als er klachten in het gebouw aanwezig zijn. Dit kunnen gezondheidsklachten zijn zoals branderige ogen, een geïrriteerde huid, hoesten, benauwdheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. Maar ook vervelende geuren of penetrante stankklachten. Wilt u weten waar een zorgwekkende of vervelende geur vandaan komt? Dan biedt een geuronderzoek vaak uitkomst.
Op kantoren en in bedrijfspanden voeren wij vaak een algemeen luchtonderzoek uit. Daarmee onderzoeken we de meest voorkomende ziekmakers. Zo krijgt u een helder beeld van de luchtkwaliteit in het pand. Het onderzoek omvat onder andere gassen, fijnstof, bacteriën schimmels en gisten. En natuurlijk de belangrijkste parameters voor het binnenklimaat zoals zuurstof, luchtvochtigheid en temperatuur.
Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op. Wilt u direct een offerte aanvragen? Dat kan natuurlijk ook, geheel gratis en vrijblijvend.
Strooming
010 - 220 34 99
[email protected]
KvK: 24161918
BTW: NL007153697B01
IBAN: NL33RABO0151526168
Gratis e-book bij hinder in huis
Dit e-book is al 5.391x gedownload!
Gratis e-book gezonde werkplek
© 2022 Strooming
Voorkom dat de hinder blijft voortzetten en download nu het e-book met gratis tips!
Download mijn gratis e-bookMaak van uw werkplek een werkplek die werkt en download nu het e-book met gratis tips!
Download mijn gratis e-book30 veelvoorkomende problemen inclusief te ondernemen stappen.
U ontvangt daarnaast maandelijks per e-mail een tip over een gezonde leefomgeving.
20 tips om veilig, gezond en prettig te werken.
U ontvangt daarnaast maandelijks per e-mail een tip over een gezonde werkomgeving.