Zwam is een verzamelbegrip voor de 100.000 verschillende soorten schimmels die hout aantasten. Bij de zwammen in huis gaat het meestal om de huis- en kelderzwam. De huiszwam kan erg gevaarlijk zijn voor woningen en gebouwen die vooral bestaan uit hout en waarbij het hout ook een dragende functie heeft. Want de huiszwam kan het hout zó aantasten dat de constructie niet meer veilig is: het draagvermogen van bijvoorbeeld balken wordt aangetast. Dit is niet het enige gevaar. Deze schimmelsoort ook slecht voor uw gezondheid. In dit blog van Strooming leest u alles over schimmels en zwammen in huis!
Bekend van:
Er is eigenlijk geen verschil. Zwammen en schimmels zijn synoniemen: een zwam is een schimmel en een schimmel is een zwam. De wetenschappelijke naam van beide is Fungi. Het zijn organismen die uit cellen met een celkern, mitochondriën, celwand en een cytoskelet bestaan.
De zwarte schimmel is zwart of zeer donker van kleur. Het gaat meestal om een giftige schimmelsoort: de Stachybotrys Chartarum. Zwarte schimmel huist vooral in gipsplaten, hout en vochtige ruimtes zoals de badkamer, keuken en het toilet. Of plekken met lekkages of waar water heeft gestaan, zoals een ondergelopen kelder.
Zwammen in huis zijn er in allerlei soorten en maten. De meest voorkomende zwammen in huis zijn:
Schimmels en zwammen zijn dol op vocht. Een natte kelder of kruipruimte, een vochtig raamkozijn of een badkamer waar dagelijks een flinke wolk waterdamp hangt. Heerlijke plekjes waar schimmels zich prima thuis voelen. Neem nu de huiszwam. Deze veel voorkomende schimmel is dol op vochtig hout en weinig licht. Een kelder of kruipruimte is dus zijn lievelingsplekje. En pas op! De huiszwam verspreidt zich razendsnel en is oersterk. Hij kan zelfs na een paar jaar weer de kop op steken. Zonder twijfel een serieus probleem dus.
Vocht in huis kan verschillende oorzaken hebben. Soms door domme pech zoals noodweer of een lekkage, een andere keer door slechte bouw van de woning of slecht onderhoud door de bewoners. Een aantal veel voorkomende oorzaken:
Wilt u voorkomen dat uw last krijgt van schimmel in uw badkamer en heeft u geen zin in zwammen in uw kelder? Dan moet u ventileren, ventileren en nog eens ventileren. Want waterdamp in bijvoorbeeld de badkamer gaat condenseren bij afkoeling en slaat neer als vocht. En dat vocht wilt u liefst zo snel mogelijk uit huis krijgen. Daarmee zorgt u voor een gezond binnenklimaat en een goede luchtvochtigheid in huis. Een binnenklimaat waarin u en uw gezinsleden zich thuis voelen, maar waar schimmels niets te zoeken hebben. We zetten de meest effectieve tips om zwammen te voorkomen voor u op een rijtje:
Het hebben van zwammen en schimmels in huis is al zeer vervelend. Maar het kan ook nog voor bijkomende problemen zorgen. Ze kunnen namelijk ongedierte in uw woning aantrekken. Dat is namelijk ook dol op een vochtige leefomgeving en gedijt dus prima tussen zwammen en schimmels. De meest voorkomende ongenode gasten die u kunt tegenkomen zijn:
Deze verspreiders van bacteriën komen vooral voor in warme, vochtige keukens. Ze kunnen ziektes als Salmonella, E.Coli en Listeria monocytogenes veroorzaken.
Als u toch last heeft van bijvoorbeeld zwarte schimmel in uw badkamer, dan is het tijd voor een flinke schoonmaakactie. Pak een emmer met sop, een goede spons en een oude tandenborstel en schrob uw tegels en voegen grondig schoon. Lukt dit niet? Aarzelt u dan niet om professionele hulp in te roepen.
Dit moet u ook doen als u last heeft van zwammen in huis. Bijvoorbeeld in uw kelder of kruipruimte. Zwammen en schimmels nestelen zich diep in het hout of metselwerk en zijn daardoor moeilijk te verwijderen. Meestal moet u de eerste laag stucwerk afbreken en ook chemische middelen in de muren zelf spuiten.
Als de schimmel in de keldervloer zit, moet u een groot gedeelte bovendien afgraven en vervangen. Zit de schimmel op een gladde ondergrond, ga dan de schimmel te lijf met dikke bleek, azijn, soda of waterstofperoxide. U heeft dan een goede kans dat de schimmel verwijdert. Als de schimmel op een poreuze ondergrond zit, dan is het beter een speciale schimmelverwijderaar te gebruiken. U kunt deze aanschaffen bij een supermarkt of bouwmarkt.
Lelijke zwarte puntjes in de voegen van uw tegels in de badkamer? Ook dit is schimmel. Vervelend én niet al te best voor uw gezondheid. Schimmel kan gevaarlijk zijn, maar is in principe niet dodelijk. Een klein rond plekje in de douchecabine is geen reden tot zorg, maar zodra u grotere plekken (zwarte) schimmel ontdekt, is het tijd om maatregelen te nemen. U kunt anders last krijgen van uw longen of luchtwegen, zeker als u hier toch al gevoelig voor bent. Schimmel kan ook allergieën veroorzaken of verergeren. Bent u zwanger, heeft u kleine kinderen of bent u wat ouder? Let u dan nog een beetje extra op, want dan is de kans groter dat schimmel een negatief effect heeft op uw gezondheid of op die van uw kinderen. Heeft u een schimmelallergie? Dan kunt u zeer heftig reageren op de aanwezigheid van zwam in uw huis. U kunt last krijgen van ademhalingsproblemen die lijken op die van astmatische aanvallen, maar ook van jeukende, tranende ogen en huidklachten.
Een goede inspectie begint met het aanpakken van de oorzaak. Negen van de tien keer is de oorzaak van zwammen een teveel aan vocht in huis. Dat kan door van alles komen: te weinig ventilatie, optrekkend vocht of een verborgen lekkage. Is het vochtprobleem opgelost? Dan kan het verwijderen van de zwammen beginnen. Alle aangetaste delen door houtrot worden schoongemaakt of verwijderd als dit moet. Daarna worden alle nieuwe en schoongemaakte onderdelen bewerkt met een zwammenwerend middel. Een flinke en tijdrovende klus die u kunt laten uitvoeren door een professional. Een grondige schoonmaakbeurt is helaas niet voldoende.
Heeft u last van zwammen? Of ruikt u iets verdachts? Wij kunnen goed helpen met ons binnenmilieu onderzoek. Na dit onderzoek door de deskundige met speciale apparatuur bij u thuis geven wij aan waardoor het probleem is ontstaan en wat er moet gebeuren om het probleem op te lossen. Vraag vrijblijvend de gratis offerte aan via de groene button.
Strooming
010 - 220 34 99
[email protected]
KvK: 24161918
BTW: NL007153697B01
IBAN: NL33RABO0151526168
Gratis e-book bij hinder in huis
Dit e-book is al 5.391x gedownload!
Gratis e-book gezonde werkplek
© [year] Strooming BV
Voorkom dat de hinder blijft voortzetten en download nu het e-book met gratis tips!
Download mijn gratis e-bookMaak van uw werkplek een werkplek die werkt en download nu het e-book met gratis tips!
Download mijn gratis e-book30 veelvoorkomende problemen inclusief te ondernemen stappen.
U ontvangt daarnaast maandelijks per e-mail een tip over een gezonde leefomgeving.
20 tips om veilig, gezond en prettig te werken.
U ontvangt daarnaast maandelijks per e-mail een tip over een gezonde werkomgeving.