Hoe Rioollucht in Huis te Verhelpen: 4 Belangrijke Oorzaken.

De oorzaak van een rioollucht in huis is niet altijd direct duidelijk. Dat maakt de vreselijke stank er niet minder op. Sterker nog, het kan uw woonplezier behoorlijk bederven. Zeker als u de vieze lucht niet alleen bij vlagen, maar de hele dag door ruikt. Bovendien bestaat bij een penetrante rioollucht het gevaar dat u schadelijke stoffen inademt. Daarom is het belangrijk dat u de bron van rioollucht in huis zo snel mogelijk weet op te sporen. In dit blog van Strooming vertellen wij u over 4 mogelijke boosdoeners. De oorzaak van rioollucht in huis.

 • Lekkage: Een veelvoorkomende oorzaak
  Een belangrijke oorzaak van een rioollucht in huis is lekkage, bijvoorbeeld bij een afvoer. Controleer niet alleen de meest voor de hand liggende plekken zoals het toilet, de vaatwasser of de wasmachine. Onderzoek bijvoorbeeld ook de meterkast, kruipruimte of cv-ketel. Overal waar waterleidingen zijn, bestaat de kans op lekkage en stankoverlast.

 

 • Gebrekkige ontluchting en rioollucht
  Rioollucht kan het gevolg zijn van problemen met de ontluchting van uw riool. Zeker als u vooral last heeft van de stank wanneer het buiten flink heeft geregend, is het goed om dit te controleren. Als het regent en de ontluchting is gebrekkig, dan ‘drukt’ de regen als het ware de lucht uit het riool, waardoor de stank via de wc of afvoerputjes in huis komt.

 • Hoe om te gaan met een verstopping
  Misschien wel de meest voorkomende oorzaak van rioollucht in huis: een verstopping. Spoelt het toilet slecht door? Loopt het water niet goed weg in uw vaatwasser? Hoort u een borrelend geluid bij het afvoerputje in de douche? Dan heeft u vast last van een verstopte leiding. Soda wegspoelen met heet water doet vaak wonderen. Ook zijn er verschillende chemische middelen op de markt om te ontstoppen. Het kan natuurlijk ook zijn dat niet de leiding, maar het riool zelf verstopt zit. Vraag dan even aan uw buren of zij ook last hebben van de rioollucht. Is het antwoord ja? Neem in dat geval contact op met de gemeente. Als de buren nergens last van hebben, is de kans groot dat het probleem zich onder of rondom uw woning bevindt. Schakel dan een rioleringsbedrijf in.

 

 • Rioolvliegjes en verzakking van het riool
  Heeft u behalve stank veel last van rioolvliegjes? Kleine, grijze insecten van ongeveer 5 millimeter, met veel haartjes op rug en vleugels? Dan is mogelijk de rioolbuis is verzakt of gescheurd. Vermoedt u dat uw riolering kapot is? Schakel ook dan snel een rioleringsbedrijf in, want er kan afvoerwater uw kelder of kruipruimte instromen. En die stank is niet zomaar verholpen.

Goede ventilatie als tijdelijke oplossing bij rioollucht in huis

Een rioollucht in huis is ongezond. Ventileer de woning daarom goed, in ieder geval tot de oorzaak van het probleem is verholpen. Zorg voor frisse lucht in huis, zodat (schadelijke) gassen zich niet kunnen ophopen in huis. Ventilatieroosters, mechanische ventilatie of kleine kiepraampjes zorgen voor een goede luchttoevoer.

De Geur Blijft? Wij Helpen met Ons Geuronderzoek!

Als de rioollucht aanhoudt en u de oorzaak niet kunt achterhalen, kunnen wij u helpen met ons geuronderzoek. Na een onderzoek door onze adviseur, die gebruikmaakt van test- en meetapparatuur, geven wij aan waardoor het probleem is ontstaan en wat er moet gebeuren om het op te lossen. Vraag vrijblijvend een offerte aan via de onderstaande knop

 

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan