Vloerverwarming wordt steeds populairder vanwege de zuinige en gelijkmatige verwarming van woningen. Mensen besparen meer op de energierekening en het is ook nog eens milieubewuster door een lager gasverbruik. Vrijwel het enige nadeel is dat de pomp lawaai kan maken. Lees in dit blog alles over geluidsoverlast door de vloerverwarmingspomp.
Bekend van:
Onder de vloer bevindt zich het vloerverwarmingssysteem. Hier lopen slangen en leidingen waar warm water doorheen wordt gepompt. Dit warme water zorgt voor een hogere temperatuur in de ruimte waar het vloerverwarmingssysteem geïnstalleerd is. In de meeste gevallen zorgt dit voor voldoende warmte, waardoor er geen radiator meer nodig is.
Het water van het vloerverwarmingssysteem wordt meestal verwarmd door de CV-installatie. De CV pompt het water richting de vloerverwarmingsverdeler, waar het water in verschillende groepen opgedeeld wordt. Deze verdeler is voorzien van een pomp. Deze pomp zorgt ervoor dat het warme water over de verschillende groepen verdeeld wordt. Deze pomp is tijdens gebruik van water altijd aan het draaien, wat gepaard gaat met geluid. Het betreft vaak een lage bromtoon, die erg hinderlijk kan zijn.
De pomp van de vloerverwarming kan voor geluidsoverlast zorgen. Dit kan behalve heel onprettig ook nog eens schadelijk voor het woongenot en de gezondheid zijn. Zo slapen sommige mensen slecht vanwege geluidsoverlast. Mensen kunnen ook stress en een hoge bloeddruk krijgen, wat de kans op een hartinfarct vergroot. Reden genoeg om snel iets aan geluidsoverlast te doen!
Bepaal vooral of een pomp nodig is
U kunt kiezen voor een vloerverwarmingsverdeler met of zonder pomp. Dit hangt af van de vloeroppervlakte. Bij relatief kleine systemen heeft de cv-ketel vaak voldoende capaciteit om het water onder de vloer rond te pompen. Het kantelpunt ligt bij een vloerverwarmingssysteem met zes à zeven groepen. Bij meer groepen is een verdeler met een pomp echt nodig.
Kies een slimme plaats voor de verdeler
Denk in de ontwerpfase goed na over de plaats van de verdeler. Kies een plek waar u die makkelijk kunt installeren en wegwerken en waar ook de cv-leidingen makkelijk naartoe geleid kunnen worden. Geschikte plekken zijn bijvoorbeeld de ruimte onder de trap, een berging of de meterkast.
De geluidsbelasting van de pomp ontvangt is afhankelijk van de afstand tot het apparaat. Zorg er dus voor dat de vloerverwarmingsverdeler en pomp niet geïnstalleerd worden in een veelgebruikte leefruimte.
Maak gebruik van een pompschakelaar
De pomp van de vloerverwarming is tijdens het gebruik van water altijd aan het draaien, wat gepaard gaat met geluid. Als u geen warmte vraagt, kan de vloerverwarmingspomp uit. Dit scheelt weer in de overlast. Op warme dagen loopt de verwarming niet en hoeft de pomp ook niet door te draaien. In de winter kan hij ’s nachts uit, bijvoorbeeld met behulp van een pompschakelaar. Die schakelt de pomp van de vloerverwarming alleen aan als er warmtevraag is. Hierdoor voorkomt u dat de pomp continu blijft draaien. Lekker stil én zuinig.
Heeft u thuis geluidsoverlast door de pomp van de vloerverwarming? En lukt het u niet dit probleem op te lossen? Strooming kan dan een geluidsmeting uitvoeren. Het bijbehorende rapport kunt u bijvoorbeeld gebruiken als u in overleg wilt met de fabrikant. Wilt u meer informatie van ons? Bel of mail gerust.
Strooming
010 - 220 34 99
[email protected]
KvK: 24161918
BTW: NL007153697B01
IBAN: NL33RABO0151526168
Gratis e-book bij hinder in huis
Dit e-book is al 5.391x gedownload!
Gratis e-book gezonde werkplek
© [year] Strooming BV
Voorkom dat de hinder blijft voortzetten en download nu het e-book met gratis tips!
Download mijn gratis e-bookMaak van uw werkplek een werkplek die werkt en download nu het e-book met gratis tips!
Download mijn gratis e-book30 veelvoorkomende problemen inclusief te ondernemen stappen.
U ontvangt daarnaast maandelijks per e-mail een tip over een gezonde leefomgeving.
20 tips om veilig, gezond en prettig te werken.
U ontvangt daarnaast maandelijks per e-mail een tip over een gezonde werkomgeving.
We wonen in een flat waar de bovenburen sinds deze week vloerwarming hebben en wij als onderburen al 24u pdag een zeer storend zware bromtoon horen die ongeveer elke 70 min één minuut door ooit zo vanzelfsprekende stilte wordt onderbroken. Is deze geluidsoverlast te meten? Wij merken het aan de slapeloze nachten en thuiswerken met een heel veel overlast.
Graag uw advies hoe nu dit probleem het beste aan te pakken
Geachte heer Kwa,
In flatgebouwen gelden er allerlei regels met betrekking tot geluidsoverlast. In uw geval lijkt het op een circulatiepomp die regelmatig aanslaat. In uw geval zou ik de vve aanschrijven met uw klacht en hun vragen het probleem te onderzoeken. Vaak staat in het huishoudelijk reglement van de vve allerlei zaken in het kader van buren- of geluidsoverlast. De vve kan zaken dwingend opleggen en de bewoner sommeren de zaak te verbeteren zodat de overlast bij u sterk zal verminderen.
Mocht u er niet uitkomen dan kunnen wij eventueel de vve adviseren hoe dit probleem aan te pakken. Ik hoop dat u met deze tips tot een oplossing kunt komen.
Ls,
Ik woon in een appartement mijn bovenburen hebben vloerverwarming regelmatig hoor ik geklap in de leiding of pomp zij hebben er nu denk ik een tijdklok op zitten die de nacht rustig houdt maar in de ochtend begint het weer, ik weet niet of het tussen de oren zit, maar is het mogelijk dat ik bepaalde geluiden vooral s’nachts als het doodstil is kan horen die het systeem probeert te onderdrukken, als ik in mijn bed lig, lijk ik wel het geluid te horen van een zoemende mug wat behoorlijk vervelend is!
Geachte heer de Boer,
Dank voor uw bericht. Ik vermoed dat er 2 zaken bij u spelen namelijk; 1. de circulatiepomp, deze draait altijd en maakt een zoemend geluid. Vaak wordt het geluid van deze pomp door andere geluiden gemaskeerd zodat het niet opvalt behalve midden in de nacht wanneer het echt stil is.
2. wanneer de cv-ketel ’s ochtendvroeg aanslaat worden de leidingen warm en zetten hierdoor uit. Doordat de leidingen te vast in de beugels zitten gaat dit uitzetten met tikken of knallen gepaard.
De oplossingen zijn niet zo heel lastig, namelijk; 1. hang de circulatiepomp op aan rubbers, dwz akoestisch ontkoppelen, kijk bv bij mupro uit kerkrade voor rubbers 2. plaats rubber inlay tussen de beugels en de leidingen, bv bij warmteservice verkrijgbaar
Als u dit zo uitvoert moet het over zijn….