Hoe hoog zet jij de verwarming in de winter? Ben je tevreden met 18 graden en een extra trui, of heb je liever 21 graden als minimum? Iedereen heeft een eigen voorkeur, maar wat velen niet weten, is dat een hogere temperatuur de luchtvochtigheid flink kan verlagen. Dit effect is vergelijkbaar met de droge lucht in een vliegtuig en kan leiden tot klachten als een droge keel, hoofdpijn door de verwarming, en zelfs hoesten door droge lucht in huis. In deze blog delen we tips om de luchtvochtigheid te verbeteren, zodat klachten door droge lucht, zoals droge lucht in huis hoesten, verminderd kunnen worden.
Verwarming aan, luchtvochtigheid omlaag
Klachten door te droge lucht in huis
De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40% en 60%, maar in de winter kan deze door verwarming dalen tot wel 30%. Dit geldt niet alleen voor nieuwbouwwoningen, maar ook voor oudere huizen. Te droge lucht in huis kan tot uiteenlopende klachten leiden. Mensen merken het vaak aan droge ogen, keelpijn door droge lucht, of aan een kriebelhoest. In de slaapkamer kan droge lucht zelfs leiden tot een droge keel en hoofdpijn bij het opstaan. Daarnaast kan droge lucht door verwarming ervoor zorgen dat stofdeeltjes zich makkelijker verspreiden. Mensen met longklachten ervaren vaak meer hoestklachten door droge lucht, vooral in een droge slaapkamer. Een lagere luchtvochtigheid kan daarnaast invloed hebben op je huis: houten vloeren kunnen door uitdroging barsten vertonen.
Zie ook: brandende ogen
Droge lucht in huis meten en verbeteren
Een hygrometer kan helpen om te bepalen of er sprake is van een droog huis en is een kleine investering die direct inzicht biedt in de luchtvochtigheid. Om nauwkeurige waarden te krijgen, kun je de hygrometer het beste niet in de buurt van ramen of een buitenmuur plaatsen. Zo kun je snel beoordelen of maatregelen nodig zijn om de luchtvochtigheid in huis te verbeteren en klachten door droge lucht in de slaapkamer, zoals keelpijn en droge lucht hoesten, te verminderen.
Zes tips voor een betere luchtvochtigheid
Deze tips helpen je om de luchtvochtigheid in huis op peil te houden en klachten door droge lucht in huis op te lossen:
- Waterbakjes aan de verwarming: plaats waterbakjes op de radiator of naast de houtkachel om de luchtvochtigheid in huis te verhogen. Ze zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar, passend bij elk interieur.
- Houd de verwarming lager dan 21 graden: dit voorkomt hoofdpijn door de verwarming en zorgt voor een betere luchtvochtigheid. Een lagere temperatuur helpt om een comfortabel binnenklimaat te behouden.
- Luchtzuiverende planten: planten zoals de goudpalm, bamboepalm, en bananenplant kunnen de luchtvochtigheid verbeteren en helpen bij klachten door droge lucht.
- Investeer in een luchtbevochtiger: deze apparaten kunnen worden ingesteld op de gewenste luchtvochtigheid en werken de hele dag om een stabiel binnenklimaat te behouden, ideaal voor droge slaapkamers in de winter.
- Ventileer goed na het douchen of baden: laat de ruimte minimaal een half uur luchten om de luchtvochtigheid in de winter op peil te houden.
- Zorg voor dagelijkse ventilatie: frisse lucht door het hele huis helpt om te droge lucht te voorkomen en kan klachten zoals een droge keel in de slaapkamer verminderen.
Ondersteuning bij te droge lucht in huis
Als de luchtvochtigheid in huis ondanks deze maatregelen te laag blijft en klachten zoals hoesten door droge lucht of hoofdpijn door de verwarming aanhouden, kunnen wij een onderzoek naar het binnenmilieu uitvoeren. Op basis hiervan adviseren wij welke maatregelen je kunt nemen om het binnenmilieu te verbeteren.
Hulp nodig?
Druk op de button die voor u van toepassing is.
Strooming: Binnengewoon goed!
Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.