Fijnstof in huis door pelletkachel

Pelletkachels zijn een stuk zuiniger dan openhaarden en gewone houtkachels en stoten minder fijnstof uit. Hout als brandstof kan leiden tot minder broeikasgassen dan een hr-ketel op gas. Toch zijn er ook kanttekeningen bij een pelletkachel als duurzame verwarming. Het zijn de schoonste kachels op hout, maar stoten meer fijnstof uit dan verwarming op gas of stroom. Lees in ons blog alles over fijnstof in huis door uw pelletkachel.

 

Fijnstof door pelletkachel

Als je hem af en toe gebruikt, zorgt een pelletkachel niet voor veel luchtverontreiniging in huis. In ieder geval een stuk minder dan gewone houtkachels. Een pelletkachel als dagelijkse hoofdverwarming gebruiken, leidt helaas wel tot een behoorlijke hoeveelheid fijnstof in huis. Uitzondering: als de pelletkachel een gewone houtkachel, allesbrander op openhaard vervangt, daalt de hoeveelheid fijnstof juist behoorlijk. Tenzij er met de pelletkachel veel vaker gestookt wordt dan eerder met de houtkachel of openhaard.

 

Fijnstof schadelijk voor de gezondheid?

Fijnstof is een verzamelnaam voor allerlei deeltjes in de lucht die zo klein zijn dat ze ingeademd kunnen worden. Het inademen van deze fijnstof is schadelijk voor de gezondheid, ook in hele kleine concentraties. Fijnstof in de lucht kan leiden tot problemen als stoflongen, ademhalingsproblemen, hoesten, benauwdheid en verergering van astma en COPD. Stoflongen kunnen zelfs de kans op longkanker vergroten. Het is dus van belang om overlast door een houtkachel in uw omgeving aan te pakken.

 

Tips voor pelletkachels

Hier wat tips voor een verminderde fijnstof uitstoot door een pelletkachel:

 

  • Laat een pelletkachel door een professional installeren en let erop dat het rookkanaal voorbij de nok van het dak komt. Doorvoer door de gevel is een afrader.
  • Koop een pelletkachel met een zo laag mogelijk ‘minimaal vermogen’. Hiermee kan de kachel op lage stand blijven branden en wordt voorkomen dat de kachel onnodig uit- en aanslaat. Dit uit- en aanslaan zorgt voor veel fijnstof.
  • Laat de pelletkachel regelmatig goed schoonmaken en afstellen. Op die manier blijft de kachel het beste werken.
  • Koop altijd houtpellets die de volgende twee keurmerken hebben:
    • Better Biomasslabel voor duurzame pellets (beter milieu)
    • EN plus A1-keurmerk voor kwaliteit (beter voor de pelletkachel)

 

Fijnstof meten, hoe werkt dat?

Het meten van fijnstof kan op verschillende manieren. Er moeten goede plekken worden uitgekozen om de meting uit te voeren, omdat de aanwezigheid van fijnstof in de ene ruimte, niets zelf over de hoeveelheid fijnstof in de andere ruimte. De hele woning moet onderzocht worden, dus metingen worden op meerdere plekken uitgevoerd. Het meten van fijnstof wordt gedaan met een datalogger die met een laser de fijnstofdeeltjes in de lucht telt. Met de computer wordt vervolgens de date uitgelezen en kan worden bepaalt of grenswaarden van fijnstof worden overschreden.

 

Fijnstofmeting door Strooming

Twijfelt u of uw pelletkachel teveel fijnstof in uw woning produceert? Of ervaart u gezondheidsklachten? Schakel dan Strooming in voor het uitvoeren van een fijnstofmeting. Dit geeft inzicht in de luchtkwaliteit in uw woning. Ook krijgt u advies over hoe u de kwaliteit eventueel kunt verbeteren. Wilt u meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Ik ben particulier

 

Klik hier

Ik ben zakelijk

 

Vraag een offerte aan