Hoge luchtvochtigheid & uw gezondheid

Luchtvochtigheid is als het weer zelf. Het is zelden goed. Gelukkig kunt u zelf veel doen aan een te hoog vochtgehalte in uw huis. Belangrijk om te doen, een hoge luchtvochtigheid brengt risico’s met zich mee voor uw gezondheid. Wat u kunt veranderen en waarom een gebalanceerde luchtvochtigheidsgraad in huis van belang is, leest u in dit blog van Strooming.

Wat is luchtvochtigheid?

Lucht is overal om ons heen. U ademt lucht constant in en uit. Lucht kan teveel of juist te weinig vocht bevatten. Het is de luchtvochtigheidsgraad die aangeeft, hoeveel vocht in de lucht zit. Zowel hoge als lage luchtvochtigheid kan slecht zijn voor uw gezondheid.  Maar hoe meet u luchtvochtigheid in uw huis? Met 2 graadmeters, die luchtvochtigheid ieder op hun eigen manier meten:

 

  • Absolute luchtvochtigheid

 

Dit is de totale hoeveelheid vocht, die in een bepaalde hoeveelheid lucht zit, uitgedrukt in g/m3 (aantal gram water per kubieke meter lucht).  De hoeveelheid vocht wordt bepaalt door bijvoorbeeld het aantal mensen in een ruimte of de grootte van uw huiskamer.

 

  • Relatieve luchtvochtigheid

 

Geeft de verhouding weer tussen de aanwezige hoeveelheid vocht en de maximale hoeveelheid vocht, die in de lucht kan zitten. Hier is het de temperatuur die de luchtvochtigheid bepaalt. Hoe hoger de temperatuur, hoe hoger de luchtvochtigheidsgraad.

Ideale luchtvochtigheid

Als we het over luchtvochtigheid in huis hebben, bedoelen we de relatieve luchtvochtigheid, uitgedrukt in procenten. In een ideale situatie bedraagt de relatieve luchtvochtigheid in een woning 40-60%. Dit percentage kunt u zelf makkelijk meten met een hygrometer. Zoals met de termostaat de temperatuur in huis kan worden geregeld, geeft de hygrometer de luchtvochtigheid in procenten aan. Dit meetapparaatje is een nuttig instrument om uw gezondheid te beschermen tegen hoge luchtvochtigheid.

 

Oorzaken van een hoge luchtvochtigheid

Vocht, vocht en nog eens vocht. Een hoge luchtvochtigheid heeft maar een oorzaak. Vocht in huis, tropisch weer met hoge temperaturen en veel vocht in de lucht, u moet er maar mee zien om te gaan. Vocht in uw woning kan komen door optrekkend vocht (grondwater of vochtige kruipruimte), doorslaand vocht (vocht door buitenkou), condensvocht of lekkagevocht. Bij vochtproblemen in huis is het ontzettend belangrijk goed te ventileren. Ventilatie gaat hoge luchtvochtigheid tegen en is goed voor uw gezondheid. In nieuwbouwwoningen is vaak nog bouwvocht, door water dat gebruikt is in het cement. Speciale bouwdroger kunnen de luchtvochtigheid omlaag brengen.

 

Gezondheidsklachten

Teveel vocht in de lucht kan u directe en indirecte gezondheidsklachten geven. Zo kunt u door het inademen van vochtige lucht ademhalingsproblemen krijgen, verergering van reuma, allergische reacties, hoofdpijn, infecties, huidirritaties of een chronische neusverkoudheid.

Een hoge luchtvochtigheid kan andere vervuilers laten groeien, die weer slecht zijn voor uw gezondheid:

 

  • Bacteriën
  • Schimmels
  • Virussen
  • Huisstofmijt

 

Minder vocht in huis

De oplossing is simpel. Minder vocht in huis. Tips wat u zelf kunt doen:

 

  • Ventileer uw huis iedere dag door ramen en deuren te openen. Een paar keer kort is beter dan een keer lang.
  • Zet de afzuigkap aan bij het koken en doe deksels op de pannen.
  • Plaatst ventilatieroosters in uw woning of een mechanische ventilatie. Zet deze nooit uit.
  • Droog de was buiten als het weer het toelaat.
  • Droog de vloeren na het dweilen.
  • Douche altijd met een raam open.
  • Gooi natte handdoeken of kleding nooit in een hoekje, maar hang ze uit (liefst buiten)
  • Gebruik airco’s of luchtontvochtigers

 

Strooming tegen hoge luchtvochtigheid

Heeft u last van een hoge luchtvochtigheid in huis? Heeft uw gezondheid last van teveel vocht in huis? Strooming adviseert hoe om te gaan met luchtvochtigheid. Een hoge luchtvochtigheid kan schadelijk zijn voor uw gezondheid. Vraag daarom een luchtvochtigheidsmeting aan. Het kan ook zijn dat in huis een meer allesomvattend binnenmilieu-onderzoek nodig is. Vraag een vrijblijvende offerte aan en vermeld daarin duidelijk de klachten in uw woning. Dan kunnen wij goed inschatten hoe we de problemen in uw woning zo snel en voordelig mogelijk verhelpen.

Ik ben particulier

 

Klik hier

Ik ben zakelijk

 

Vraag een offerte aan