Tips bij een vieze geur in de badkamer

Heeft u last van een vieze geur in de badkamer? Vervelend! In deze blog van Strooming hebben we een aantal goede tips op een rij gezet om de bron van de stankoverlast te achterhalen.

8 oorzaken

Er zijn allerlei oorzaken voor een vieze geur in de badkamer. De adviseurs van Strooming worden regelmatig ingeschakeld voor dit probleem. De meest voorkomende praktijkervaringen hebben wij hieronder weergegeven:

1: Verstopt doucheputje/afvoer

De meest voorkomende oorzaak van stank in de badkamer is een verstopt doucheputje of een verstopte afvoer. Zeepresten, haren, stof: alles verzamelt zich bij een verstopping en kan enorm gaan rotten en stinken. Zorg daarom voor:

 

  • Regelmatige schoonmaak van het douchputje
  • Af en toe doorspoelen met extra heet water
  • Reinigen met wat sodawater om een verstopping te verhelpen
  • Ontstoppingsmiddel bij een hardnekkige verstopping

 

2: Vochtproblemen

Vochtproblemen in huis zijn nooit goed. Muren worden aangetast, behang bladdert af en stoffen materialen worden bedompt. In vochtige ruimtes zoals de badkamer is de kans op problemen het grootst, dus zorg voor goede (mechanische) ventilatie en extra doorluchten na het douchten of badderen.

 

3: Schimmel

Een extra gevolg van vochtproblemen in huis is schimmel. Zeker in de badkamer komt dit veel voor. Vaak begint deze schimmel als een klein zwart puntje op het plafond of op de muren, maar groeit al snel uit naar groter en meer. Schimmel zorgt voor een vieze, muffe geur in de badkamer. Reinigen dus!

 

4: Schoonmaakmiddelen

Hoe goedbedoeld ook… sommige schoonmaakmiddelen zorgen voor meer stankoverlast dan het probleem zelf. Bijvoorbeeld anti-kalkmiddelen, schimmel verwijderaars of ontstoppers kunnen vies ruiken. Kies dus waar mogelijk eerst voor aanpak met een natuurlijk middel zoals azijn, soda of groene zeep.

 

5: Problemen met de mechanische ventilatie

De meeste badkamers zijn voorzien van mechanische afzuiging/ventilatie om overtollig vocht te voorkomen. Als de filters en kanalen verstopt zijn, kan dit zorgen voor een vieze geur in de badkamer. Regelmatige schoonmaak is dus een aanrader.

 

6: Droogstaand sifon

Komt de geur bij uw wasbak vandaan? Dan kan het ook zijn dat het sifon droogstaat. De zwanenhals moet altijd een laagje water hebben om als stankafsluiter te werken. Is die defect? Dan kan er een rioollucht in uw badkamer ontsnappen.

 

7: Rioleringsproblemen toilet

Als in de badkamer ook een toilet aanwezig is, bestaat natuurlijk ook de mogelijkheid dat er iets aan de hand is met de riolering. Misschien een verstopping of een lekkage. Of een probleem met de ontluchting.

 

8: Nat wasgoed

Kent u de stank van wasgoed dat te lang (nat) in de wasmachine heeft gezeten? Ontzettend vies. Let daarom goed op dat u natte handdoeken en washandjes niet bij elkaar in een luchtdichte wasmand stopt. Hierdoor kan een erg vieze geur in uw badkamer ontstaan. Een designradiator om handdoeken na gebruik op te hangen, kan uitkomst bieden.

 

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan