Op de tocht zitten: geen onschuldig ongemak

In het Limburgs klinkt het best gezellig. “Ik zit op de trek”, zeggen ze daar als ze in de tocht zitten. Toch is tocht allesbehalve gezellig en kan het zorgen voor heel veel lichamelijke ongemakken. Bekende gevolgen van langdurig op de tocht zitten, zijn stijve schouders of een stijve nek. Soms wordt dit toegeschreven aan een muisarm en komen mensen er later pas achter dat de werkelijke oorzaak de tochtstroom op kantoor is. De nek-en schouderspieren hebben dan flink hun best gedaan om warm te blijven en raken overbelast. Met een beetje pech zorgen die verkrampte spieren weer voor andere klachten: hoofdpijn bijvoorbeeld. Strooming helpt u graag van uw tochtproblemen af.

Is tocht gevaarlijk? De lichamelijke gevolgen van tocht

Tocht kan leiden tot koude handen, wat onprettig is bij werk achter een toetsenbord. Ook nemen mensen vaak een onnatuurlijke houding aan om zich warm te houden, wat kan resulteren in stijfheid, rugpijn, of zelfs een stijve nek. Tijdelijke oplossingen zoals een sjaal helpen soms, maar ze pakken de kern van het probleem niet aan. Een werkruimte met een thermostaat die 21 graden aangeeft, zou comfortabel moeten zijn zonder dat medewerkers zich in dikke truien en sjaals hoeven te hullen.

Thuis kiezen mensen vaak voor dekentjes om het comfortabel te houden, zonder dat de tocht zelf wordt aangepakt. Het knusse beeld van op de tocht zitten met een dekentje en een warme drank is aantrekkelijk, maar vaak een tijdelijke oplossing.

 

Kun je ziek worden van tocht? Bestrijd tocht, maar behoud ventilatie

Veel mensen proberen tocht te bestrijden met tochtstrippen en afdichtingen, maar overmatige afdichting kan leiden tot slechte ventilatie. Een gebrek aan ventilatie kan weer andere ongemakken veroorzaken. Daarom is een gebalanceerde aanpak waarin tocht en ventilatie worden overwogen belangrijk.

Vaak is de oorzaak van tocht geen kozijn, maar een verkeerd afgesteld ventilatierooster of een ontbrekende windklep bij mechanische ventilatie. Dit vereist een andere aanpak dan enkel afdichtingsstrips.

 

Zie ook: tocht in huis

 

Op de tocht staan: hoe breng je tochtstromen in kaart?

Zonder goed inzicht in de tochtstromen blijft het moeilijk om het probleem volledig te begrijpen. Ook met de verwarming aan voelt de ruimte vaak nog steeds kil. Gelukkig zijn er methoden om tochtbronnen zelf op te sporen.

 

Vier tips om ongewenste luchtstromen te detecteren:

  1. Loop met een brandende kaars door de ruimte en kijk welke kant de vlam op gaat om tochtstromen te ontdekken.
  2. Plak memoblaadjes op muren, plafonds, of vloeren waar u een lek vermoedt. Als ze bewegen, hebt u een mogelijke tochtbron gevonden.
  3. Maak uw vinger nat en houd deze in de lucht om subtiele luchtstromen te voelen.
  4. Hang een dun draadje aan het plafond en kijk of het beweegt. Zo ja, dan is er mogelijk sprake van een tochtprobleem.

 

Strooming bij tochtproblemen: effectief tochtonderzoek en advies

Lukt het niet om tochtproblemen zelf op te lossen? De adviseurs van Strooming voeren een tochtonderzoek uit met geavanceerde apparatuur om tochtbronnen, luchtstromen en temperatuurverschillen in kaart te brengen. Na de analyse ontvangt u gericht advies over praktische oplossingen voor uw tochtprobleem.

 

Hulp nodig?

Klik op de button die voor u van toepassing is.

Ik ben particulier

Klik hier

Ik ben zakelijk

Klik hier