Geluidsoverlast onderburen

Geluidsoverlast is een groeiend fenomeen binnen Nederland omdat we steeds dichter op elkaar gaan wonen. Zo kunnen installaties, afvoerleidingen, wasmachines, slaan van deuren, loopgeluiden en muziek geluidsbronnen zijn die als overlast worden ervaren. Geluidsoverlast kan negatieve gevolgen voor het woongenot en zelfs de gezondheid hebben. Strooming vertelt u in dit blog meer over geluidsoverlast van uw onderburen en wat u er tegen kunt doen.

Oorzaak geluidsoverlast onderburen

Bij geluidsoverlast door de onderburen kan sprake zijn van verschillende soorten geluid:

 

  • luchtgeluid: klanken die ontstaan door een bron die voor de overlast zorgt, zoals gesprekken, televisie en apparaten.
  • Contactgeluid: geluiden die komen door het in beweging brengen van de constructie in een gebouw, zoals bijvoorbeeld de vloer door erop te lopen, het sluiten van deuren of resonerende apparaten.
  • Flankerend geluid: geluiden die ontstaan tussen ruimtes. Wanneer bijvoorbeeld een vloer teveel in beweging komt, dan brengt de vloer ook de wanden in beweging. De wanden stralen dan ook geluid af.

Praten, muziek, lopen

Overlast van luchtgeluid, afkomstig van de onderburen, komt voor het grootste deel door de directe scheiding met de onderburen, de vloer. Dit komt bij zowel betonnen als houten verdiepingsvloeren in oudere woningen en nieuwbouw voor. Contactgeluid van de onderburen komt vooral via wanden bij u terecht. Bij normaal burengedrag is overlast door uw onderburen te verwachten. Praten en muziek kunnen hoorbaar zijn evenals luid praten. Ook loopgeluiden kunnen goed hoorbaar zijn. Zwevende dekvloeren kunnen ook overlast geven door een bonkend geluid.

 

Negatieve effecten geluidsoverlast

De ene persoon heeft meer last van burengeluid dan de ander. Geluidsoverlast door uw onderburen kan negatieve gevolgen hebben voor het woongenot, maar ook de gezondheid. Het kan bijvoorbeeld leiden tot:

 

  • Stress
  • Hoofdpijn en migraine
  • Vermoeidheid
  • Slapeloosheid
  • Concentratieverlies

 

Een serieus probleem, dat soms lastig te bestrijden is.

 

Geluid opsporen

Geluidsoverlast tussen buren treedt meestal op wanneer er plotseling iets verandert in de situatie. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de onderburen een nieuwe vloer hebben gekregen of er nieuwe bewoners zijn ingetrokken. Is er echt sprake van geluidsoverlast, doordat bijvoorbeeld de vloer van uw onderburen niet aan de gestelde normen voldoet? Probeer samen met de onderburen op zoek te gaan naar de oorzaak van het geluid. Praktische, geluidsisolerende maatregelen zijn vaak al voldoende om de geluidsoverlast te verminderen. Werkt dit niet? Dan kan een geluidsmeting eventueel conclusies trekken en zicht bieden op een oplossing.

 

Geluidsmeting door Strooming

Ervaart u geluidsoverlast door uw onderburen? En wilt u de oorzaak van dit probleem opsporen en aanpakken? Strooming kan voor u een geluidsmeting uitvoeren als het zelf niet lukt om de overlast te verhelpen. De meting achterhaalt waar het probleem zit en hoe u dit oplost. Neem vooral contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan