Onverklaarbare geluiden

Veel mensen krijgen vroeg of laat te maken met hinderlijke, onverklaarbare geluiden in huis, soms wel 24 uur per dag. Als u niet precies weet waar een storend geluid vandaan komt, kan dit erg vervelend zijn en een negatieve invloed hebben op uw gezondheid en woongenot. Dubbel frustrerend is het als u de enige bent die de geluiden waarneemt. Strooming geeft u met dit blog tips over hoe u kunt omgaan met een onverklaarbare geluiden in huis en wat u hier tegen kunt doen.  

 

 

Oorzaken van onverklaarbare geluiden in huis

Een vorm van geluidsoverlast die vaak nog erg wordt onderschat, is laagfrequent geluid. Bij geluidsgolven lager dan 100 hertz is sprake van een laaffrequent geluid. Veel van deze geluiden worden niet gehoord, omdat de normale dagelijks geluiden om ons heen duidelijker aanwezig zijn. Toch hebben we steeds meer apparaten en installaties die bronnen van onverklaarbare geluiden in huis kunnen zijn. Enkele voorbeelden zijn de televisie, koelkast of wasmachine. Ook kan het gaan om installaties zoals afzuiging of de cv-ketel.

 

Ziek door geluid

Een onverklaarbaar ongewenst geluid in huis – en dat 24 uur per dag – kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid. Het kan bijvoorbeeld leiden tot:

 

 • Stress
 • Hoofdpijn en migraine
 • Vermoeidheid
 • Slapeloosheid
 • Concentratieverlies

 

Een serieus probleem, dat soms lastig te bestrijden is. Zeker als het niet duidelijk is waar het geluid vandaan komt.

 

Geluid opsporen

De term ‘onverklaarbare geluiden in huis’ zegt het eigenlijk al: de bron is vaak lastig op te sporen. Maar om tot goede oplossingen te komen moet, moet het probleem wel bij diezelfde bron worden aangepakt. Maar omdat de oorzaken van geluidsoverlast heel divers zijn, is er niet één duidelijke oplossing voor het probleem.

 

Tien veel voorkomende boosdoeners

 1. Adapters
 2. Cv-ketels
 3. (Oude) bedrading
 4. Witgoed
 5. Afzuiging
 6. Trillingen
 7. Televisie
 8. Stekkerdozen
 9. Gas- en waterleidingen
 10. Radiatoren

 

En nu?

Probeer op zoek te gaan naar de veroorzaker van het geluid. Doe dit eventueel met behulp van anderen die het geluid ook kunnen horen (dit verschilt van persoon tot persoon). In welke ruimte is het geluid het sterkst? Bij een apparaat? Achter de muren of onder de vloer?
Als u een plek kunt aanwijzen zijn praktische, geluidsisolerende maatregelen vaak al voldoende om de geluidsoverlast te verminderen. Isoleer ze goed. Werkt dit niet? Dan kan een geluidsmeting eventueel conclusies trekken en zicht bieden op een oplossing. Tot die tijd: oordopjes om goed te slapen en het produceren van een ander geluid om de hinder door onverklaarbare geluiden tegen te gaan. Bijvoorbeeld achtergrondmuziek van de radio.

 

Geluidsmeting door Strooming

Heeft u overlast door een onverklaarbaar geluid in huis? En wilt u de oorzaak van dit probleem opsporen en aanpakken? Strooming kan voor u een geluidsmeting uitvoeren als het zelf niet lukt om de overlast te verhelpen. De meting achterhaalt waar het probleem zit en hoe u dit oplost. Neem vooral contact met ons op via de groene button voor een vrijblijvend advies.