Verwarming aan, luchtvochtigheid omlaag

Hoe hoog staat uw verwarming in de winter? Bent u het type voor 18 graden en een extra trui of is 21 graden voor u het absolute minimum? Een goede binnentemperatuur is erg persoonlijk. Er worden dan ook heel wat stille oorlogen in huis uitgevochten over de ideale temperatuur. Graadje erbij voor de een, terwijl de ander in het voorbijgaan de thermostaat juist wat lager draait. In eerste instantie zorgt verwarming voor een behaaglijk gevoel. Maar wat veel mensen niet weten is dat door het opschroeven van de temperatuur ook klachten kunnen ontstaan. Flink stoken komt de luchtvochtigheid in een huis niet ten goede. En wie weleens lang in een vliegtuig heeft gezeten, weet hoe het voelt in een ruimte waar de luchtbehandeling te wensen over laat. Strooming geeft met dit blog graag wat advies over goede luchtvochtigheid.

Klachten door droge lucht

De ideale luchtvochtigheid in een huis is 50 a 60%. In de zomer is dit voor de meeste mensen prima haalbaar maar in der winter kan de luchtvochtigheid in huis dalen tot wel 30%. Dragers van contactlenzen merken vaak als eerste dat er iets niet in orde is: droge ogen zijn een van de symptomen van te droge lucht. Ook het kriebelhoestje dat vaak wordt weggewuifd als winterverkoudheid kan een symptoom zijn, net als gebarsten en droge lippen en hoofdpijn die maar niet weg wil gaan. En lijkt het ineens heel stoffig in huis? Dat klopt: door de droge lucht verplaatsen stofdeeltjes zich veel makkelijker. Vooral mensen met longklachten zullen meer hoesten in een droge omgeving in de winter.
Ook voor uw huis zelf is droge lucht niet bevorderlijk. Hout kan gaan barsten door aanhoudende droogte en houten vloeren blijven minder lang mooi.

Meten en aanpassen van een droog luchtklimaat

Wie zeker wil weten dat er sprake is van een te droog klimaat in huis doet er goed aan om een hygrometer aan te schaffen. Deze kleine investering maakt het mogelijk in één oogopslag te beoordelen of er maatregelen moeten worden genomen om de luchtvochtigheid te verbeteren. Met wat simpele aanpassingen in huis kunnen er al aanzienlijke verbeteringen worden bereikt. Let er wel op dat de hygrometer niet op de wand van een buitenmuur of in de buurt van een raam wordt gemonteerd. Dit zorgt voor een vertekend beeld van de waarden.

 

Zes tips voor een betere luchtvochtigheid

Zes simpele tips om de luchtvochtigheid in huis weer op orde te brengen:

 

  1. Hang waterbakjes aan de verwarming. Ze zijn er in allerlei soorten en maten en er is altijd wel een exemplaar dat bij jouw interieur past.
  2. Zet de verwarming niet hoger dan 21 graden, liefst nog wat lager. Beter met 19 graden in een warme trui op de bank dan in een T-shirt en met hoofdpijn.
  3. Koop planten die een positieve bijdrage leveren aan de luchtvochtigheid. Kies bijvoorbeeld voor een goudpalm, een bamboepalm of een ficus. En kunt u niet wachten tot de temperaturen ook buiten tropisch worden? Haal dan de tropen in huis met een bananenplant.
  4. Koop een luchtbevochtiger: dit apparaat kunt u instellen op de ideale luchtvochtigheid. Gedurende de dag gaat de bevochtiger aan de slag om het meest ideale klimaat te bereiken. Er zijn drie soorten manieren om te luchtkwaliteit weer op orde te krijgen: met stoom, ultrasone nevelverspreiding en verdamping. Bovendien hebben veel luchtbevochtigers de optie om de lucht meteen te zuiveren.
  5. Heeft u een douche of bad genomen? Zorg ervoor dat u daarna minstens een half uur goed ventileert.

 

Strooming bij droge lucht in huis

Lukt het u niet de luchtvochtigheid in huis op orde te krijgen? Dan is het tijd dit probleem aan te pakken. De experts van Strooming meten de luchtvochtigheid als de beste. Met geavanceerde apparatuur bieden we een vakkundige conclusie en geven we advies om de luchtvochtigheid te verbeteren. Neem vooral contact op voor meer informatie.

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.