Glaswol ingeademd

In Nederland is vrijwel geen woning meer te vinden die niet ergens is voorzien van glaswol. Het materiaal heeft een hoog isolerende werking en isolatie wordt vanuit het kabinet flink gestimuleerd om energie te besparen. De populariteit van glaswol neemt daardoor toe, terwijl de risico’s van het werken met glaswol enorm onderschat worden. Glaswol ingeademd? Lees over de gezondheidsrisico’s en hoe u die kunt voorkomen.

 

Wat is glaswol?

Glaswol is een van de meest gebruikte isolatiematerialen in Nederland. Het wordt gemaakt van zand en gerecycled glas. Het heeft een zeer open structuur, waardoor lucht wordt ingesloten tussen de vezels en dus niet kan circuleren en warmte afvoeren. Hierdoor ontstaat een isolerende luchtlaag. Glaswol heeft veel voordelen, maar ook een nare eigenschap: bij het werken met glaswol komen vezels vrij. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het op maat knippen, snijden of zagen van het materiaal. De vezels die vrijkomen kunnen op de huid of in de ogen komen, maar ook worden ingeademd.

 

Schadelijke gevolgen

De stoffen die vrijkomen bij het werken met glaswol kunnen ingeademd worden en daarmee in de longen terechtkomen. In de longen zorgt dit uiteindelijk voor littekenweefsel (fibrose) die de ruimte van de lucht in de longen inneem en mensen steeds minder goed kunnen ademen. Fibrose hersteld niet. Ook kan glaswol op de huid of in de ogen terechtkomen. Dit kan leiden tot huidaandoeningen en irritatie aan de ogen. Hoewel de risico’s over het werken met glaswol aangetoond zijn, wordt er nog steeds onvoldoende rekening mee gehouden.

 

Veiligheidsmaatregelen

In de eerste plaats zouden werkgevers hun werknemers moeten informeren over de gezondheidsrisico’s die zij lopen. Werknemers hebben vaak geen idee van de risico’s die zij lopen omdat de voorlichting volstrekt ontoereikend is.

Als u werkt met glaswol, is het belangrijk om de kans op het vrijkomen van vezels zoveel mogelijk te beperken. Zo doet u dat:

 

  • Zorg voor een goede ventilatie op de werkplek.
  • Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen zoals: leren handschoenen, een masker, een veiligheidsbril en een gladde overall zonder zakken of stiksels waar stof in kan blijven zitten.
  • Snijd het glaswol met een scherp mes op een vaste ondergrond.
  • Voor het werken boven het hoofd is het beter om tweezijdig ingepakte dekens te gebruiken.
  • Veeg restproducten niet op, dit zorgt voor verspreiding in de lucht. Gebruik een stofzuiger met een HEPA filter (High Efficiency Particulate Filter) om de restproducten op te ruimen. Vervang dit filter regelmatig.
  • Bewaar voorraden in gesloten verpakking en laat indien mogelijk het materiaal zoveel mogelijk op maat aanleveren.
  • Voer het afval af in gesloten plastic zakken.
  • Niet eten, drinken of roken tijdens het werken met glaswol.
  • Was jezelf na het werken met glaswol eerst met koud water en daarna met warm water en zeep. Direct wassen met zeep zorgt ervoor dat vezels sneller in de huid dringen.

 

Grenswaarden

Voor blootstelling aan glaswol geldt een maximaal aanvaardbare concentratie van 2 vezels/cm3  (gemeten over een 8-urige werkdag). Werkzaamheden waarbij de grenswaarden vaak worden overschreden, zijn bijvoorbeeld versnijden of weghalen van glaswol dat erg oud is of stevig vast zit. Hierbij kunnen hogere concentraties vezels ontstaan.

 

Strooming bij werken met glaswol

Wilt u weten of uw werknemers veilig en gezond werken met glaswol? Of uzelf? Schakel dat Strooming in. Wij geven advies over het juist gebruik van glaswol en onderzoeken hoe veilig de werkomgeving is met een luchtonderzoek. Onze experts hebben jarenlange ervaring en helpen u graag. Neem vooral vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.