Het wordt weer kouder: de geur overlast van pelletkachels neemt ook toe

Het lijkt zo’n slim alternatief voor de houtkachel. Pelletkachels leveren meer warmte en branden op afvalhout. De kachels worden vaak gepresenteerd als het milieu vriendelijkste alternatief. Pelletkachels zijn zuiniger en schoner dan stoken via de open haard of via een houtkachel. Maar de geur overlast die van een palletkachel afkomt is doorgaans niet minder. Dat betekent dat u behoorlijk veel last kunt hebben van buren met een pelletkachel. Niet alleen de geur kan uw woongenot flink aantasten, ook de concentraties fijnstof die vrijkomen zijn van invloed. Fijnstof is namelijk niet goed voor uw gezondheid. Het kan zorgen voor serieuze gezondheidsklachten.

Test Duitse Consumentenbond van pelletkachels

De palletkachel is onlangs uitgebreid door de Duitse consumentenbond. Deze vorm van verwarming is in ons buurland veelgebruikt. In Nederland is de pelletkachel ook aan een opmars bezig. De resultaten van de Duitse Consumentenbond waren redelijk verontrustend. De Duitsers testten 19 modellen en maar 6 modellen werden met goed beoordeeld.  De overige kachels bleken teveel stank en fijnstof te verspreiden en sommige modellen waren zelfs ronduit brandgevaarlijk. Alleen de allerduurste pelletkachels scoorden goed. Overweegt u om een pelletkachel aan te schaffen dan is het dus goed om u uitgebreid te oriënteren. Sowieso is het goed om eerst met uw buren te overleggen voordat u een pelletkachel of houtkachel koopt. Een aanschaf van zo’n soort kachel zorgt namelijk altijd voor enige vorm van overlast. Door rekening te houden met de windrichting kan een deel van die overlast worden voorkomen. Ook stoken als het mistig is zorgt voor geuroverlast.

Burenoverlast door de geur van pelletkachels

Woont u naast iemand die een pelletkachel heeft? Dan kan het zijn dat u last heeft van de geur van een pelletkachel. De geur is gelijk aan die van een houtkachel. De uitstoot van een kachel kan u letterlijk de adem benemen. Met ongunstige weersomstandigheden kan uw huis flink naar pelletkachel ruiken. Deze geur is zeer doordringend en hardnekkig. Uw meubels, wasgoed en beddengoed zullen deze geur aannemen. Als u gezondheidsklachten heeft, bijvoorbeeld astma, kunnen de roetdeeltjes die vrijkomen bij verbranding zorgen voor verergering van de symptomen. Het is dus belangrijk om snel te handelen als er sprake is van overlast. We adviseren de volgende stappen:

 

  • Ga in overleg met de buren over de overlast. Nodig ze uit om langs te komen zodat ze zelf kunnen ervaren welke overlast ze veroorzaken
  • Bent u eruit gekomen met de buren? Laat de geur dan verwijderen uit uw huis door Strooming. Met een ozonbehandeling kunnen we de geur verwijderen uit uw huis. Wilt u zeker weten dat de schadelijke stoffen ook verdwenen zijn? Laat ons dan uw binnenklimaat analyseren met een lichtmeting.

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.