‘Ik ruik gas in de meterkast’. Het is een opmerking die Strooming regelmatig hoort van mensen die ‘iets’ ruiken in deze ruimte. Als u vermoedt dat dit aardgas is, zet dan direct ramen en deuren open, verlaat het huis en bel 112. Vraag naar de brandweer en ga niet terug naar binnen voordat de brandweer de gaslucht heeft onderzocht. Hoe ontstaat een gaslucht in de meterkast? En om welke geur kan het gaan als er geen gas wordt gemeten? Vaak blijft dit voor mensen een raadsel, terwijl ze wel degelijk een sterke geur in de gangkast hebben geroken. Lees in deze blog van Strooming alles over gaslucht in de meterkast en wat te doen!
Ik ruik gas in de meterkast, wat te doen?
Aansluitingen in de meterkast
In de meterkast van een woning zijn diverse meters opgesteld en komt de levering binnen van verschillende voorzieningen zoals gas en elektriciteit. Het verschilt per woning hoe dit is ingericht. In oude woningen treffen we vaak nog verschillende meterkasten aan voor de verschillende voorzieningen. Dan zit bijvoorbeeld de gasmeter onder de vloer en de elektriciteitsmeter in de bijkeuken. In sommige gebieden zit de meterkast nog buiten de woning.
Voor nieuwbouwwoningen is dit anders. Daar stelt het bouwbesluit namelijk strenge eisen aan een meterkast zoals de mate van ventilatie, de afmetingen en de mate van vochtwering. In nieuwe gebouwen zit de meterkast daardoor vrijwel altijd in de woning. Vaak in de hal, vlakbij de voordeur.
Voor bestaande en oudere woningen met een meterkast die in het verleden is aangelegd, gelden de richtlijnen die in gebruik waren op het moment dat de woning werd gebouwd. De richtlijnen zijn opgesteld door de gezamenlijke Nederlandse netbeheerders.
Gaslek in de meterkast
Zolang aardgas veilig wordt getransporteerd door leidingen en buizen en vervolgens wordt verbruikt door apparaten in huis zoals geisers, cv-ketels of kachels, bestaat er geen gevaar. Pas bij een lek in één van de aansluitingen of leidingen komt het gas vrij in de woning en stijgt het risico op lichamelijke klachten en een gasexplosie.
Een gaslucht in de meterkast kan onder meer ontstaan door verouderde en poreuze buizen, een defect in het leidingwerk, een onjuiste aansluiting of een kapotte gasmeter. In al die gevallen komt aardgas vrij in de meterkast. Door de sterke geur die aan aardgas wordt toegevoegd is een gaslek snel waarneembaar.
Hoe wordt gas in de meterkast gemeten?
U kunt het gas in de lucht op verschillende manieren laten meten en onderzoeken:
Een adviseur begint met het onderzoeken van de gaslucht in de meterkast met een speciale PID-meter (lees ook meer over luchtonderzoek).
Wordt er gas gedetecteerd, dan kunt u een chemische analyse op gassen laten uitvoeren. Een adviseur van Strooming zuigt een luchtmonster op vol met lucht en dus de gassen. Dit luchtmonster wordt in een laboratorium geanalyseerd.
Tips voor een veilige meterkast
In veel woningen is de meterkast of elektriciteitskast de plek bij uitstek voor het bewaren van paraplu’s, de stofzuiger, tassen en de bezem of veger. Let daarbij wel op het volgende om problemen en gevaarlijke situaties in uw meterkast te voorkomen:
- Zorg ervoor dat (hoofd)kranen en schakelaars eenvoudig toegankelijk zijn zodat u het gas direct kunt afsluiten als dat nodig is.
- Voorkom dat u leidingen of apparatuur beschadigt doordat er te veel zaken in de gangkast worden opgeborgen. De meterkast is geen plek om vol te stouwen, pas vooral op met zware of scherpe voorwerpen.
- Berg geen gevaarlijke (licht ontvlambare) stoffen in uw meterkast op.
Stappenplan gaslucht uit de meterkast
Ruikt u een gaslucht in de meterkast? Wij zetten tot slot nog even het stappenplan voor u op een rij:
- Sluit de hoofdkraan in de meterkast (hoofdkraan van de gasleiding)
- Open ramen en deuren
- Verlaat de woning en zorg dat niemand achterblijft
- Bel 112 als de gasgeur erg sterk is en u niet weet waar die vandaan kwam. De hulpdiensten komen graag een keer te veel dan te weinig, aangezien het ontploffingsgevaar van gas erg groot is.
- Bel het Nationaal Storingsnummer 0800-9009 als u het gas ruikt bij de meterkast, in de hal of het portiek. Het is handig om dit nummer alvast in uw telefoon te zetten. Bel niet met uw mobiel in de buurt van de meterkast als u gas heeft geroken.
- Zet lampen of elektrische apparaten niet aan of uit. Een klein vonkje kan gas al tot ontploffing brengen.
- Bel een erkend installateur als u gas ruikt bij het fornuis, de geiser, cv-ketel of gaskachel.
Strooming helpt met geuronderzoek
Heeft de brandweer geconstateerd dat er geen gaslekkage is, maar u ruikt wel een gasachtige lucht. Dan kan Strooming onderzoek verrichten! Geïnteresseerd? Vraag via de offertebutton de vrijblijvende offerte aan.
Strooming: Binnengewoon goed!
Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.