7 meest voorkomende oorzaken van een muffe geur in huis

Erg vervelend: de voordeur openen en worden overvallen door een muffe geur in huis. Wat is hier de oorzaak van? En hoe kunt u het voorkomen? Hieronder leest u de 7 meest voorkomende oorzaken van een muffe geur in uw woning. En natuurlijk de beste tips om dit probleem te verhelpen. Blijf u desondanks last houden van een muffe lucht in huis? Schakel dan Strooming in voor een geuronderzoek!

Muffe geur in huis: mogelijke oorzaken

Onderstaande oorzaken komen de binnenmilieuadviseurs van Strooming regelmatig tegen in woningen.

 

1.  Vochtproblemen

Vochtproblemen zorgen al snel voor een muffe lucht in huis. Dit wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door optrekkend of doorslaand vocht in de muren, lekkages, een te hoge luchtvochtigheid, condens en weinig of slechte afzuiging van vochtige lucht.

 

2. Schimmel

Als een huis vochtig is, ontstaan er meer problemen. Bijvoorbeeld huiszwammen of schimmel. Schimmels gedijen het best in warme en vochtige ruimtes en scheiden een muffe geur af.

 

3. Putlucht

Een muffe geur in huis kan ook worden veroorzaakt door problemen met het riool. Bijvoorbeeld bij een verstopping of een defect aan de ontluchting. Een putlucht kan ook als muf worden omschreven.

 

4.  Onvoldoende ventilatie

Voldoende ventilatie is in iedere woning belangrijk. Het zorgt er niet alleen voor dat er genoeg verse lucht in de woning zit, maar ook dat stinkende gassen het huis kunnen verlaten. Ook houdt een goed werkende ventilatie de temperatuur en luchtvochtigheid op peil.

 

5.  Veel stof?

Het ene huis heeft er meer last van dan het andere: stof. Dit heeft onder andere te maken met de locatie van de woning en de materialen binnen. Veel stof in huis kan ook zorgen dat het binnenklimaat muf aanvoelt.

 

6.  Houtenvloer of bouwmaterialen

Een houtenvloer, zeker eentje die nat is, scheidt een typische geur af die veel mensen muf vinden. Maar ook andere bouwmaterialen en meubels in huis scheiden gassen uit. Alleen een geuronderzoek kan hierover uitsluitsel geven.

 

7.  Radon & andere gassen?

Radon is een licht radioactief gas dat uit de bodem en bouwmaterialen kan ontsnappen en in kelders, kruipruimtes en elders in een woning terecht kan komen. Het gas zelf is geurloos, maar kan wel zorgen voor een bedompte, “dikke” lucht in huis. Daarnaast zijn er ook andere gassen die een muffe geur in huis kunnen veroorzaken.

 

Strooming onderzoek laten doen

Wilt u ons inschakelen om de oorzaak van de muffe lucht in huis op te sporen? Dan kan Strooming voor u een geuronderzoek uitvoeren. Wij garanderen de vaststelling van het probleem. Zodra we weten waar de onaangename lucht vandaan komt, krijgt u advies hoe het probleem te verhelpen.

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.