Rioollucht in huis verhelpen: oorzaken en oplossingen

Heb je last van een vervelende rioollucht in huis? Deze nare geur kan niet alleen je woongenot verpesten, maar ook schadelijk zijn voor je gezondheid. Rioollucht kan verschillende oorzaken hebben. In dit artikel delen wij onze ervaring met de meest voorkomende oorzaken van rioollucht in huis en geven we praktische tips om de bron van de stank op te sporen. Kom je er niet uit, dan bieden wij onze dienst aan om de oorzaak voor je op te sporen door middel van een geuronderzoek. Wij vertellen de oorzaak en geven advies over wat ermee te doen, maar doen geen herstelwerkzaamheden.

Oorzaken van rioollucht in huis

  • Lekkages: lekkages kunnen zowel waterlekkage als rioolgaslekkage omvatten en zijn een veelvoorkomende oorzaak van rioollucht in huis.
  • Toilet: controleer of er water lekt rondom de voet van het toilet, bij de aansluitingen waar het de muur in gaat, of of er scheuren in de toiletpot zijn. Rioollucht kan ook ontsnappen wanneer het toilet wordt doorgespoeld en er een open verbinding met het riool ontstaat, vooral bij oudere toiletpotten.
  • Vaatwasser en wasmachine: rioollucht bij de wasmachine komt vaak voor en dan ruikt je was er ook naar. Dit gebeurt vaak als de was te lang in de machine blijft liggen. Een afvoer kan ook een terugslag geven van rioollucht als hij droog komt te staan of als de ontluchting niet goed werkt. Inspecteer de slangen en aansluitingen van de waterafvoer. Zit er een rubber tussen dat ervoor zorgt dat er geen open verbinding is met het riool? Zijn ze goed vastgezet? Is er geen waterlekkage?
  • Meterkast: de meterkast is een plek waar afvoerbuizen samenkomen. Omdat het een kleine ruimte is en vaak in verbinding staat met de kruipruimte, kun je hier goed ruiken of er sprake is van rioollucht. Bekijk ook de afvoerbuizen die door de meterkast lopen. Zie je vochtplekken? Zitten de aansluitingen van de buizen goed?
  • Kruipruimte: de kruipruimte is een veelvoorkomende plek waar problemen met rioollucht in huis zich manifesteren. Het is het laagste punt, en rioolgassen zoals H₂S zijn zwaarder dan lucht, dus zakken naar beneden. Daarnaast is het een plek die vaak slecht wordt geventileerd, dus (riool)geuren blijven er hangen. Afvoerbuizen in de kruipruimte kunnen door verzakking van de fundering scheuren en lekkage veroorzaken. Naast gescheurde afvoerbuizen kan er ook sprake zijn van grondwater. Water dat lang stilstaat kan gaan stinken, en als het grondwaterpeil weer laag is, gaat de grond ook stinken. Een ander probleem dat kan voorkomen is een rattenplaag, wat een urine-achtige geur kan geven die je aan rioollucht zou kunnen relateren.
  • CV-ketel: controleer de leidingen rondom de cv-ketel op lekkages en vochtplekken. Onder de cv-ketel zit een afvoer die droog kan komen te staan, wat stank kan veroorzaken.
  • Gebrekkige ontluchting: merk je dat de rioollucht in huis erger wordt na een flinke regenbui? Dit kan wijzen op een probleem met de ontluchting van je riool. Drukverschillen kunnen rioollucht terug je huis in duwen, wat voor een onaangename geur zorgt. Onvoldoende ontluchting kan de druk in het rioolstelsel opbouwen, waardoor rioolgassen via afvoerbuizen die niet goed op elkaar aansluiten of stankafsluiters je woning binnenkomen.
  • Verstopping: verstoppingen zijn een veelvoorkomende oorzaak van rioollucht in huis. Symptomen zijn onder andere een slecht doorspoelend toilet, water dat niet goed wegloopt in de vaatwasser of wasmachine, en borrelende geluiden bij afvoerputjes. Een natuurlijke oplossing voor lichte verstoppingen is het gebruik van soda en heet water. Voor hardnekkigere verstoppingen kun je chemische ontstoppers of een ontstoppingsveer proberen.
  • Rioolvliegjes: heb je naast de stank ook last van rioolvliegjes? Deze kleine, grijze insecten kunnen wijzen op een groter rioolprobleem, zoals verzakking of scheuren in de rioolbuis. Rioolvliegjes kunnen worden bestreden door alle afvoeren goed schoon te maken en enzymatische reinigers te gebruiken om organisch materiaal dat rioolvliegjes aantrekt af te breken.
  • Droge sifons bij warm weer: rioollucht in huis kan ook optreden bij warm weer. Dit kan gebeuren doordat sifons droog komen te staan, waardoor een putlucht of rioollucht ontstaat door een open verbinding met het riool. Rioollucht ontstaat door een rottingsproces in het riool dat voor gasvorming zorgt (vaak een rotte eierenlucht). Rotte eierenlucht is waterstofsulfide (H₂S) en is een gas dat vrijkomt bij het rottingsproces en kan ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Controleer de sifons onder wastafels, douche, bad, de afvoer van de cv-ketel en airco. Zorg dat er altijd water in de sifon staat om te voorkomen dat rioollucht je huis binnenkomt. Vul ze met water om de stank te voorkomen. Om verdamping te vertragen, kun je een klein beetje slaolie in de sifon gieten.
  • Rottingsproces buiten het riool: rioollucht in huis kan ook ontstaan door een rottingsproces buiten het riool. Denk hierbij aan een dood dier dat in ontbinding is. Dit kan eveneens een bron van rioollucht zijn.

 

Andere mogelijke oorzaken

Rioollucht in huis hoeft niet altijd met een probleem in de woning te maken te hebben. Ontluchting in de woning is geschikt voor het afvoerstelsel in de woning te ontluchten, maar het kan niet het rioolstelsel in de straat ontluchten. Het kan dus zomaar een situatie zijn dat er te weinig ontluchting in het hoofdriool is of het hoofdriool heeft mankementen waardoor het probleem zich in jouw woning laat zien. Dit zijn allemaal mogelijkheden van een rioollucht in huis.

Conclusie: wat te doen bij rioollucht in huis?

  • Af en toe rioollucht in huis: komt de rioollucht slechts af en toe voor? Dit kan te maken hebben met wisselende weersomstandigheden waardoor er een drukverschil in het rioolstelsel ontstaat.
  • ’s avonds rioollucht in huis: merk je vooral ’s avonds rioollucht in huis? Dit kan komen door een lagere luchtdruk of veranderingen in het gebruik van het riool. Dit probleem doet zich vaak voor in appartementencomplexen, waar meerdere mensen op hetzelfde moment water gebruiken, waardoor er een terugslag ontstaat.
  • Rioollucht in huis na douchen: als de rioollucht na het douchen optreedt, controleer dan de afvoer van de douche en het sifon. Ook dit probleem doet zich vaak voor in appartementencomplexen, waar meerdere mensen op hetzelfde moment water gebruiken, waardoor er een terugslag in de standleiding ontstaat. Zie ook: rioollucht in badkamer
  • Rioollucht in huis bij droog weer: droge sifons kunnen een oorzaak zijn. Vul ze met water om de stank te voorkomen of giet een klein scheutje slaolie in de afvoer.
  • Ik ruik rioollucht in huis: als je plotseling rioollucht ruikt, kijk dan eerst of je de oorzaak zelf kunt vinden op basis van de tips die we hebben gegeven. Kom je er niet uit, laat dan een geuronderzoek uitvoeren.
  • Rioollucht in huis bij regen: gebrekkige ontluchting kan de oorzaak zijn.
  • Stinkende rioollucht in huis: ook hier adviseren wij eerst alles na te lopen wat wij hebben geadviseerd met de kans dat je zelf het probleem weet te vinden en mocht je er niet uitkomen, laat dan een geuronderzoek uitvoeren.
  • Rioollucht in huis gevaarlijk: bepaalde gassen kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid. Zorg dat er voldoende wordt geventileerd.

Geuronderzoek bij rioollucht in huis

Wij kunnen voor u een geuronderzoek uitvoeren om de oorzaak van de rioollucht in uw huis vast te stellen. Vervolgens adviseren wij u over de beste aanpak om het probleem op te lossen. Naast het vaststellen van de oorzaak en het geven van oplossingsadvies, bieden wij u inzicht in de luchtkwaliteit en adviseren wij hoe deze kan worden verbeterd.

 

Hulp nodig?

Druk op de button die voor u van toepassing is.

Ik ben particulier

 

Klik hier

Ik ben zakelijk

 

Vraag een offerte aan