Terpentinegeur in huis verwijderen

Niemand heeft graag stankoverlast in zijn woning, maar zeker niet als het een indringende geur zoals terpentine betreft. Terpentine wordt gedestilleerd uit aardolie en wordt in veel woningen en bedrijven gebruikt om verf te verdunnen, om verfresten te verwijderen of om kwasten schoon te maken. Het goedje heeft een indringende geur die lang in een ruimte kan blijven hangen. Heeft u last van een terpentinegeur in huis en weet u niet hoe u er vanaf moet komen? Lees dan deze tips van Strooming.

 

Terpentinelucht van binnen

Om een terpentinelucht in huis te verhelpen, moet u eerst zien te achterhalen waar de stank vandaan komt. Een aantal mogelijkheden zijn:

 

 • Gemorste terpentine bij schilderwerkzaamheden
 • Een lekkende fles terpentine
 • Lekkage van een stof die qua geur op terpentine lijkt, bijvoorbeeld een gasaansteker of lampenolie
 • Rottend fruit of andere voedselwaren kunnen ook een soort terpentine-achtige geur verspreiden
 • Gaslucht/gaslek
 • Grondwater in de kruipruimte
 • Oude, niet goed afgesloten schoorstenen
 • Problemen met radiatoren of cv-ketels

 

Is dit bij u niet het geval? Met een luchtonderzoek is het mogelijk om de oorzaak van stankoverlast in uw binnenmilieu te laten achterhalen.

 

Terpentinelucht van buiten

Een terpentinegeur is dusdanig indringend dat het ook van buitenaf in huis terecht kan komen. Bijvoorbeeld via het riool. De onderstaande casus van de Brandweer spreekt voor zich:

“In de Talmastraat in Zwanenburg is vanavond een ‘sterke terpentinelucht’ geroken. De brandweer kreeg rond 19.00 uur een melding over ‘een sterke stanklucht’. Ter plaatse werd inderdaad een zeer penetrante geur ontdekt, reageert een woordvoerder van de Veiligheidsregio Kennemerland.

In eerste instantie werd gemeld dat de bewoners geëvacueerd zouden zijn, maar dat spreekt de woordvoerder tegen. “Het is weliswaar een penetrante en vervelende lucht, maar de officier van dienst heeft geconstateerd dat er geen schadelijke stoffen voor de gezondheid aanwezig zijn.” Vermoedelijk is de lucht afkomstig uit het riool. Het riool zal dan ook met een hoge drukspuit onder handen worden genomen. De bewoners van de huizen wordt geadviseerd de boel flink te ventileren.”

 

Gevaren van terpentinegeur in huis

Of de terpentinegeur nu van binnen of van buiten komt, de vraag is natuurlijk vooral hoe u er weer vanaf komt. Want een te hoge concentratie terpentinedamp zorgt voor een aantal flinke risico’s. Met name brand- en explosiegevaar. Terpentine is een licht ontvlambare stof en dus erg gevaarlijk in huis. Inademing kan bovendien voor gezondheidsproblemen zorgen zoals hoofdpijn, duizeligheid en geïrriteerde ogen en slijmvliezen.

 

Terpentinegeur uit de woning verwijderen

Terpentine heeft een hele sterke, vieze geur die zich niet zomaar laat verwijderen. Er zijn een aantal dingen die u zelf kunt proberen om de geur uit huis weg te krijgen:

 

 1. Vind eerst de oorzaak van de terpentinestank en verwijder die voor zover dat mogelijk is.
 2. Spoel met veel water.
 3. Azijn staat bekend om het neutraliseren van geuren. Zet schaaltjes neer of poets de getroffen plek met azijn. Daarna natuurlijk weer naspoelen met water om de azijngeur te verwijderen.
 4. Hang kleding of ander textiel met terpentinegeur te luchten in de zon. Dit wil nog weleens helpen.
 5. Ventileer en doorlucht de ruimtes waar u stankoverlast ervaart zoveel u kunt.

 

Onderzoek via Strooming

Hangt bij u een terpentinegeur in huis die maar niet weg wil? Dan is een Particulier binnenmilieu onderzoek door Strooming een goed idee om de oorzaak te achterhalen. Neem gerust contact met ons op via de offerte button. We helpen u graag.

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.