Uw vloer geluidsdicht maken: zo doet u dat

Als u in een appartement woont, is het belangrijk om uw vloer geluidsreducerend te maken. Zo hebben uw buren geen overlast van contactgeluid. Maar wat zijn hier de regels voor? En welke ondervloer past bij welke vloer? Hieronder leest u hoe het zit en geven we tips voor de isolatie van uw vloer.

10 dB geluidsreductie

In een appartement kan het, afhankelijk van het statuut, verplicht zijn om uw vloer te isoleren. De Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) heeft hiervoor een norm van 10 dB geluidsreductie vastgesteld. Uw ondervloer en vloer gezamenlijk moeten dus het contactgeluid met 10 decibel verminderen ten opzichte van de kale, betonnen draagvloer. Die geluidsvermindering bereikt u door een goed isolerende ondervloer te leggen.

Vloer geluidsreducerend maken met 10 dB ondervloer

Een ondervloer heeft verschillende functies, zoals een egale basis leggen voor de vloer die er bovenop komt. Als u in een appartement woont, zijn de akoestische eigenschappen het belangrijkst. Bij elke ondervloer staat vermeld hoeveel decibel de geluidsvermindering is. Voordat zo’n waarde op de verpakking komt, is de ondervloer eerst uitgebreid getest door een onafhankelijke instantie, bijvoorbeeld TNO.

 

Let op de precieze demping van de vloer

Ondanks die onafhankelijke tests moet u goed opletten als u een ondervloer koopt. Op sommige ondervloeren staat namelijk dat ze wel 16 of 19 decibel van het contactgeluid verminderen. Die meetwaardes gelden voor de ondervloer alleen, dus zonder dat er vloerbedekking op ligt. Zodra er bijvoorbeeld laminaat of tapijt bovenop komt, verandert de geluiddemping van de ondervloer. Laat u dus niet verleiden door een hoog aantal decibellen.

 

Tips voor de geluidsisolatie van uw vloer

Elke vloer heeft zijn eigen akoestiek. Daarom hoort bij iedere soort een ander type ondervloer. Alleen daarmee lukt het om uw vloer geluidsreducerend te maken. Met deze tips zorgt u voor de beste geluidsisolatie van uw verdiepingsvloer:

 

  • Kies bij laminaat of parket voor een ondervloer die egaliseert en goed isoleert. Het gaat dan niet alleen om geluidsisolatie, maar ook om thermische isolatie (van warmte en kou). Breng daarnaast dampdichte folie onder deze vloer aan. Zo voorkomt u dat er van onderen vocht in de vloer komt.
  • Gaat u voorkeur uit naar linoleum of vinyl? Koop dan een ondervloer die hard, glad en egaal is. Let ook hier goed op het aantal decibellen geluidsvermindering.
  • Ook voor harde vloeren van natuursteen of tegels zijn speciale isolerende ondervloeren te koop. Ze bestaan uit samengesteld materiaal. Het voordeel is dat deze ondervloeren niet alleen contactgeluid, maar ook akoestisch geluid uit uw appartement isoleren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan loopgeluid.
  • Als u toch uw vloer isoleert, denk dan ook meteen na over duurzame isolatie. Dan slaat u twee vliegen in één klap: u heeft niet alleen minder last van geluidshinder, maar bespaart ook veel energie. Dat is fijn voor zowel uw energierekening als uw wooncomfort. Het wordt dan namelijk nooit meer enorm heet of heel koud in huis.

 

Last van geluidshinder door contactgeluid? Strooming helpt!

Hoe goed de isolatie van uw vloer ook is, u kunt niet al het geluid van uw buren buiten de deur houden. Heeft u vaak last van contactgeluid van uw bovenburen of vermoedt u dat ze geen (verplichte) isolerende ondervloer hebben? Laat Strooming dan een geluidsmeting uitvoeren en een akoestisch rapport opstellen. We kijken dan onder andere of het geluid de normen overschrijdt. Ook als dit niet het geval is, krijgt u een beter beeld van de overlast. Zo komt u makkelijker tot een oplossing. Natuurlijk helpen we u graag het probleem op te lossen. Heeft u interesse of wilt u meer informatie? Vraag dan via de offertebutton een vrijblijvende offerte aan.

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.